ΛΑΟΣ ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΣ.
Η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη στην σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στην βουλή των Ελλήνων από τον φίλεργο Βουλευτή του νομού μας κύριο Παναγή Καππάτο και η οποία αφορούσε την ένταξη στο ΕΣΠΑ της ομόφωνα από το ΚΑΣ εγκεκριμένης μελέτης του θολωτού τάφου Τζαννάτων για την προστασία και την ανάδειξή του, έχει την δική της ξεχωριστή βαρύτητα για τους παρακάτω σημαντικούς λόγους.
Απέδειξε περίτρανα πως υπάρχουν ακόμη ελπίδες το κράτος μας να βελτιωθεί όταν οι κοινωνικοί του φορείς, οι θεσμικοί του εκπρόσωποι, τα έμπειρα και ικανά στελέχη του κράτους μας που εργάζονται για το κοινό καλό, τα ΜΜΕ και οι πολίτες είναι ενωμένοι σε ένα κοινό στόχο.
Στην ουσία η Κεντρική Διοίκηση με την απάντηση αυτή παίρνει επιτέλους την ευθύνη στα χέρια της και προκειμένου να διασφαλίσει την ένταξη του έργου στο τρέχον ΕΣΠΑ και ακολούθως την ομαλή εκτέλεση του έργου, αναθέτει στην Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπ.Πο να συντάξει τα απαιτούμενα τεχνικά δελτία και ακολούθως να υλοποιήσει το σύνολο των έργων που απαιτούνται για την στερέωση, προστασία και ανάδειξη του θολωτού τάφου. Έτσι την ευθύνη της υλοποίησης των κατασκευαστικών έργων την αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η πλέον έμπειρη Υπηρεσία του Υπ.Πο δηλαδή η ΔΑΑΜ.
Ξεκαθαρίζει με τον πλέον απόλυτο και περιγραφικό τρόπο, (για να μην υπάρξει εκ νέου καμία νέα αμφισβήτηση ή παρέκκλιση των συμφωνηθέντων, όπως δυστυχώς συνέβη κατά το παρελθόν, με αποτέλεσμα να απορριφθεί η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ) ότι θα εφαρμοστεί πλήρως η εγκεκριμένη μελέτη του μνημείου και θα κατασκευαστεί Η ΝΕΑ ΘΟΛΟΣ προστασίας του ακριβώς έτσι όπως περιγράφεται στην σχετική απόφαση του ΚΑΣ (βλέπε ΥΠΟΕΡΓΟ 4).
Θεωρεί το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ακινήτου εντός του οποίου βρίσκεται το μνημείο λυμένο από το 2019.
Αυξάνει τον προϋπολογισμό από 890.000 Ευρώ σε 1.500.000 Ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθούν όλα όσα προβλέπει η εγκεκριμένη μελέτη του έργου και το τεχνικό δελτίο να καταστεί ώριμο και ακολούθως επιλέξιμο για την ένταξη του μνημείου στο ΕΣΠΑ.
Τέλος ανακοινώνει ότι οι συναρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη ολοκληρώσει την σύνταξη του νέου τεχνικού δελτίου προκειμένου να υποβληθεί στην νέα προκήρυξη της ΕΥΔ ΕΠ των Ιονίων Νήσων. (Εδώ βέβαια μένει να αποδειχθεί και στην πράξη εάν και κατά πόσο η συγκεκριμένη δήλωση της Υπουργού θα επαληθευτεί και δεν θα ζήσουμε ξανά σκηνές του παρελθόντος).
Με την απόφαση αυτή επιτέλους δικαιώνεται ένας πολύχρονος αγώνας όλων των φορέων και των θεσμικών εκπροσώπων του νησιού μας που ζητούσαν επιτακτικά την κατασκευή της νέας θόλου που δίνει την δυνατότητα να προστατευθεί πλήρως το μνημείο, να αναδειχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ο χώρος να μπορέσει να γίνει ένας σπουδαίος προορισμός.
Προφανώς όλα αυτά τα εξωπραγματικά που συνέβησαν με την υπόθεση του θολωτού τάφου τα τελευταία χρόνια με προβληματίζουν πολύ και δεν σας κρύβω πως ακόμη αναζητώ απαντήσεις για αυτήν την στείρα, ακατανόητη και εμμονική αντίδραση της εδώ Εφορείας Αρχαιοτήτων για την οποία ο ιστορικός του μέλλοντος σίγουρα θα έχει πολλά να γράψει.
Με το γεγονός οτι ζούμε σε μια πατρίδα όπου τα πάντα μπορεί να συμβούν και εκεί που νομίζεις πως έχεις τελειώσει χρειάζεται πάλι να ξεκινήσεις όπως τον Σίσυφο από την αρχή, εγώ οφείλω να συγχαρώ και να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους έβαλαν πλάτη για να φτάσουμε ως εδώ αναμένοντας τις επόμενες ημέρες την ομαλή και ΧΩΡΙΣ ΝΕΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ κατάθεση του νέου τεχνικού δελτίου στην ΠΙΝ.
Η υπόθεση του θολωτού τάφου και η δικαίωση (που ασφαλώς μένει για να αποδειχθεί) ενός αγώνα όλων των φορέων, όλων των παρατάξεων, όλων των θεσμικών μας εκπροσώπων, όλων των ΜΜΕ του νομού μας, όλων των φίλεργων και ικανών στελεχών των δημοσίων υπηρεσιών μας και όλων των συμπολιτών μας όπου γης, δίνει την αίσθηση της αισιοδοξίας σε μια πατρίδα που αναζητά ένα καλύτερο αύριο και αξίζει μιας καλύτερης τύχης.
Από το fb του πρώην Νομάρχη Μάκη Μεταξά
Προηγούμενο άρθροΤα παράβολά σας στο Δήμαρχο – Στα ύψη τα ποσά για τους Υποψήφιους
Επόμενο άρθροΠρος ρεκόρ κρουσμάτων – Τζανάκης: Μπορεί να φτάσουν τα 3.100 την ημέρα