Εταιρείες ζητούν υποχρεωτικό εμβολιασμό

Αιτήματα για να υποβληθούν στο καθεστώς των υποχρεωτικών εμβολιασμών, τουλάχιστον για τους εργαζομένους που χειρίζονται κρίσιμες υποδομές, έχουν υποβάλει στην κυβέρνηση οι εταιρείες του κλάδου ενέργειας. Αν και τα ποσοστά εμβολιασμού στις ενεργειακές εταιρείες του κλάδου εκτιμάται ότι είναι υψηλά, σαφής εικόνα λόγω της αρχής που διαπνέει τα προσωπικά δεδομένα δεν υπάρχει, γι’ αυτό και στο σύνολό τους οι εταιρείες του κλάδου αναμένουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, προκειμένου να δουν κατά πόσον θα λάβει υπόψη το αίτημά τους για να εξετάσουν στη συνέχεια κίνητρα ή και αντικίνητρα κατά περίπτωση, ώστε να επιτύχουν ποσοστά ανοσίας που δεν θα διακυβεύουν την ομαλή λειτουργία των υποδομών. Ολες οι διοικήσεις των ενεργειακών εταιρειών πάντως απευθύνουν συνεχείς συστάσεις στους εργαζομένους να εμβολιαστούν, ενώ κάποιες προκειμένου να διευκολύνουν δίνουν ρεπό την ημέρα του εμβολιασμού ή και μία επιπλέον ημέρα για περιπτώσεις με κάποια βαριά συμπτώματα.

Κίνητρα

Τριήμερη άδεια με αποδοχές είναι το κίνητρο που καθιερώνει η Creta Farms προς τους εργαζομένους που θα εμβολιασθούν έναντι της COVID-19. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η γνωστή αλλαντοβιομηχανία, χρήση του ωφελήματος αυτού θα μπορούν να κάνουν ακόμη και όσοι έχουν ήδη εμβολιασθεί. Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης του προσωπικού της, προκειμένου να παρέχει πληροφορίες για το όφελος που θα έχει ο καθένας ατομικά και η κοινωνία συνολικότερα από την οικοδόμηση του περίφημου «τείχους ανοσίας». Σημειώνεται ότι η Creta Farms απασχολεί περί τους 600 εργαζομένους.

«Στόχος είναι να γίνουμε η πρώτη εταιρεία στην Κρήτη με 100% εμβολιασμένους εργαζομένους», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Βιντζηλαίος, που εκπροσωπεί τους μετόχους της επιχείρησης

Μία ημέρα άδειας έπειτα από κάθε δόση εμβολίου χορηγεί στους εργαζομένους της η Public-MediaMarkt, κίνηση που γίνεται από την πρώτη στιγμή προκειμένου, βεβαίως, να μπορεί ο εμβολιασμένος να αντιμετωπίσει και πιθανές παρενέργειες.

Με συστάσεις εμβολιασμού και μέτρα περιορισμού της εισόδου στα κεντρικά γραφεία διαχειρίζονται οι κατασκευαστικοί όμιλοι την πορεία της πανδημίας το τελευταίο διάστημα. Για παράδειγμα, στα γραφεία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ γίνεται ενημέρωση για τα ζητήματα της πανδημίας σε καθημερινή βάση, ενώ γίνεται και παρότρυνση για εμβολιασμό του προσωπικού που δεν το έχει πράξει ακόμα. Πάντως, υπολογίζεται ότι άνω του 90% των εργαζομένων έχει εμβολιαστεί. Οσοι επιθυμούν να εισέλθουν στα γραφεία της εταιρείας, μπορούν να το κάνουν μόνον εφόσον διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση ότι έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό, ή αρνητικό μοριακό τεστ μέχρι πριν από 72 ώρες.

Αντίστοιχα στον όμιλο Αβαξ, πριν από την είσοδο στο κτίριο γίνεται λήψη της θερμοκρασίας και επιβάλλεται η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει κάποια πρωτοβουλία για την αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων εργαζομένων, αν και δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο από τον Σεπτέμβριο και μετά. Καμία κίνηση παρότρυνσης, μέσω χορήγησης κινήτρων προς τους εργαζομένους, δεν έχει γίνει και στον όμιλο Ελλάκτωρ.

Εντονος προβληματισμός επικρατεί σε πολλές επιχειρήσεις για το πώς θα αντιμετωπισθούν όσοι εργαζόμενοι αρνούνται να εμβολιασθούν. Η χορήγηση κινήτρων δεν αποτελεί σε αρκετές περιπτώσεις την πλέον συμφέρουσα λύση, καθώς αφενός υπάρχουν επιχειρήσεις, κυρίως από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ που απασχολούν δεκάδες χιλιάδες άτομα και αφετέρου, εκτιμούν πως τα όποια κίνητρα (άδεια ή ακόμη και κάποιο χρηματικό ποσό) μπορεί να έχουν απήχηση μόνο στις περιπτώσεις εκείνων που φοβούνται να εμβολιασθούν και όχι στην περίπτωση των λεγόμενων «αρνητών».

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»