Της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου*
Όλοι πλέον στην Ευρώπη εκτός από την αντιπολίτευση την Ελλάδα αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα τελειώνει με τα μνημόνια. Κανείς δεν λέει ότι η έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει μετάβαση από τις κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες σε παράδεισο. Τα υπαρκτά μεγάλα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και την επόμενη η μέρα, θα έχουμε όμως περισσότερα εργαλεία και δυνατότητες για να τα αντιμετωπίσουμε.
Βρισκόμενοι στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, τα βλέμματα όλων έχει στραφεί στην επόμενη μέρα. Η πορεία των δεικτών της οικονομίας, η διάθεση της Κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών, οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ και του επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για το ότι οδεύουμε προς το τέλος μιας εποχής σκληρής λιτότητας και βαθιάς ύφεσης.
Κρίσιμο σημείο στις συζητήσεις αποτελεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αυτό το όποιο τον Νοέμβριο του 2014 οι τότε κυβερνόντες χαρακτήριζαν «Απολύτως εξυπηρετήσιμο και διαχρονικά βιώσιμο», τηνίδια στιγμή που οι αγορές χαρακτήριζαν ως κίνδυνο το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος και την αστάθεια της τότε κυβέρνησης και φυσικά αυτό απεικονίζονταν και στα επιτόκια δανεισμού της χώρας. Η ρύθμιση του χρέους και η σύνδεση της αποπληρωμής του με την ανάπτυξη (επιτέλους) αποτελεί μια σημαντική παράμετροπροκειμένου η χώρα να διατηρήσει την αναπτυξιακή δυναμική που καταγράφει και, παράλληλα, να αποσοβήσει τον κίνδυνο που θα μας οδηγούσε σε μια εκ νέου οδυνηρή περιπέτεια σαν αυτή που ζήσαμε από το 2010.
Επιλογή της κυβέρνησης είναι η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια και την στραγγαλιστική επιτροπεία, όχι η επιστροφή σε μια περίοδο ελλειμάτων – χρεών και σπατάλη όπως γινόταν για χρόνια στη χώρα, και η προετοιμασία για τη μετά εποχή ε νοικοκυρεμένα τα δημόσια οικονομικά και με στόχο την αποκατάσταση της κοινωνικής βιωσιμότητας που είναι το ζητούμενο. Η βελτίωση των οικονομικών δεικτών αρχίζει να αντανακλά και στην κοινωνία με κυριότερο αυτόν της μείωσης της ανεργίας. Βγαίνοντας από αυτή την περιπέτεια, αξιοποιώντας τους αντίστοιχους βαθμούς ελευθερίας που θα αποκτήσουμε με την έξοδο από το πρόγραμμα, θα μπορούμε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα στήριξης και ενίσχυσης των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων και, αντίστοιχα, πιστεύουμε πως θα έχει δημιουργηθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέψει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών έτσι ώστε να επωφεληθούν οι κοινωνικές ομάδες που είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η συζήτηση πλέον γίνεται για το σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα εφαρμοστεί και θα υλοποιεί το όραμα για δίκαιη ανάπτυξη. Επιστροφή στην κανονικότητα, την κοινωνική και οικονομική ομαλότητα και τομή για να μπορέσει η Ελλάδα να προχωρήσει στον 21ο αιώνα καλύπτοντας το χαμένο έδαφος των τελευταίων ετών
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης η έλλειψη επιχειρημάτων, προτάσεων και στρατηγικής οδηγεί στο επίμονο αίτημα για εκλογές. Η μόνη εξήγηση που υπάρχει για αυτό το μονότονο αίτημα είναι ότι η διαρκώς βελτιούμενη κατάσταση της οικονομίας τής καταρρίπτει το αφήγημα της καταστροφολογίας. Όλες μα όλες οι προβλέψεις της ΝΔ, μια προς μια ήταν λάθος και όλες έβλεπαν κατάρρευση και καταστροφή. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουμε τις δυσκολίες, ότι εξωραΐζουμε την πραγματικότητα ότι ζούμε σε γυάλα αλλά ακόμα και ο πιο δύσπιστος βλέπει ότι η χώρα ισορροπεί μετά από χρόνια κατάρρευσης και καταστροφής, αυτό δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο. Αυτοί που πολιτικά επένδυσαν στη καταστροφή της χώρας σήμερα αδειάζονται πλήρως και χάνουν την οποία αξιοπιστία τους είχε απομείνει ακόμα και σε δικούς τους πολιτικούς υποστηρικτές.
Τα αποφασιστικά βήματα της κυβέρνησης για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα δεν έχουν απτά αποτελέσματα μόνο στον τομέα της οικονομίας. Οι σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και η αποκατάσταση του κύρους της χώρας στη διεθνή κοινότητα αποφέρουν καρπούς. Με αφορμή την ολοκλήρωση της συνάντησης στο πλαίσιο της 4ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, όπου συμφωνήθηκε η συνεργασία σε ένα πολύ σπουδαίο έργο ενεργειακής διασυνδεσιμότητας των τριών χωρών μέσω του αγωγού EastMed και υπεγράφη συνεργασία στον τομέα Τεχνολογίας, Πληροφοριών και Επικοινωνίας, καθίσταται σαφές ότι η χώρα δικαιώνει το ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.
Η χώρα βρίσκει βηματισμό, ανακτά δυναμική και δυνατότητες σε μια δύσκολη και ρευστή γειτονιά. Οι προκλήσεις του μέλλοντος είναι πολλές και ενδιαφέρουσες, οι δυσκολίες υπαρκτές και μεγάλες κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Ελλάδα ανακτά τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην περιοχή ως χώρα αναφοράς, σταθερότητας, ως χώρα διεθνής συνομιλητής.
*Η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου είναι Γραμματέας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης
Αναδημοσίευση από http://www.thehellenicmail.gr