Οι δερματολόγοι λένε ότι όλα εξαρτώνται από την επόμενη κίνησή σας μόλις βγαίνετε από το ντους. Αυτή φυσικά είναι να πιάσετε την πετσέτα να σκουπιστείτε. Πολλά εξαρτώνται από αυτήν την κίνηση…
Πότε η πετσέτα του μπάνιου σας γεμίζει βακτήρια
Όλα ξεκινούν από το πόσο πρόσφατα έχει πλυθεί η πετσέτα, αλλά και το πόσο καλά και γρήγορα στέγνωσε από την τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε.
Αυτά παίζουν ρόλο επειδή κάθε φορά που σκουπίζεστε με την πετσέτα του μπάνιου, συμβαίνουν δύο πράγματα:
- Κατ’ αρχάς, εάν την τρίβετε στο σώμα σας για να το στεγνώσετε, η πετσέτα μπορεί να δημιουργήσει μικροσκοπικές ρωγμές στο δέρμα σας, μεταφέροντας βακτήρια από την επιδερμίδα σας στην πετσέτα. Εκεί αυτά τα βακτήρια μπορεί να πολλαπλασιαστούν γρήγορα.
- Δεύτερον, οποιαδήποτε βακτήρια ήταν ήδη στην πετσέτα από προηγούμενη χρήση μεταφέρονται στο δέρμα σας. Χάρη σε αυτά τις μικροσκοπικές ρωγμές στο δέρμα, δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να εισέλθουν τα βακτήρια στο σώμα σας.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι «οι αρχές δημόσιας υγείας των ΗΠΑ έχουν εκφράσει σχεδόν καθολική επιθυμία να απαγορευθεί η κλασική πετσέτα μπάνιου«. Αυτό αναφέρουν ερευνητές της American Journal of Public Health (AJPH) σε πρόσφατη μελέτη που δημοσίευσαν. Και όποιος διαβάζει την έρευνα, καταλαβαίνει το γιατί.
Πώς έγινε η έρευνα
Σε αυτήν τη μελέτη, η AJPH ξεκίνησε να μάθει πόσα βακτήρια θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε ένα μικρό δείγμα υφάσματος πετσέτας μέσα σε μόλις δύο ημέρες. Ξεκίνησαν μολύνοντας προσωρινά τα χέρια των συμμετεχόντων στην έρευνα με έντονα κίτρινα βακτηρίδια. Μετά τους έδωσαν οδηγίες να τα πλύνουν τρίβοντας με σαπούνι για 10 δευτερόλεπτα, να τα ξεπλύνουν για πέντε δευτερόλεπτα και να τα στεγνώσουν σε μια αποστειρωμένη πετσέτα μπάνιου.
Μετά από επώαση 48 ωρών, η μέτρηση των βακτηρίων στην πετσέτα ήταν απίστευτη: πάνω από 48.000 βακτήρια κατοικούσαν σε μερικά εκατοστά της πετσέτας!
Τακτικό πλύσιμο στις πετσέτες μπάνιου και καλό στέγνωμα μετά την χρήση
Φυσικά, ελάχιστοι πλένουν τις πετσέτες τους κάθε 48 ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι η πετσέτα του μέσου ατόμου είναι πιθανό να γίνεται… έδρα βακτηρίων. Μια έρευνα της General Electric (GE) διαπίστωσε ότι το 50% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι ξαναχρησιμοποιεί τις πετσέτες μπάνιου τουλάχιστον πέντε φορές προτού τις πλύνει. Ένα επιπλέον 14% βρέθηκε να χρησιμοποιεί τις πετσέτες μπάνιου τουλάχιστον οκτώ φορές προτού τις πλύνει.
«Όσο περισσότερο χρόνο παραμένουν υγρές/νωπές οι πετσέτες, τόσο περισσότερο αναπτύσσονται και παραμένουν ζωντανοί ενεργοί διάφοροι ζυμομύκητες, βακτήρια, μούχλα και ιοί«, εξήγησε ο δρ. Alok Vij, δερματολόγος στην Cleveland Clinic.
«Αυτά μπορούν να προκαλέσουν ένα ξέσπασμα μύκητα των νυχιών, πόδι του αθλητή, κνησμό και κονδυλώματα, ή να προκαλέσουν εξάπλωση αυτών των παθήσεων του δέρματος. Και οι βρώμικες πετσέτες μπορούν σίγουρα να προκαλέσουν εξάρσεις από έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα«, πρόσθεσε.
Έτσι, αυτό που πρέπει να κάνετε γενικά είναι:
- Να πλένετε τακτικά τις πετσέτες του μπάνιου. Μετά από κάθε δεύτερη χρήση βάλτε τις στο πλυντήριο.
- Φροντίστε ο καθένας στο σπίτι να έχει τη δική του πετσέτα και να μην τις μοιράζεστε.
- Να απλώνετε την πετσέτα μετά από την χρήση και να βεβαιωθείτε ότι στεγνώνει καλά και γρήγορα. Όσο περισσότερο μένει υγρή/νωπή μετά την χρήση, τόσο περισσότερο πολλαπλασιάζονται τα βακτήρια.
Κάντε αυτά, αλλιώς δημιουργείτε το τέλειο περιβάλλον αναπαραγωγής για βακτήρια, μούχλα και άλλα.
Πηγή: https://bestlifeonline.com
Πηγή: iatropedia.gr