Σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ότι «οι καταναλωτές θα πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους αν θέλουν να τρώνε έντομα ή όχι»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσθεσε το πιο κοινό είδος ακρίδας, το locusta migratoria, στη λίστα με τα τρόφιμα που επιτρέπονται προς πώληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Τα έντομα θα θεωρούνται νέο προϊόν όταν πωλούνται κατεψυγμένα, αποξηραμένα και σε σκόνη.

“Το προϊόν προορίζεται για πώληση ως σνακ ή συστατικό τροφίμων σε μια σειρά τροφίμων. Σε κατεψυγμένες και αποξηραμένες μορφές, η βιομηχανία τροφίμων πρέπει να αφαιρέσει τα πόδια και τα φτερά για να μειώσει τον κίνδυνο εντερικής δυσκοιλιότητας”, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. μία δήλωση.

Η απόφαση, που ελήφθη μετά από κατάθεση από ολλανδική εταιρεία αναπαραγωγής ακρίδων και άλλων εντόμων, αποτελεί μέρος της μεταβαλλόμενης προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προϊόντα με βάση τα έντομα.

Νωρίτερα τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσθεσε αποξηραμένες προνύμφες αλευροφόρων (Tenebrio molitor beetle) στον εγκεκριμένο κατάλογο τροφίμων της. Οι προνύμφες μπορούν «να χρησιμοποιηθούν ως ολόκληρο αποξηραμένο έντομο ως σνακ και ως συστατικό τροφής σε μια ποικιλία τροφών».

Τα έντομα προστέθηκαν στον κατάλογο αφού εγκρίθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Πρόσφατα υποστήριξε επίσης την ιδέα να επιτρέπεται στους γρύλους να τρώνε, σημειώνοντας ότι το φαγητό “δεν είναι επιβλαβές”. Αν και οι γρύλοι δεν έχουν προστεθεί ακόμη στη λίστα των νέων τροφών.

Ο νέος κανονισμός της ΕΕ για τα τρόφιμα υπάρχει από το 1997. Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή ορίζει τον όρο «νέα προϊόντα» ως «νέα ανεπτυγμένα, καινοτόμα προϊόντα διατροφής, προϊόντα τροφίμων που παράγονται με νέες τεχνολογίες και διαδικασίες παραγωγής, καθώς και προϊόντα διατροφής που παραδοσιακά καταναλώνονται εκτός ΕΕ».

Ενώ η κατανάλωση εντόμων δεν είναι ο κανόνας στην Ευρώπη, δεν θεωρείται ασυνήθιστη σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Στο Μεξικό και σε ορισμένα άλλα μέρη της Κεντρικής Αμερικής, οι τηγανητές ακρίδες τρώγονται συχνά ως σνακ ή με αλκοόλ. Οι γρύλοι τρώγονται τακτικά στην Ταϊλάνδη και σε ορισμένα άλλα μέρη της Ασίας.

Σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ότι «οι καταναλωτές θα πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους αν θέλουν να τρώνε έντομα ή όχι».

Πηγή: pronews.gr

Προηγούμενο άρθροΑΟ Εικοσιμίας: Νίκη με 2-0 επί του Αστέρα Ληξουρίου
Επόμενο άρθροΈρισσος: Στολίζεται το Γυμνάσιο-Λύκειο Μεσοβουνίων (εικόνες)