«Γρίπη» η Όμικρον; Μάλλον δε μάθατε τα νέα…

Ξεκίνησε σαν λεκτική χαραμάδα αισιοδοξίας- πρώιμης, έστω, αισιοδοξίας: η μετάλλαξη Όμικρον που αρχικά εντοπίστηκε στην Μποτσουάνα φάνηκε πως «δίνει» πιο ήπια συμπτώματα από την Δέλτα, καθώς κανείς εκ των πρώτων νοσούντων με Ο δεν πέρασε βαριά την ασθένεια (δε χρειάστηκε, δηλαδή, νοσηλεία ούτε, εννοείται, επήλθε θάνατος).

Φυσικά, όταν καταλάγιασε ο αρχικός ενθουσιασμός (ένας ενθουσιασμός πέρα για πέρα κατανοητός, μια και είμαστε άπαντες εξαιρετικά κουρασμένοι σε ψυχικό επίπεδο με την πανδημία), η επιστημονική κοινότητα είδε τα πράγματα πιο καθαρά και εξήγησε το προφανές: πως το γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι 70% περισσότερο μεταδοτική από την «προκάτοχό» της θα επιφέρει, μοιραία, πρωτοφανή πίεση στα εθνικά συστήματα υγείας και οι απώλειες ζωής θα συνεχιστούν.

Και, δυστυχώς, είναι λογικό: μπορεί τα συμπτώματά της να είναι πράγματι πιο ήπια, όμως αν μολύνονται 20 και 25 φορές περισσότερα άτομα (όπως συμβαίνει δηλαδή στη χώρα μας εσχάτως), απολύτως αναμενόμενα τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και όσοι εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες που θα χρειαστούν νοσηλεία θα είναι περισσότερα απ’ ό,τι πριν.

«Γρίπη» η Όμικρον; Μάλλον δε μάθατε τα νέα...

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα νούμερα που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα: κατά 34% αυξήθηκαν οι νέες εισαγωγές περιστατικών COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας την τελευταία εβδομάδα, όπως ανέφερε ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Βλέπει κανείς, λοιπόν, πως η συντριπτική επικράτηση της νέας μετάλλαξης (που αυτή την στιγμή στη χώρα μας υπολογίζεται στο 90% των κρουσμάτων) και οι 50.000 νέες μολύνσεις ημερησίως «γεννούν» προβληματισμό, μια και οι εισαγωγές πήραν την ανιούσα.

Επομένως, όχι: η όμικρον δεν είναι μια απλή γρίπη. Είναι σαφέστατα πιο ήπια από την Δέλτα, όμως δεν πρέπει κανείς να την παίρνει αψήφιστα, θεωρώντας πως ξεμπερδέψαμε με την πανδημία. Θα ξεμπερδέψουμε, είναι βέβαιο, όμως χρειάζεται λίγη ακόμα προσοχή- η αρχή του τέλους μάλλον είναι ήδη εδώ.

Σουηδία

Και αυτή η διαπίστωση τεκμαίρεται από το γεγονός πως τα στοιχεία δείχνουν μειωμένη θνητότητα του κορωνοϊού: αν και, όπως προείπαμε, έχουμε απείρως περισσότερα κρούσματα κάθε μέρα, ευχάριστη εξέλιξη αποτελεί η μείωση των θανάτων τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας, με τη θνητότητα για την εβδομάδα να «πέφτει» κατά 3% και 4% για τον κόσμο και την Ευρώπη αντίστοιχα, ενώ στην Ελλάδα δείχνει σταθεροποίηση με μία μικρή μείωση της τάξης του 1%.

«Ένα μικρό φως αισιοδοξίας» χαρακτήρισε ο κ. Μαγιορκίνης τα δεδομένα που φτάνουν από το Λονδίνο και εναρμονίζονται με αυτά από τη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τα οποία δεν καταγράφεται αύξηση στους σκληρούς δείκτες των κρεβατιών ΜΕΘ και διασωληνωμένων παρά την αύξηση κατά 500% των κρουσμάτων συγκριτικά με την προ Omicron περίοδο. Εντούτοις ο κίνδυνος από τη μαζική διασπορά παραμένει και μπορεί να αποβεί έως και θανατηφόρος για τους ανεμβολίαστους, διευκρίνισε ο καθηγητής πρόταξε τον εμβολιασμό ως το το σημαντικότερο όπλο και και σε αυτό το επιδημικό κύμα.

«Γρίπη» η Όμικρον; Μάλλον δε μάθατε τα νέα...

Επομένως, ναι: η Όμικρον δεν είναι τόσο επιθετική όσο η Δέλτα. Από την άλλη, δεν είναι σε καμία περίπτωση και… γρίπη.

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση και είναι στο χέρι μας εκείνη η χαραμάδα αισιοδοξίας να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο. Και θα διευρυνθεί, είναι βέβαιο.

Τίποτα δε διαρκεί για πάντα.

Και οι πανδημίες δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση εξαίρεση…

Πηγή: menshouse.gr