Γιατί δεν πρέπει να κάνουμε «κρακ» τα δάχτυλά μας;

«Κρακ» στα δάχτυλα: Για κάποιους είναι μια ένοχη απόλαυση και για άλλους μια ενοχλητική συνήθεια, αλλά σίγουρα όλοι μας έχουμε ακούσει ότι δεν πρέπει να το κάνουμε. Γιατί, όμως;

Σύμφωνα με τον διάσημο Αυστραλό επιστήμονα και παιδίατρο, δρ. Karl Kruszelnicki, το να κάνει κάποιος συχνά «κρακ» στα δάχτυλά του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε βάθος χρόνου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος εξήγησε σε σχετικό βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok, τα άτομα που έχουν αυτή τη συνήθεια θα μπορούσαν να χάσουν έως και το 75% της δύναμης της λαβής τους, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα ζωής τους.

«Έχετε ακούσει πως αν κάνετε ‘κρακ’ στα δάχτυλά σας θα πάθετε αρθρίτιδα; Λοιπόν, όταν το κάνετε αυτό, τότε κάνετε το χώρο μεταξύ των αρθρώσεων μεγαλύτερο. Ωστόσο, η ενέργεια που απελευθερώνεται είναι μόνο το 7% από όση χρειάζεται για να βλάψετε το χόνδρο» ξεκινά ο δρ. Kruszelnicki.

Ο επιστήμονας συνεχίζει λέγοντας ότι οι έρευνες δείχνουν πως δεν υπάρχει αύξηση της εμφάνισης της αρθρίτιδας στους ανθρώπους που έχουν αυτή τη συνήθεια, εντούτοις έρευνα με 300 συμμετέχοντες διαπίστωσε πως αυτοί που έκαναν «κρακ» στα δάχτυλά τους είχαν ελαφρώς πρησμένες αρθρώσεις.

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η δύναμη της λαβής των συμμετεχόντων να έχει μειωθεί στο ένα τέταρτο. Ίσως, λοιπόν, να μην υπάρχουν ισχυρά δεδομένα που να αποδεικνύουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα, αλλά μπορεί να κάνει το άνοιγμα ενός βάζου πιο δύσκολο», κατέληξε ο γιατρός.

Πηγή: aftodioikisi.gr