Γυμναστήριο στην μετά καραντίνας εποχή: Τέλος οι φθηνές συνδρομές ή αύξηση ατομικών γυμναστηρίων;

Σε μια πολύ θεωρητική σκέψη τα γυμναστήρια έμοιαζαν να είναι από τους χώρους που θα μπορούσαν με περισσότερα όπλα στα χέρια τους να μετριάσουν τη χασούρα από τον κορωνοϊό και όσα φέρνει αυτός στον τρόπο λειτουργίας.

Αυτή η σκέψη βασιζόταν στο ότι δεν είναι ένας χώρος που απαιτεί ταυτόχρονη παρουσία όλων των πελατών και θα μπορούσε να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε οι ίδιοι πελάτες να το επισκέπτονται, απλώς σε διαφορετικές ώρες και με διαφορετική ποσότητα ανθρώπων την κάθε στιγμή της ημέρας.

Αρχικά, φαντάζει πλέον απαραίτητο για κάθε γυμναστήριο να είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο, αν θέλει να έχει όσο το δυνατόν λιγότερη απώλεια πελατών. Κι έτσι όμως, με τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν, φαντάζει πολύ δύσκολο να μην υπάρξει σοβαρή οικονομική ζημιά που να οδηγήσει σε μείωση προσωπικού και άλλα μέτρα.

Δείτε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ τόσο για το προσωπικό όσο και για τους αθλούμενους:

ταυτόχρονη παρουσία αριθμού ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά (αθλούμενοι και προσωπικό)
είσοδος των αθλουμένων με προ συνεννόηση και με πλήρη καταγραφή των προσωπικών στοιχείων (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο) καθώς και του είδους και της διάρκειας της άσκησης
πρόβλεψη για επάρκεια υγειονομικού υλικού (αλκοολούχο αντισηπτικό, χειρουργικές μάσκες,
γάντια μιας χρήσης)
τοποθέτηση κλειστών ποδοκίνητων κάδων σε εμφανή σημεία
απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων ανάμεσα στα όργανα (πχ διάδρομοι)
καθαρισμός /απολύμανση των οργάνων με καθαριστικό/απολυμαντικό, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, μετά από κάθε χρήση
απαγόρευση χρήσης αποδυτηρίων, ντους, σάουνας. Προτείνεται η τοποθέτηση καρέκλας δίπλα από κάθε όργανο στην οποία ο αθλούμενος τοποθετεί τα ρούχα και το σάκο μεταφοράς τους
χρήση της τουαλέτας με προδιαγραφές (κλείσιμο της λεκάνης και στη συνέχεια ο συνήθης καταιωνισμός νερού, σύστημα αυτόματης απελευθέρωσης χλωρίου ταυτόχρονα με τον καταιωνισμό του νερού, νιπτήρας με υγρό σαπούνι με αντλία, χειροπετσέτες, ποδοκίνητος κλειστός κάδος απορριμμάτων
τήρηση μέτρων φυσικής απόστασης (στην είσοδο της τουαλέτας)
Προσωπικό
υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους
εκπαίδευση, εξοικείωση και συχνή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
εκπαίδευση, εξοικείωση και σωστή εφαρμογή της αναπνευστικής υγιεινής
αποχή από την εργασία σε περίπτωση ασθένειας
άμεση απομάκρυνση από τα χώρο στην περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα, δύσπνοια) συμβατά με COVID-10 λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εργασίας του
εάν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου πρόβλεψη για ανάθεση καθηκόντων με χαμηλό κίνδυνο έκθεσης
Αθλούμενοι
χρήση του κοντινότερου στον τόπο κατοικίας γυμναστηρίου
μετακίνηση κατά προτίμηση με τα πόδια ή προσωπικό μεταφορικό μέσο
χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ή/και πλύσιμο των χεριών πριν την έναρξη και στο τέλος της άσκησης καθώς και πριν από κάθε μετακίνηση σε άλλο όργανο γυμναστικής
εφαρμογή κανόνων φυσικής απόστασης
χρήση προσωπικών ειδών υγιεινής (πχ πετσέτα)
Χρήση ατομικών οργάνων γυμναστικής εάν είναι εφικτό από το μέγεθός τους (πχ μπάλες, λάστιχα, στρώματα)
πλύσιμο των ρούχων, πετσετών που χρησιμοποιήθηκαν στο γυμναστήριο στο πλυντήριο με κοινό απορρυπαντικό, σε υψηλή θερμοκρασία (600 C)
αποφυγή της γυμναστικής σε κλειστό χώρο, στην τρέχουσα φάση της επιδημίας, εάν το άτομο ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου
Από όλα τα παραπάνω μπορούν να εξαχθούν μερικά πρόχειρα, μα αρκετά ακριβή συμπεράσματα. Κατ΄αρχάς θα υπάρξει εν ευθέτω χρόνω μια μετατόπιση ανθρώπων από γυμναστήριο σε γυμναστήριο, ώστε όλοι να βρίσκονται κοντά στο δικό τους χωρίς καν να χρειαστεί να πάρουν αμάξι κτλ. Πολλώ δε από τη στιγμή που και αρκετοί πελάτες έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά και μόνο για καύσιμα δεν θα τους περισσεύουν.

Το πιο βασικό όμως είναι πως με τις παρούσες τιμές που υπάρχουν σε πολλά συνοικιακά γυμναστήρια που θέλουν να προσελκύσουν κόσμο έναντι των μεγάλων αλυσίδων, δύσκολα μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα. Επομένως, η λύση είναι μία και προβλέπει σημαντική αύξηση στις συνδρομές, ιδίως από τη στιγμή που θα μειωθεί η διαθεσιμότητα κάποιων οργάνων, ώστε να εφαρμοστεί η απόσταση των 2 μέτρων, ενώ υπάρχει και μια σειρά από άλλες προσαρμογές που έχουν ένα σεβαστό κόστος.

Κατ΄αρχάς, πολλά γυμναστήρια δεν έχουν τέτοιο χώρο ώστε να μπορούν να βάλουν τα όργανα τους σε απόσταση δύο μέτρων και να έχουν την ίδια ποικιλία. Αναγκαστικά κάποια όργανα μπορεί να εκλείψουν.

Φυσικά, όπως θα συμβεί σε κάθε τομέα, έτσι και στα γυμναστήρια είναι οι αλυσίδες που θα αντέξουν τους κραδασμούς, αλλά όχι και χωρίς σημαντικές απώλειες, ιδίως σε επίπεδο προσωπικού. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα δεδομένα. Εδώ ίσως βρεθούν διάφοροι τρόποι με αύξηση ολιγομελών μαθημάτων κ.α.

Η μη χρήση του μπάνιου έστω για το ντους, είναι ένα στοιχείο που σίγουρα θα αποτρέψει αρκετούς από το να πάνε στο γυμναστήριο. Αυτό μας οδηγεί στο επόμενο συμπέρασμα που είναι η αύξηση των ατομικών γυμναστηρίων. Είναι δηλαδή εξαιρετικά πιθανό να υπάρξουν πολλοί που θα προβούν σε πρόσκαιρα ακριβότερες, αλλά φθηνότερες σε βάθος χρόνου αγορές εξοπλισμού που να ικανοποιεί τους στόχους τους. Άρα η συνδρομή σε γυμναστήριο θα βγει εκτός του προγράμματος τους.

Με πιο απλά λόγια, οι συνθήκες που εισάγονται λόγω κορωνοϊού και δύσκολα δεν θα διατηρηθούν ακόμα κι αν βρεθεί εμβόλιο, φέρνουν τα γυμναστήρια μπροστά σε δύο επιλογές: ή να αυξήσουν την κοστολόγηση των υπηρεσιών τους ή να οδηγηθούν σε μαρασμό, με τους personal trainers και τα οικιακά γυμναστήρια να γίνονται trend.

Πηγή: menshouse.gr