Η απλή εξήγηση της «κίτρινης κάρτας»: Γιατί δεν πρέπει ν’ ανησυχούν όσοι έκαναν το Johnson & Johnson

2019 Wuhan nCoV CoronaVirus Vaccine Concept. 3d Render

Έχει καταντήσει κουραστικό- το δεχόμαστε: ο κορωνοϊός βαδίζει με αμείωτους ρυθμούς προς τη δεύτερη «γεμάτη» χρονιά του στη γη  και συνεχίζει να ταλαιπωρεί σύσσωμο τον πλανήτη, παρά το γεγονός πως από τον Μάρτιο του 2020- όταν και.. εξερράγη η πανδημία- έχουν μεσολαβήσει σκληρά μέτρα, καραντίνες, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και παρά το ότι έχουν κυκλοφορήσει (εξαιρετικά αποτελεσματικά) εμβόλια.

Η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται εσχάτως σε μια ελεγχόμενη ύφεση. Όχι πολύ μεγάλη, όχι σε σημείο που να μας επιτρέπει να εφησυχάσουμε και να πούμε πως ξεμπερδέψαμε οριστικά και αμετάκλητα, όμως δείχνει πως όσο περισσότερο αυξάνεται ο ρυθμός των εμβολιασμών και όσο αυξάνεται και ο διαβόητος αριθμός των «νοσούντων του εξαμήνου», τότε θα χτίζεται ολοένα και περισσότερο ένα τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει στην οριστική έξοδο από το τούνελ.

Φυσικά, ως γνωστόν, η (πάμε πάλι: πάρα πολύ υψηλή και σωτήρια) προστασία των εμβολίων διαρκεί 6 με 8 μήνες. Ως εκ τούτου, θα χρειαστεί για όλους μας και τρίτη δόση, η λεγόμενη «αναμνηστική», που θ’ αυξήσει εκ νέου τον αριθμό των αντισωμάτων μας μέχρι και το καλοκαίρι, θωρακίζοντάς μας.

Η απλή εξήγηση της «κίτρινης κάρτας»: Γιατί δεν πρέπει ν' ανησυχούν όσοι έκαναν το Johnson & Johnson

Επειδή, ωστόσο, παρά το γεγονός πως όλοι οι δείκτες αποδεικνύουν με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, οι αρνητές και οι αντιεμβολιαστές παραμένουν ένα εξαιρετικά πολυπληθές «κίνημα», πρέπει να εξηγούνται σε σημείο εξουθενωτικής εξαντλήσεως ακόμα και τα πιο απλά πράγματα.

Ας το επιχειρήσουμε ξανά, λοιπόν: το απόγευμα της Τετάρτης (13/10) ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων γνωστοποίησε πως έβγαλε… κίτρινη κάρτα στην εταιρεία παραγωγής του εμβολίου Johnson & Johnson, θέτοντας ύπο αμφισβήτηση τη δυνατότητα του ενέσιμου σκευάσματος να χορηγηθεί και ως ενισχυτική δόση.

Αμέσως στα social media στήθηκε το σύνηθες, βλακώδες πάρτι των αρνητών που αμφισβήτησαν για νιοστή φορά τα εμβόλια, έκαναν πάλι λόγο για ουρές, 5G, σαυρανθρώπους, τον Μπιλ Γκέιτς και λοιπές σαχλαμάρες.

Η απλή εξήγηση της «κίτρινης κάρτας»: Γιατί δεν πρέπει ν' ανησυχούν όσοι έκαναν το Johnson & Johnson

Η εξήγηση, ωστόσο, είναι νηπιακού επιπέδου: ο λόγος που ο FDA δεν άναψε το πράσινο φως για να χορηγείται το J & J σαν αναμνηστική δόση έχει να κάνει πως το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι- εν αντιθέσει με όλα τα υπόλοιπα- μονοδοσικό και η προστασία του φτάνει το 66%.

Μετά τη δεύτερη- που έγινε, στις δοκιμές, 56 ημέρες μετά την πρώτη δόση- το ποσοστό ανέβηκε μόλις κατά 9 μονάδες, φτάνοντας το 75%.

Κι αυτός είναι ο λόγος της κίτρινης κάρτας: η χαμηλή, σε σχέση με τα mRNA εμβόλια, προστασία της Johnson & Johnson απέναντι στον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του μετά από 2 δόσεις, αποτέλεσε τη βάση για να ληφθεί η απόφαση του αμερικανικού οργανισμού όσον αφορά στο «μπλόκο».

Που σημαίνει πως όποιος έχει κάνει εμβόλιο αδενοϊού (J & J και AstraZeneca) όχι απλά δεν… κινδυνεύει, αλλά είναι αρκούντως προστατευμένος. Απλώς, η 3η δόση (ή η 2η, αν έχεις κάνει το μονοδοσικό) θα γίνει είτε με Pfizer είτε με Moderna, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η θωράκιση απέναντι στον ιό, φτάνοντας στα επίπεδα του άνω του 90%.

Απλό και κατανοητό, έτσι;

Απλούστατο, αλλά μόνο για όσους θέλουν να κατανοήσουν έστω τα βασικά…

Πηγή: menshouse.gr