Η ερώτηση που «ενόχλησε» τον Χαρδαλιά

Tην αντίδραση του Νίκου Χαρδαλιά προκάλεσε μια ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού. «Θα ήθελα να σας μεταφέρω την ανησυχία των πολιτών και την οργή όταν σας ακούνε πολλές φορές να μιλάτε για την ατομική ευθύνη. Βλέπουν 5.200 λιγότερους υγειονομικούς σε σχέση με πέρυσι και παράλληλα βλέπουν ότι επιχειρείτε να παρουσιάσετε τη χρήση της μάσκας ως πανάκεια. Θα ήθελα να ρωτήσω τι έχετε να παρουσιάσετε ώστε να καθησυχάσετε την κοινωνικά ανασφάλεια; Γιατί δεν έχετε ενισχύσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ώστε να αναλάβει ρόλο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και τι έχετε κάνει για να προφυλάξετε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όλο αυτό το διάστημα;» ρώτησε ο δημοσιογράφος από την εφημερίδα «Αυγή» και το ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

«Εγώ θα σταθώ σε ένα σημείο. Είπατε ότι η χρήση της μάσκας δεν είναι πανάκεια. Απορρίπτετε τα παγκόσμια δεδομένα με την ερώτηση σας; Δηλαδή η άποψη σας είναι ότι είναι οργισμένος ο κόσμος διότι δεν είναι πανάκεια η χρήση της μάσκας; Βεβαίως η χρήση της μάσκας, οι αποστάσεις και η ατομική προστασία είναι πανάκεια. Είναι η εθνική μας στρατηγική. Είναι η παγκόσμια στρατηγική απέναντι σε αυτό. Και προφανώς υπάρχει και ζήτημα επιμέρους ατομικής ευθύνης αλλά αφορά ελάχιστους σε αριθμό ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα του να εφαρμόζουμε τα μέτρα. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να κουνάμε το χέρι στον οποιοδήποτε» απάντησε εμφανώς εκνευρισμένος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

«Η προσπάθεια που γίνεται πολλές φορές, εμένα προσωπικά με λυπεί γιατί εγώ δεν απευθύνομαι στην συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που με ιδιαίτερη στωικότητα με επιμονή και υπομονή εφαρμόζει τα μέτρα. Όμως δεν υπάρχει ζήτημα ατομικής ευθύνης; Δηλαδή, να το πω απλά, ο επιχειρηματίας ο οποίος έχει τη δυνατότητα να βάλει σε ένα μπαρ 50 άτομα και βάζει 200 μέσα, εκεί δεν υπάρχει θέμα ατομικής ευθύνης; Ο νεαρός που βρίσκεται μέσα στο σούπερ μάρκετ και αρνείται να φορέσει τη μάσκα δεν έχει ατομική ευθύνη; Δεν πρέπει να στηλιτεύσουμε αυτές τις καταστάσεις; Προφανώς το ζήτημα αυτό αφορά σε συνεργασία του κράτους και των ίδιων των πολιτών. Υπάρχει ζήτημα λοιπόν κρατικής ευθύνης, το κράτος κάνει αυτά που πρέπει κάτω από δύσκολες συνθήκες και με αχαρτογράφητα νερά και φαίνεται ότι τουλάχιστον, αν μη τι άλλο, ότι συγκριτικά σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο έχουμε κάνει σημαντικά βήματα» τόνισε.

«Υπάρχει και η κοινωνική ευθύνη. Υπάρχει κοινωνική ευθύνη όταν βλέπετε να οργανώνονται εκδηλώσεις μαζικού συγχρωτισμού από συλλόγους. Υπάρχει ατομική ευθύνη αν ο καθένας μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς μάσκα ή να εκτοξεύει θεωρίες συνωμοσιολογίας ότι όλα αυτά είναι μούφα και τίποτα δεν συμβαίνει και την ίδια στιγμή αρνείται να δει τι συμβαίνει. Αλλά αυτές είναι η απόλυτη μειοψηφία. Ο ελληνικός λαός, οι υπερήφανοι Έλληνες για άλλη μια φορά έχουν αποδείξει ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν και σε αυτή τη μάχη. Δεν είναι οργισμένοι, είναι συντεταγμένοι. Είναι υπεύθυνοι, είναι συνεπείς και μέσα από τις καλοπροαίρετες κριτικές τους βοηθούν και εμάς να γινόμαστε καλύτεροι, συνεργαζόμενοι και απομονώνοντας όλους εκείνους μπορούν και πιστεύουν ότι μπορούν να θέσουν τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο» συμπλήρωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πηγή: enikos.gr