Για να το λέει, κάτι ξέρει: Τα δύο πράγματα που έρχονται και κρατούν ξάγρυπνο τις νύχτες τον μεγιστάνα Μπιλ Γκέιτς

ΟΜπιλ Γκέιτς ξοδεύει πολύ χρόνο και χρήμα, προσπαθώντας να βοηθήσει στην επίλυση μερικών εκ των μεγαλύτερων προβλημάτων του κόσμου.

Από την κλιματική αλλαγή έως τη φτώχεια. Όποτε καλείται να σχολιάσει πώς βλέπει το παρόν και το μέλλον, μετατρέπεται σε viral. Πρόσφατα, λοιπόν, μίλησε στην εκπομπή “Make It” του CNBC.

Ο δισεκατομμυριούχος αποκάλυψε ότι μία από τις πιο σοβαρές ανησυχίες του είναι η παραπληροφόρηση, επισημαίνοντας ότι «τη μεταδώσαμε στη νεότερη γενιά».

Το φαινόμενο γίνεται ολοένα και πιο συχνό, καθώς τα τεχνολογικά επιτεύγματα (π.χ. τα chatbots) διευκολύνουν τη δημιουργία και τη γρήγορη διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Η προκληθείσα από τεχνητή νοημοσύνη παραπληροφόρηση, χαρακτηρίστηκε ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος των επόμενων δύο ετών, σε έρευνα που διενήργησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τον Ιανουάριο.

Το 55% των Αμερικανών δήλωσε ότι η κυβέρνηση και οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να δράσουν για να περιορίσουν τις ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο, σε έρευνα του 2023 από το Pew Research Center.

Ο Γκέιτς, αντικείμενο πολλών θεωριών συνωμοσίας, είναι πιθανότατα πιο εξοικειωμένος με την παραπληροφόρηση απ’ όσο θα επιθυμούσε ο ίδιος.

Ωστόσο, μια συζήτηση με την κόρη του, τη Φοίβη, τον έκανε να εστιάσει περισσότερο στη σοβαρότητα του ζητήματος.

«Ακούγοντας την κόρη μου να εξιστορεί πώς την παρενόχλησαν στο διαδίκτυο και πώς οι φίλοι της το βίωσαν αυτό αρκετά, το πρόβλημα ήρθε στο επίκεντρο με τρόπο που δεν είχα σκεφτεί προηγουμένως», αποκάλυψε.

Πέρυσι, η Φοίβη είχε μιλήσει για την οικογένεια και τις σχέσεις της σε μια συνέντευξη που έδωσε στο “The Information“, αποκαλώντας το όλο θέμα ως «παρανοήσεις και θεωρίες συνωμοσίας».

Μεταξύ άλλων, η 22χρονη (τα έκλεισε στις 14 Σεπτεμβρίου) αναφέρθηκε στον ρατσιστικό σχολιασμό που είχε αποδέκτη έναν πρώην σύντροφό της επειδή ήταν μαύρος.

Ο δισεκατομμυριούχος πατέρας της επικεντρώνεται στο θέμα μέσω μιας επερχόμενης σειράς ντοκιμαντέρ του Netflix, υπό τον τίτλο “What’s Next? The Future With Bill Gates“.

Χωρίζεται σε πέντε μέρη, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 18 Σεπτεμβρίου και σε ένα απόσπασμα που προβλήθηκε στην εκπομπή “Make It” του CNBC, εκείνος ακούγεται να λέει στην κόρη του ότι αισθάνεται άσχημα, καθώς δεν έχει βρει μια πρακτική λύση για να επιβραδύνει τη διάδοση της παραπληροφόρησης.

Άλλα ζητήματα, όπως η εξαφάνιση ασθενειών ή η προώθηση καθαρότερης ενέργειας, εξακολουθούν να μην επιλύονται εύκολα, ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, διαθέτουν πιο ξεκάθαρους δρόμους.

Όταν ο Γκέιτς (συν)ίδρυσε τη Microsoft πίστευε ότι οι περισσότεροι θα επιθυμούσαν να χρησιμοποιήσουν τους οικιακούς υπολογιστές (κι αργότερα το διαδίκτυο) για καθαρά παραγωγικούς και υπεύθυνους σκοπούς.

Όταν άρχισε να ασχολείται με τα ντοκιμαντέρ, ο μεγιστάνας θεωρούσε πως «όταν προσφέραμε διαθέσιμες πληροφορίες, οι άνθρωποι θα ήθελαν σωστές πληροφορίες».

Fake News

Παρέμενε αφελής, κατά τα λεγόμενά του, ώσπου έγιναν κάποιες συζητήσεις με ειδικούς της παραπληροφόρησης που τον βοήθησαν να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει.

«Ακόμα κι εγώ θα… κατρακυλήσω. Ας πούμε ότι υπάρχει ένας πολιτικός που δεν μου αρέσει και βρίσκω κάποιο άρθρο στο διαδίκτυο, το οποίο τον επικρίνει λίγο. Η αντίδρασή μου είναι κάπως έτσι. “Ωπ, αυτή είναι μια τόσο καλή κριτική. Μου άρεσε που τη διάβασα, ακόμα κι αν ήταν υπερβολική”», παραδέχεται.

Ο Γκέιτς υπογράμμισε ότι δεν είναι απολύτως σίγουρος πώς θα σταματήσει τη διάδοση των fake news, διότι δηλώνει ευαίσθητος στο αντεπιχείρημα ότι ο περιορισμός οποιουδήποτε τύπου πληροφοριών στο διαδίκτυο, θα μπορούσε να βλάψει το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου.

Ωστόσο συμφωνεί ότι επιβάλλεται να θεσπιστούν ορισμένα είδη κανόνων, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιος σε ποιους θα πρέπει να απευθύνονται.

Οι κοινές τακτικές για την εξάλειψη της κακής πληροφορίας και της παραπληροφόρησης περιλαμβάνουν προγράμματα παιδείας στο διαδίκτυο και εποπτεία περιεχομένου από πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας έχουν αποσυρθεί από αυτές τις δαπανηρές προσπάθειες, οι οποίες δεν δίνουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.

Πανδημία - Εμβόλια - Covid

Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει κάνει τον Γκέιτς να χάσει τον ύπνο του είναι το ενδεχόμενο μιας ακόμη πανδημίας «πιθανότατα εντός των επόμενων 25 ετών».

Βέβαια, το ερώτημα για εκείνον δεν είναι εάν θα εμφανιστεί η επόμενη Covid-19, αλλά εάν ο πλανήτης θα αποδειχθεί πιο προετοιμασμένος.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να «κράξει» τις ΗΠΑ, λέγοντας: «Η χώρα που ο κόσμος περίμενε να ηγηθεί και να αποτελέσει πρότυπο, δεν ανταποκρίθηκε σε αυτές τις προσδοκίες».

«Παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί κάποια μαθήματα από την πανδημία του κορονοϊού, δυστυχώς ήταν πολύ λιγότερα από ό,τι θα περίμενα. Πρέπει να συγκεντρωθούμε στο τι κάναμε και τι δεν κάναμε καλά. Αυτό ακόμα δεν συμβαίνει. Ίσως στα επόμενα πέντε χρόνια να υπάρξει βελτίωση. Αλλά, μέχρι στιγμής, προκαλεί αρκετή έκπληξη», δήλωσε μεταξύ άλλων.

πηγή: menshouse.gr