Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο στρατηγική επιλογή αλλά και κοινωνική αναγκαιότητα. Είναι η ίδια η κοινωνία που επιβάλει αυτή τη νέα  de facto πλατιά συμμαχία και που αντιτίθεται στην κοινωνική αντιμεταρρύθμιση την οποία προσπαθεί να επιβάλει η Κυβέρνηση της ΝΔ από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ύπαρξης της. Πίσω απ’ την οικονομική ανάπτυξη για τους λίγους κρύβεται η περιστολή των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων για τους πολλούς. Κρύβεται η συμπίεση των μισθών, η περικοπή των συντάξεων, η κατάλυση των εργασιακών σχέσεων, η κοινωνική αναλγησία, η συλλογική ανασφάλεια.

Ο προοδευτικός κόσμος έδωσε αυτή τη συγκεκριμένη εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στις πρόσφατες Εθνικές εκλογές με το ποσοστό 31,5% στο σύνολο του εκλογικού σώματος και 38% στους νέους σε ηλικία ψηφοφόρους. Η διεύρυνση  αυτή θα γίνει συγκροτημένα, με σεβασμό στην πολιτική διαδρομή κάθε νέου μέλους το οποίο δεν θα είναι ένας αύξων αριθμός στο κομματικό μητρώο, αλλά ένα ενεργό κύτταρο με συμμετοχή, άποψη, ρόλο και κυρίως ευθύνη, σε ένα κοινό πολιτικό σώμα το οποίο θα χαρακτηρίζεται από τη μονοσήμαντη σύνδεση της βιώσιμης ανάπτυξης με την κοινωνική δικαιοσύνη.

Το προεκλογικό «Αποφασίζουμε για τη ζωή μας» δεν ήταν ένα συγκυριακό σύνθημα. Είναι μια διαρκής πάλη ενάντια στη μετατροπή της χώρας σε Ανώνυμη Εταιρία με «υπαλλήλους» οι οποίοι «οφείλουν να είναι χαρούμενοι». Είναι μια προτροπή για συμμετοχή σε κοινούς αγώνες και επικαιροποίηση του πολιτικού επίδικου. Είναι μια απόφαση η οποία θα λαμβάνεται καθημερινά στους χώρους εργασίας, στα αμφιθέατρα, στις πλατείες, στους δρόμους. Είναι μια υπόσχεση που τη χρωστάμε όχι μόνο σε εμάς, αλλά και στις επόμενες γενιές.

Αριστοτέλης Μπατιστάτος