Γενικό lockdown: Η φωτό που δείχνει γιατί δεν πάρθηκε η απόφαση μετά το μαύρο ρεκόρ των 21.657 κρουσμάτων (Pic)

«Τη βάψαμε». Αυτή ήταν η πρώτη σκέψη όλων μας στο άκουσμα των 21.657 κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν πριν από λίγη ώρα. Και πώς να μην είναι όταν χθες είχαν ανακοινωθεί λιγότερα από 10.000 κρούσματα. 9.284 για την ακρίβεια.

Αυτό σημαίνει πως δεν είναι μόνο πανελλαδική η κυριαρχία της σημερινής ημέρας. Μόνη της η Αττική βρίσκεται ψηλότερα από τα συνολικά κρούσματα της 27ης Δεκεμβρίου και ξεπερνάει κατά πολύ όλες τις προηγούμενες ημέρες.

Είναι πραγματικά ένας σοκαριστικός αριθμός τα 21.657 κρούσματα, αν σκεφτούμε ότι το καλοκαίρι τρομάζαμε στο άκουσμα των 5.000 ή ότι πριν από ένα χρόνο μας τρόμαζε η σκέψη των 2.000 κρουσμάτων και είχαμε μπει σε lockdown για περίπου τέτοια επίπεδα μόλυνσης και μετάδοσης.

Το μυαλό όλων πάει κατευθείαν σε νέα μέτρα και σε ένα lockdown που αυτή τη φορά μπορεί να μην είναι γενικευμένο, αλλά δε θα είναι και κρυμμένο στις λεπτομέρειες, όπως θα συνέβαινε με τα μέτρα που θα ίσχυαν από την 3η Ιανουαρίου και τα οποία μπορεί να τεθούν σε ισχύ πολύ νωρίτερα.

Γιατί λοιπόν δεν έχουμε μπει ήδη σε διαδικασία να συζητάμε επιλογές που θα σημάνουν περισσότερους περιορισμούς, ιδίως ως προς τους χώρους υπερμετάδοσης; Γιατί δεν το έκανε και ποτέ ουσιαστικά αυτή η κυβέρνηση, θα απαντήσετε, και δίκιο θα έχετε. Δεν το έκανε στα μέσα μεταφοράς, δεν το έκανε στο σύστημα υγείας, δεν το έκανε στα κλαμπ που τόσο καιρό ήταν ελλιπέστατος ο έλεγχος και ο κόσμος τίγκαρε τους χώρους.

Η κατάσταση που σχηματίζεται λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, είναι πιο μαύρη κι από το μαύρο. Αν όμως κοιτάξετε λίγο πιο προσεκτικά, τότε θα δείτε πως υπάρχει μια λευκή τελίτσα, ένα φως μακρινό, σαν κι αυτό που ψάχνει το James Webb στο διάστημα.

Η πανδημία ανακηρύσσεται όταν μια ασθένεια είναι θανατηφόρα. Αν δεν πέθαινε κανείς από κορωνοϊό και απλά κολλούσαμε, δε θα έκλεινε ποτέ η παγκόσμια οικονομία. Άρα, ο φόβος του lockdown υπάρχει όταν αυξάνονται οι θάνατοι και όχι όταν αυξάνονται τα κρούσματα.

Εν προκειμένω, τα 21.657 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, πάνε πακέτο με 60 θανάτους. Θέλετε να δούμε τα νούμερα ακριβώς ένα χρόνο πριν, στις 28 Δεκεμβρίου; Τότε η Ελλάδα συμπλήρωνε ενάμιση μήνα σε αυστηρό lockdown με κλειστή εστίαση και χώρους ψυχαγωγίας. Τα κρούσματα που είχαν ανακοινωθεί, ήταν 475 και οι θάνατοι 66.

Δηλαδή για σχεδόν το 1/50 των κρουσμάτων, οι θάνατοι ήταν περισσότεροι απ΄όσους είναι σήμερα. Τι σημαίνει αυτό; Από τη μία ότι όντως τα εμβόλια κάνουν δουλειά. Από την άλλη, επιβεβαιώνεται σε μια πρώτη φάση πως η Όμικρον είναι υπερμεταδοτική μεν, σαφώς πιο ήπια δε.

Γενικό lockdown: Η φωτό που δείχνει γιατί δεν πάρθηκε η απόφαση μετά το μαύρο ρεκόρ των 21.657 κρουσμάτων (Pic)

Αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Αλλά δεν χρειάζεται και να πέσουμε στην απελπισία. Όσο γίνεται τουλάχιστον.

Προφανώς, αν για 100 κρούσματα Δέλτα έχουμε 10 νοσηλείες, τότε θα έχουμε ίδιες νοσηλείες και με την Όμικρον, αλλά για 5 φορές περισσότερα κρούσματα. Το βάρος στο ΕΣΥ παραμένει υψηλό κι όσο εξαντλείται το ΕΣΥ, μπορεί και να δούμε τους νεκρούς να αυξάνονται.

Όλα αυτά να τα έχουμε στο μυαλό μας, χωρίς όμως να μας παραλύουν.

Πηγή: menshouse.gr