Τα σενάρια, το παρασκήνιο και η αλήθεια για την επιλογή του Σωτήρη Τσιόδρα να απέχει από οποιονδήποτε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το ερώτημα που κυριαρχεί στην πολιτική πιάτσα είναι «αν έφυγε μόνος του ή αν τον έφαγαν;». Δεν θα μπούμε σε τέτοιες λεπτομέρειες και τέτοιες εκτιμήσεις οι οποίες οδηγούν μάλλον σε λάθος συμπεράσματα.
O Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στο STAR απάντησε και για το γεγονός ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν βρίσκεται, πλέον, μπροστά από τα φώτα της δημοσιότητας και στις ενημερώσεις. «Τώρα, με ρωτήσατε αν λείπει ο Σωτήρης Τσιόδρας από την ενημέρωση. Πιστεύω ότι λείπει αλλά ο ίδιος πήρε την απόφαση, την οποία σέβομαι απόλυτα, να συμβουλεύει την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά χωρίς να εκτίθεται στα φώτα της δημοσιότητας».
Αυτό απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ερωτηθείς από τη Μάρα Ζαχαρέα γιατί ο επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, απουσιάζει εδώ και καιρό από την πρώτη γραμμή της ενημέρωσης για τον νέο κορονοϊού στην Ελλάδα.
«Αν θέλετε την άποψή μου, πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που έγινε αυτό είναι γιατί και ο ίδιος στοχοποιήθηκε χυδαία όταν είχε πολύ μεγάλη επικοινωνιακή έκθεση», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.
Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Προφανώς και ο Σωτήρης Τσιόδρας παραμένει σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, έστω κι από μακριά. Δεν είναι όμως πλέον o άνθρωπος που κάνει το crisis management. Κι όπως καταλαβαίνω δεν θέλει να ξαναμπεί σε αυτή την διαδικασία.
Στο πρώτο μέρος της πανδημίας ο Σωτήρης Τσιόδρας λατρεύτηκε και αγαπήθηκε όσο λίγοι… σχεδόν θεοποιήθηκε, παρά τις λάθος εκτιμήσεις στις οποίες υπέπεσε σε ορισμένες περιπτώσεις. Στο τελικό ισοζύγιο η συνεισφορά του στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος ήταν εξόχως θετική κι αυτό βεβαίως δεν άρεσε σε ορισμένους.
Τα όρια μεταξύ επιστήμης και πολιτικής είναι δυσδιάκριτα, ιδιαιτέρως από την πλευρά της πολιτικής.
Η αρχική συμφωνία που είχε κάνει ο Τσιόδρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να μην παρεμβάλλεται κανείς στην μεταξύ τους καθημερινή επικοινωνία. Να μιλούν δηλαδή απευθείας και ο καθηγητής να δίνει αναφορά μόνο στον πρωθυπουργό. Για αρκετά μεγάλο διάστημα η συμφωνία τηρήθηκε, όπως γίνεται στις συμφωνίες κυρίων. Όμως όπως έγραψα και πιο πάνω, αυτό δεν άρεσε ιδιαίτερα στην πολιτική νομενκλατούρα που βρίσκεται πέριξ της κεντρικής πολιτικής ηγεσίας.
Κάποιοι λοιπόν μπήκαν στην διαδικασία του power game και δημιούργησαν – αν όχι εμπόδια – μικρά προσκόμματα στην απευθείας επικοινωνία του καθηγητή με τον πρωθυπουργό, διαρρέοντας ταυτόχρονα πληροφορίες ότι ο «Σωτήρης» έχει πολιτικές βλέψεις. Κάτι τέτοιο δεν ίσχυε, αλλά όπως και να έχει δημιουργήθηκε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα σύγχυσης για το αν ο Τσιόδρας είναι επιστήμονας ή αν είναι φερέφωνο της κυβέρνησης.
Ο γιατρός το κατάλαβε σχετικά γρήγορα και επέλεξε να βγει μόνος του από το κάδρο, αφού έτσι κι αλλιώς δεν είχε καμία απολύτως διάθεση να μπλέξει στα γρανάζια της πολιτικής. Ούτε βέβαια να συμμετάσχει σε αυτό το ιδιότυπο power game με την πολιτική εξουσία. Τα παιχνίδια εξουσίας μήτε τα ήξερε, μήτε ήθελε να τα μάθει…
Βεβαίως κάποιοι είπαν ότι διαφώνησε με επιλογές της κυβέρνησης και γι’ αυτό επέλεξε να «απομακρυνθεί» μόνος του τόσο από την ενημέρωση όσο και από την διαχείριση της κρίσης. Προφανώς και διαφώνησε και στον τρόπο που έγινε το δεύτερο lockdown, όσο και στον τρόπο με τον οποίο άνοιξαν τα σχολεία πριν από λίγους μήνες για να ξανακλείσουν τελικά.
Όμως κακά τα ψέματα, δεν ήταν αυτός ο κύριος λόγος του οικειοθελούς παροπλισμού του. Ο γιατρός κατάλαβε εγκαίρως ότι το πολιτικό status quo κάποια στιγμή θα έψαχνε για Ιφιγένεια… Στην Ελλάδα όσο εύκολα γίνεσαι ήρωας, τόσο εύκολα γίνεσαι αποδιοπομπαίος τράγος.
Αυτά τα πράγματα είναι γνωστά.
Εγκαίρως λοιπόν, κατέβασε το κάδρο του, μόνος του, με το έξυπνο επιχείρημα ότι δεν μπορεί να συνομιλεί για μια απόφαση με δέκα διαφορετικά άτομα, ενώ είχε αρχικά συμφωνήσει ότι θα δίνει report μόνο στον πρωθυπουργό.
Τα υπόλοιπα, λίγο πολύ τα ξέρετε…
Πηγή: newsbomb.gr