Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

Η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού εξακολουθεί, δυστυχώς, να ταλανίζει την ανθρωπότητα. Είμαστε ακόμα σε πόλεμο ενάντια σε ένα άγνωστο και αόρατο εχθρό.

Πολλές αναπτυγμένες χώρες θρηνούν εκατόμβες θυμάτων, όμως η χώρα μας δεν κατατάσσεται σε αυτές.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, παίρνοντας εγκαίρως τα μέτρα τα οποία υπέδειξαν ειδικοί επιστήμονες! Θα πρόσθετα εδώ ότι για πρώτη φορά, στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας, χρησιμοποιήθηκαν άνθρωποι εγνωσμένου κύρους και όχι «ημέτεροι».

Τα σχολεία έκλισαν, οι επιχειρήσεις έκλισαν, οι εκκλησίες έκλισαν, μείναμε στα σπίτια μας και μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο «κοινωνική απομάκρυνση». Έτσι κατορθώσαμε να επιπεδώσουμε την καμπύλη μετάδοσης του ιού, σε αντίθεση με άλλες χώρες, πράγμα που μας επιτρέπει, σήμερα, τη χαλάρωση των μέτρων!

Η μετάδοση του ιού θα παύσει όταν ποσοστό άνω του 60-70% του πληθυσμού αποκτήσει ανοσία. Η ανοσία επιτυγχάνεται είτε με φυσικό τρόπο, δηλαδή μόλυνση με τον ιό, είτε με εμβολιασμό. Εμβόλιο βεβαίως δεν υπάρχει και η φυσική ανοσία, ή όπως λέγεται, ανοσία της αγέλης, θα είχε τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Το σύστημα υγείας θα κορεζόταν και η θνησιμότητα θα έφθανε μέχρι και 15% από 2,8% που είναι σήμερα. Θα συνέβαινε δηλαδή αυτό που έγινε στην Ιταλία, Αγγλία, Ισπανία, ΗΠΑ κλπ.

Έτσι η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε ένα τεράστιο δίλλημα: Να σώσει ανθρώπινες ζωές ή να σώσει την έτσι και αλλιώς παραπαίουσα οικονομία! Και, προς τιμήν τους, διάλεξαν το πρώτο.

Σε αυτό βοήθησαν και οι πολίτες που συνειδητοποιώντας την δύσκολη κατάσταση υπάκουσαν στα μέτρα που πάρθηκαν. Οι ελάχιστες φωνές των συνομωσιολόγων , φανατικών αντιπολιτευόμενων, θρησκόληπτων κλπ, τελικά σίγησαν μπροστά στο φόβο του ιού!

Αλλά ας δούμε τι έγινε στο μικρό μας νησί!

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κανένα κρούσμα, ούτε καν ύποπτο περιστατικό όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του κέντρου υγείας κ. Γιώργος Παξινός.

Πιθανόν αυτό να οφείλεται σε σύμπτωση καθώς δεν αποκοπήκαμε ποτέ από τον κύριο κορμό της χώρας.

Οφείλεται όμως και στην εξαίρετη στάση των αρχών του τόπου και κυρίως της Δημοτικής Αρχής αλλά και όλων των Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης που συντάχθηκαν και συσπειρώθηκαν με σκοπό την αποφυγή μετάδοσης του ιού!

Αμέσως μετά την πληροφορία ότι κυκλοφορεί επικίνδυνος ιός και πριν ακόμα η κυβέρνηση πάρει τα γνωστά μέτρα, η Δημοτική αρχή της Ιθάκης κινητοποιήθηκε!

Άμεσα ανέστειλε τη λειτουργία των σχολείων.

Συνέστησε ειδική ομάδα πρόνοιας, αποτελούμενη από την ομάδα «βοήθεια στο σπίτι» από το Κέντρο Κοινότητας, από τους υπαλλήλους του ΚΑΠΗ και από εθελοντές του Κοινωνικού Ιατρείου οι οποίοι κατά τη διάρκεια των μέτρων, μοίραζαν φαγητό και τρόφιμα, επί καθημερινής βάσεως σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.

Οι υπηρεσίες του Δήμου τέθηκαν σε 24ωρη επιφυλακή για να βοηθήσουν τον κάθε συμπολίτη μας σε ότι χρειαστεί 24 ώρες το 24ωρο.

Με έξοδα του Δήμου αγοράσθηκε κοντέινερ το οποίο εξοπλίσθηκε κατάλληλα και διαμορφώθηκε σε κέντρο υποδοχής ενδεχομένων περιστατικών κορωνοϊού και τοποθετήθηκε έξω από το κέντρο υγείας.

Επίσης αγοράσθηκαν εδικά τηλεθερμόμετρα.

Αγοράσθηκαν 70 Tablets και μοιράσθηκαν σε μαθητές που δεν είχαν τη δυνατότητα αγοράς, προκειμένου να παρακολουθούν τα τηλεμαθήματα. «Κανένα παιδί δεν θα μείνει μόνο του στη μάχη αυτή, κανένα παράθυρο γνώσης δεν θα μείνει κλειστό» δήλωσε ο Δήμαρχος.

Με πρωτοβουλία του ίδιου του Δημάρχου, κ. Διονύση Στανίτσα κινητοποιήθηκαν συμπολίτες μας και φίλοι της Ιθάκης.

Έτσι ο κ. Προκοπίου χορήγησε ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό, ο ιατρός κ. Πάντος χορήγησε 50 μοριακά τεστ, ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης εφοδίασε το κέντρο υγείας με μάσκες, ο όμιλος Βασιλάκη διέθεσε ένα αυτοκίνητο Peugeot για τη μεταφορά τροφίμων στους συμπολίτες μας.

Η ΠΕΔΙΝ μετά από αίτημα του Δήμου διέθεσε ποσό 7000€ για υλικά και γεύματα για τους ανήμπορους συμπολίτες μας.

 Επίσης, επαγγελματίες του νησιού μας, σύλλογοι, και ιδιώτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και χορήγησαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Διονύσης Στανίτσας διέθεσε το 50% δύο μισθών του για αγορά φαρμακευτικού υλικού.

Ακόμα και για τα αδέσποτα ζώα υπήρξε μέριμνα: Τοποθετήθηκαν ταΐστρες ζώων σε διάφορα σημεία με τροφή!      

Υιοθετήθηκε η πρόταση του κ. Μπούα για τη δημιουργία «κοινωνικού παντοπωλείου» κλπ κλπ.

Αναγνωρίζοντας τις οικονομικές δυσχέρειες που θα προκύψουν στη μετά κορωνοϊό εποχή, κυρίως για τους επαγγελματίες του τόπου που εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό, ο Δήμος ζητά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να ληφθούν ειδικά μέτρα οικονομικής στήριξης.

«Ο Δήμος Ιθάκης είναι και θα παραμείνει δίπλα σε όλους, στους πολίτες και στις επιχειρήσεις του νησιού σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Είναι αναγκαίο να ξεπεράσουμε την κρίση όλοι μαζί» δήλωσε ο Δήμαρχος…

Ζητήθηκε:
1) Απαλλαγή τέλους κοινοχρήστων χώρων καταστημάτων για το 2020.
2) Κατάργηση επαγγελματικού τιμολογίου νερού για τις υπηρεσίες ύπνου για το έτος 2021 και ένταξή τους στο κλιμακωτό οικιακό τιμολόγιο.
3) Απαλλαγή καταβολής τέλους 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων για το 2020 όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
4) Απαλλαγή καταβολής του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων 0,5% για το 2020.
5) Παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών κατά ένα εξάμηνο.
6) Απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων οφειλόμενων ποσών προς το Δήμο μέχρι το τέλος του 2020.
7) Αναστολή προγραμματισμένων διακοπών ύδρευσης λόγω οφειλών για όλο το 2020.
8) Αίτημα στο Διαδημοτικό λιμενικό ταμείο Κεφαλονιάς και Ιθάκης για την απαλλαγή του τέλους των κοινοχρήστων χώρων καταστημάτων για το 2020.
Επίσης ζητήθηκε από την πολιτεία:

1) Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων (ΚΑΠ), που θα αποτρέψει την οικονομική κατάρρευσή τους, από την μείωση των ανταποδοτικών τελών αλλά και από συσσωρευμένες υποχρεώσεις και όχι με δανεισμό.
2) Να μην ισχύσει, ειδικά για το 2021, η ανταποδοτικότητα (Ύδρευση-Καθαριότητα) σε όλους τους Δήμους της χώρας, λόγω της έκτακτης ανάγκης, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να ισοσκελίσουν την όποια απώλεια εσόδων στους προϋπολογισμούς τους.
3) Την μείωση κατά 50% του τιμολογίου της ΔΕΗ προς τους Δήμους.
4) Την πρόβλεψη ενός έκτακτου προγράμματος προμηθειών για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και συσσιτίων τα οποία θα μοιραστούν σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.
5) Άμεση πρόσληψη ιατρών στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης καθώς και δεύτερου οδηγού ασθενοφόρου.
6) Επίσκεψη Κλιμακίων ειδικών, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες και οι επαγγελματίες, σχετικά με τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Η ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΡΕΙΘΙΑ

 Και ανάμεσα σ’ όλη αυτή την πρωτόγνωρη δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, κανένα από τα προγραμματισμένα έργα δεν σταμάτησε, στο νησί μας.

Μέσω συνεχών τηλεδιασκέψεων λαμβάνονταν αποφάσεις για τη συνέχιση των έργων. Έτσι ξεκίνησε η επισκευή δρόμου Βουνί Περαχωρίου. Η καθαριότητα συνέχισε απρόσκοπτη και τοποθετήθηκαν μάλιστα και νέοι κάδοι, χρωματίσθηκε η Μητρόπολη με τη χορηγία κ. Π. Συγγελίδη, ολοκληρώθηκε το έργο τοποθέτησης δύο δεξαμενών 1000 κυβικών νερού μια στο Σταυρό και μία στον Πλατρειθιά.

Τέλος, το σημαντικότερο, με προσπάθειες και συνεχείς τηλεδιασκέψεις του Επάρχου κ. Θανάση Λιβιτσάνη με την Περιφέρεια και τους αρμόδιους φορείς, συνεχίσθηκε και οσονούπω τελειώνει το λιμάνι της Ιθάκης στον πίσω Αετό!

Πιστεύω πως εκφράζω το σύνολο των κατοίκων του νησιού μας αν πω ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στην τοπική μας αυτοδιοίκηση.

Όπως είπα η καμπύλη μετάδοσης του ιού, φαίνεται ότι έχει πλέον επιπεδωθεί και για να περισωθεί ότι απέμεινε από την οικονομία της χώρας, τα μέτρα άρχισαν να χαλαρώνουν σταδιακά. Ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ο ιός είναι εκεί έξω και καραδοκεί. Μέχρι να βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο, θα πρέπει να εφαρμόζουμε σχολαστικά τις οδηγίες των ειδικών. Αυτό ισχύει σε όλο τον πλανήτη, ισχύει στη χώρα μας ισχύει στο νησί μας.

Όλοι μαζί με τις αρχές του τόπου στο πλευρό μας, να ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση αλλά και την αναπόφευκτη οικονομική κρίση που βρίσκεται προ των πυλών.

Πηγή: https://dimos-syrmis.blogspot.com/