Πολύ ορθά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σάμο σημείωσε πως το ζήτημα της πτώσης του τοίχου που σκότωσε τα δυο παιδιά είναι κάτι που η Πολιτεία και η Αυτοδιοίκηση πρέπει να δουν με προσοχή.
Μια παρατήρηση μόνο: προσοχή δεν σημαίνει να δαιμονοποιήσουμε τα παλιά εγκαταλελειμμένα κτήρια και να δούμε στο όνομα της ασφαλειας νέο κύκλο κατεδαφίσεων και αντικατάσταση από τσιμεντένιες «μοντερνιές» με πλάκα και αναμονές. Τα παλαια κτήρια αποτελούν στοιχεία του δομημένου περιβάλλοντος, της παράδοσης μας και πρέπει να διαφυλαχθούν με κάθε τρόπο. Υπάρχει η τεχνολογία και η τεχνογνωσία για τη στατική τους ενίσχυση και την αποκατάσταση τους. Το πρόβλημα έγκειται στους πολλους «χαμενους κληρονόμους», στους επιτήδειους ιδιοκτήτες που αφήνουν τα διατηρητέα να καταρρεύσουν για να χτίσουν σύγχρονα κτήρια στη θέση τους και γενικώς σε ένα νομικό πλαίσιο που δεν κινείται αποφασιστικά στην προστασία τους.
Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική είναι η ταυτότητα μας, πολλω δε μάλλον στα νησιά μας που αποτελεί και στοιχείο της τουριστικής τους ανάπτυξης. Συντήρηση λοιπόν και ανάδειξη, όχι κατεδάφιση στο όνομα της ασφαλείας.
Ανάρτηση του πολιτευτή της ΝΔ Γιώργου Κοκκόλη
Προηγούμενο άρθροΚεφαλονιά: Το υπέροχο “μπλε φεγγάρι” πάνω από το Αργοστόλι (pics)
Επόμενο άρθρο“ΚΛΕΙΝΕΙ η τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ σε ΙΘΑΚΗ και Παξούς”