«Xρειάζεται προσοχή και μία ισορροπία μεταξύ Δημόσιας Υγείας και οικονομίας”, ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπ. Υγείας-Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου αν συμφωνεί με την αντίφαση «στα αεροπλάνα να μην υπάρχουν κενά μεταξύ των καθισμάτων» αλλά «στις ανοιχτές πλατείες να απαγορεύονται οι πολύωρες συγκεντρώσεις…»
Αναλυτικά ο διάλογος:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Γ. ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ): Κύριε Τσιόδρα, συμφωνείτε με τις προτάσεις της Κομισιόν για τα μέσα μεταφοράς όπου δίνεται η οδηγία στις πτήσεις να υπάρχει κλιματισμός, αλλά στα λεωφορεία να μην λειτουργεί air-condition και να είναι ανοιχτά τα παράθυρα; Στα αεροπλάνα να μην υπάρχουν κενά μεταξύ των καθισμάτων, ενώ οι μετακινήσεις με λεωφορεία, πλοία και τρένα να γίνονται με κενές θέσεις και ανοιχτά παράθυρα; Γνωρίζετε σε ποια επιστημονικά στοιχεία βασίστηκαν οι οδηγίες για τα αεροπλάνα, όταν θεωρείται απειλή για τη Δημόσια Υγεία η πολύωρη συγκέντρωση σε μια πλατεία;
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αγγίζει λιγάκι το θέμα για το οποίο μιλήσαμε προηγουμένως και νομίζω ότι αγγίζει και πρακτικά θέματα τα οποία δεν τα έχει λύσει η επιστήμη. Όλοι προσπαθούν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προστασίας, να επιτρέψουν τη διεξαγωγή τέτοιων πτήσεων, είτε αυτές αφορούν το εσωτερικό, είτε το εξωτερικό.
Είμαι σίγουρος ότι θα προβλεφθεί στην όλη διαδικασία και ένας, κατά κάποιο τρόπο, σωστός τρόπος λειτουργίας των κλιματισμών και φυσικά και θα ευνοείται, όπου μπορεί να γίνεται, η αραίωση των καθισμάτων, όπως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή στα μέσα που αφορούν πλοία, λεωφορεία γιατί εκεί είναι εφικτό. Τα αεροπλάνα, όμως, δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς να έχουν ικανή πληρότητα και δεν συμφέρει και να λειτουργήσουν.
Μάλιστα, μου έλεγε κάποιος φίλος σε ένα τηλέφωνο που είχα μαζί του τις προάλλες, ότι είχε περάσει μπροστά από το αεροδρόμιο, και ήταν τραγωδία, λέει, να βλέπεις όλα τα αεροπλάνα παρκαρισμένα και να μην κινούνται και πόσο οικονομικά δυσβάσταχτο είναι αυτό για έναν τέτοιο τεράστιο χώρο της οικονομίας.
Εγώ λέω ότι χρειάζεται προσοχή και μία ισορροπία μεταξύ Δημόσιας Υγείας και οικονομίας. Δεν είναι αντίπαλοι. Η Δημόσια Υγεία υπερέχει αυτή τη στιγμή και είναι στην πρώτη γραμμή. Η οικονομία ακολουθεί με τα μέτρα που υποδεικνύει η Δημόσια Υγεία. Και νομίζω αυτό θα γίνει.
Είναι όντως αντίφαση, έχει δίκιο ο αγαπητός δημοσιογράφος. Αλλά είναι το καλύτερο δυνατό που μπορείς να κάνεις ανά περίπτωση, απαντώ εγώ, και ας μην είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο.
Πηγή: aftodioikisi.gr