Λέτε να τα κατάφερε εκεί που όλα τα πτυχία του κόσμου και μερικές χιλιάδες νεκροί έχουν αποτύχει;
Ο πόλεμος κατά του κορωνοϊού είναι τόσο μεγάλης κλίμακας που πραγματικά δεν περισσεύει κανείς. Ο καθένας από εμάς καλείται να παίξει τον ρόλο του και να συμμετάσχει με όποιον τρόπο μπορεί, ξεκινώντας από το νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και παλεύει με αυταπάρνηση και αυτοθυσία και καταλήγοντας στον τελευταίο απλό πολίτη, ο οποίος το μόνο που καλείται να κάνει είναι να μείνει στο σπίτι του.
Αυτό το μήνυμα του αυτοπεριορισμού και της τρόπον τινά κοινωνικής απομόνωσης επικοινωνήθηκε με κάθε δυνατό τρόπο, αλλά δεν έφτασε επιτυχώς στην πλατιά μάζα, με αποτέλεσμα να αποκτήσει υποχρεωτικό (καταναγκαστικό σύμφωνα με ορισμένους) χαρακτήρα και να επιβληθεί από την κυβέρνηση, όταν οι επιτελείς της αντιλήφθηκαν ότι σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού έδειχνε να μην έχει συνειδητοποιήσει την έκταση του προβλήματος και δεν συμμορφωνόταν προς τις εκκλήσεις και τις προτροπές.
Πιθανόν, όπως αναφέρει κι ένα meme που κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο τις τελευταίες μέρες, εάν ο κορωνοϊός αντί για θάνατο προκαλούσε μόνιμη στυτική δυσλειτουργία, φαλάκρα, κυτταρίτιδα ή φριζαρισμα στο μαλλί, να θεωρείτο πιο επικίνδυνος…
Σε ανάλογες περιπτώσεις αδυναμίας… λήψης του μηνύματος δεν είναι παράξενο να επιστρατεύονται αθλητές και celebrities προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας το πρόβλημα. Άλλωστε, η επιλογή του Σπύρου Παπαδόπουλου στο κεντρικό σποτ της Πολιτείας μόνο τυχαία δεν ήταν. Μετά από τόσα χρόνια παρουσίασης του «Στην Υγειά Μας» έχει το δικό του κοινό, που σε μεγάλο βαθμό αποτελεί και το βασικό target group του κορωνοϊού που εμφανίζει το πιο σκληρό πρόσωπό του στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που αγαπούν και νιώθουν δικό τους άνθρωπο τον γνωστό ηθοποιό.
Τον ίδιο στόχο είχε και το δεύτερο σποτ, στο οποίο και άλλοι πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες συνεργάστηκαν (εξ αποστάσεως βέβαια) κι ένωσαν τις φωνές τους τραγουδώντας τον… ύμνο της εποχής, το «Θα Κάτσω Σπίτι» του αείμνηστου Λουκιανού Κηλαηδόνη, με στόχο να πείσουν όσους ακόμη αντιδρούν για την αναγκαιότητα των μέτρων περιορισμού.
Και μετά ήρθε το Imagine, με τον Νίκο Μουτσινά και τους διάσημους φίλους του…
Η αισθητική του βίντεο ή η ποιότητά του είναι ένα θέμα… Επί της παρούσης, όμως, δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία. Θα μπορούσε απλά κανείς να μείνει στην εισαγωγή του παρόντος κειμένου και να επαναλάβει ότι στη φάση που βρισκόμαστε στο «μπρα-ντε-φερ» με τον COVID 19 ο καθένας μπορεί να παίξει τον ρόλο του και να βοηθήσει με τον τρόπο που ξέρει και μπορεί. Φαντάζομαι δεν υπάρχει κανείς που θα περίμενε από τον Νίκο Μουτσινά ή από κάποιον από τους φίλους που «επιστράτευσε» να μετατραπούν εν μία νυκτί σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό ή σε μέλη της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και να προσφέρουν τέτοιου τύπου υπηρεσίας. Αυτό ξέρουν να κάνουν, αυτό έκαναν κι αν μέσω του συγκεκριμένου μηνύματος κατάφεραν να πείσουν ορισμένους να κάτσουν σπίτι, μπράβο τους.
Ωστόσο, εάν όντως συνέβη κάτι τέτοιο, είναι να απορείς με όσους χρειάστηκε να πεισθούν από τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες για να πιάσουν το νόημα του τι συμβαίνει κυριολεκτικά εκεί έξω. Η τραγικότητα έγκειται στο γεγονός ότι καθημερινά γίνεται μια γιγαντιαία προσπάθεια από κάθε λογής ειδικούς, επιστήμονες, γιατρούς, των οποίων ο λόγος σε συνδυασμό με τα στοιχεία για χιλιάδες θανάτους σε ολόκληρο τον κόσμο, λογικά δεν θα έπρεπε να αφήνει κανένα περιθώριο σε παρερμηνείες. Κι όμως… ούτε οι νεκροί ούτε οι ειδικοί φαίνεται να λειτουργούν ως φωνές αφύπνισης για ένα μέρος του λαού που επιμένει να αντιμετωπίζει ως «αυθεντίες» και «opinion makers» όχι τους επαΐοντες, αλλά εκείνους που παρακολουθεί από το «γυαλί» με στόχο να ελαφρύνει την καθημερινότητά του.
Η αλήθεια είναι πως ο Νίκος Μουτσινάς έχει «φάει» πολύ κράξιμο για αυτό το βίντεο. Προσωπικά δεν θα σταθώ στο πλευρό των επικριτών του. Τουλάχιστον όχι με την ζέση και στο βαθμό που φανερώνουν ποικίλα πικρόχολα σχόλια στο internet. Εφόσον είχε αγνές και καλές προθέσεις, ίσως θα ήταν αρκετό να πούμε πως δεν μας άρεσε η δουλειά του, άποψη που ενδεχομένως έχουμε και για τις υπόλοιπες, πολύ πιο ταιριαστές σε αυτόν, που κάνει στα κανάλια.
Εκείνο που πραγματικά, όμως, φέρνει ένα μούδιασμα είναι το να αντιλαμβάνεσαι από τις αντιδράσεις γύρω σου ότι κάποιοι όντως πείστηκαν από τον συμπαθή κατά τα άλλα τηλεορασάνθρωπο για να μείνουν σπίτι. Ότι, δηλαδή, τα κατάφερε ο Νίκος Μουτσινάς εκεί που όλα τα πτυχία του κόσμου και μερικές χιλιάδες νεκροί είχαν αποτύχει.
Πηγή: menshouse.gr