Εποχές προ κορονοϊού θύμιζε το Σάββατο η Ερμού, η οποία πλημμύρισε από Αθηναίους που εκμεταλλεύτηκαν το ότι τα καταστήματα ήταν ανοιχτά και ο καιρός ηλιόλουστος, και προτίμησε το κέντρο της πόλης για τα ψώνια ή τη βόλτα του. Οι εικόνες συνωστισμού προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς, με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο να λέει χαρακτηριστικά «Σφίγγεται το στομάχι μας, αυτό ακριβώς θέλαμε να αποφύγουμε για αυτό ακριβώς υπήρχε η πρόβλεψη για τρίωρα ραντεβού και για ραντεβού στα μαγαζιά».
Μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε: «Φοβάμαι ότι η Μεγάλη Δευτέρα θα είναι πολύ δύσκολη για όλους μας. Κάνω έκκληση τις δυνατότητες που μας δίνουν οι νέες ρυθμίσεις να μην τις εξαντλούμε. Αυτές οι εικόνες μετά από μερικές εβδομάδες θα αφήσουν αποτύπωμα. Προσπαθούμε να το αντέξουμε αυτό το άνοιγμα. Αυτή τη στιγμή οι κλίνες είναι σε πολύ υψηλό ποσοστό κατειλημμένες. Αν έχουμε περαιτέρω αύξηση για ανάγκη για νοσηλείες θα έχουμε και παράπλευρες απώλειες από ανθρώπους που δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν».
Όσον αφορά τα self test και το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι το self test παρουσιάζεται υπερτιμημένο, αφού έχει τρεις βασικές αδυναμίες:
- Είναι επαρκές επικουρικά, όχι από μόνο του
- Η σωστή λήψη είναι δυσάρεστη
- Είναι αναγκαία η ειλικρινής χρήση του θετικού αποτελέσματος
«Το αποτύπωμα της λειτουργίας των λυκείων θα το δούμε τη Μεγάλη Δευτέρα. Δεν μπορεί κάποιος να προσδιορίσει από που προέρχονται οι περισσότερες μολύνσεις, όλες οι δραστηριότητες συμβάλλουν. Είμαστε σε ένα σημείο που αξίζει τον κόπο να μην μας καταβάλλει η κόπωση. Το 1919 στα τέλη ενός 3ου πανδημικού κύματος υπήρξε κόπωση και ακολούθησε ένα τέταρτο κύμα πολύ χειρότερο. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος αν θεωρήσουμε ότι το πρόβλημα τελείωσε ή ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας», υπογράμμισε.
Σχολιάζοντας τι θα μπορούσε να γίνει ενόψει των διακοπών του Πάσχα, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε: «Το Πάσχα θα ήθελα 5.500 οικογένειες που αγωνιούν τώρα να είναι λιγότερες, 800 άνθρωποι που παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή να είναι λιγότεροι, οι χιλιάδες γιατροί που παλεύουν 13 μήνες να έχουν μια μικρή έστω ανάπαυλα. Ο καλός καιρός βοηθά, αλλά χρειάζεται να συνεχιστεί η τήρηση μέτρων».
«Το θέμα της εστίασης είναι πρωθύστερο με την κατάσταση που έχουμε επιδημιολογικά στη χώρα, είναι από τις δραστηριότητες που είναι 2,5 φορές πάνω στην κλίμακα κινδύνου», σχολίασε. Όσον αφορά στο εμβόλιο της Astrazeneca, σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί συνεχίζονται σε άτομα άνω των 30 ετών. «Θα πρέπει να εμπιστευτούμε τα εμβόλια και να συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς, είναι πολύ κομβικό».
Ο Ευάγγελος Λιάτσικος, καθηγητής Ουρολογίας τόνισε ότι «όταν ένα νοσοκομείο 650 κλινών καταλαμβάνει τις 150 κλίνες για κάτι όπως η πανδημια είναι μια ανασύνταξη των δυνάμεων του. Αυτή τη βδομάδα είμαστε σε μια σταθεροποίηση της κατάστασης. Πρέπει να βρούμε λύσεις, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην αντέξουμε. Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού είναι το πρόβλημα. Έχουν όλοι κουραστεί, πρέπει όλοι να συναισθανθούν και να προστατέψουν τον εαυτό τους».
Πηγή: ethnos.gr