Η Επικοινωνία του Συντηρητισμού για το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς
• Επανάληψη φράσεων.
• Σκόρπισμα φόβων για την Υγεία.
• Προσβολές προς τον αντίπαλο συνομιλητή.
Μέσα στο κείμενο με το οποίο μου απαντούν οι «Ιατροί, Κεφαλονιάς, σε απόγνωση» επαναλαμβάνεται 18 φορές…18 φορές… η φράση «Αν ήταν μόνο οι υπογραφές….» και αναφέρονται βέβαια στον Διοικητή του νοσοκομείου. Η επανάληψη που λειτουργεί σαν πλύση εγκεφάλου, παράλληλα εδώ, προσβάλλει και τον αντίπαλο. Είναι χαρτογιακάς ο Διοικητής, είναι ανίκανος και γραφιάς.
Έτσι διεκδικούμε σε περιόδους κοινωνικής αλλαγής, όπως αυτή που διανύουμε;
Με αυτόν τον τρόπο επέβαλλε την άποψή του στη Σύγκλητο της Αρχαίας Ρώμης ο πολιτικός Κάτων ο Πρεσβύτερος. Τελείωνε κάθε ομιλία του με τη φράση Carthago delenda est – Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί – … και την κατέστρεψαν! Μα εδώ δεν θέλουμε να καταστρέψουμε, θέλουμε να χτίσουμε τη Δημόσια Υγεία.
Σε σημεία του κειμένου, οι αγαπητοί ανώνυμοι γιατροί της Κεφαλονιάς, σπέρνουν φόβο για την Υγεία και την Ασθένεια –τα περίφημα Fear appeal models- με αρκετή δόση υπεροψίας. Εμείς είμαστε οι επί γης Θεοί! Εμείς θα σας σώσουμε από εγκεφαλικά, καρδιακά, οξεία κοιλία και πνευμονία… ο Διοικητής, πουφ, γραφιάς!
Εσείς θα μας σώσετε, είναι βέβαιο, αλλά μην μας πεθάνετε και πριν την ώρα μας από φόβο!
Αυτή η υπερκατανάλωση φόβου, οδήγησε σε κατασπατάληση πόρων σε καμπάνιες για την υγεία χωρίς αποτέλεσμα. Δεν ακούει κανείς, δεν κόβει κανείς το κάπνισμα επειδή το πακέτο των τσιγάρο γράφει πως θα πεθάνεις από καρκίνο. Άλλοι είναι οι τρόποι πειθούς, ο φόβος και η επανάληψη έχουν κοντά ποδάρια … άντε 90 μέρες.. μετά πίσω στα ίδια.
Ρωτήστε σύγχρονους επικοινωνιολόγους της κοινωνικής αλλαγής. Και δίκιο που έχετε, δεν θα το βρείτε με αυτόν τον τρόπο!
Ο Ιατρικός Σύλλογος Κεφαλονιάς, εξέπεμψε το «Δέον Γενέσθαι». Φεύγει ο Διοικητής, δεν παραιτούνται οι Γιατροί, καλύπτονται οι ανάγκες του Νοσοκομείου από την Κυβέρνηση.
Δεν είδα πουθενά στο κείμενό σας, αγαπητοί ανώνυμοι γιατροί, να προτείνετε παραδείγματα επιτυχημένων Συστημάτων Δημόσιας Υγείας άλλων χωρών, ως πιθανότητα συζήτησης.
Δεν γίνονται αφ’υψηλού και από θώκους αυθεντίας οι κατακτήσεις.
Δημιουργούνται αντιστάσεις και το γινάτι βγάζει μάτι! Άντε να περιμένεις για ραντεβού την οφθαλμίατρο μέχρι τον Αύγουστο!
Χωρίς ΩΡΛ και Γαστρεντερολόγο, ούτε ρουθούνι δεν μπορεί να ανοίξει, ούτε γαστρορραγία δεν πρέπει να πάθουμε, το επισημαίνετε!
Γροθιά στο στομάχι όλα αυτά, αλλά από τρόμο για τη λάθος επικοινωνία και την αποσπασματική διεκδίκηση που υιοθετείτε!
Και ο Διοικητής να φύγει από τη μέση, ας προσέξουμε μη μας μείνει ο Συντηρητισμός αμανάτι!

Σοφία Αράβου-Παπαδάτου
Δρ Κοινωνικής Ψυχολογίας, MSc Κοινωνικής Οδοντιατρικής