Η νυχτερίδα των Μακρυώτικων!

Τα Μακρυώτικα της Κεφαλονιάς, έχουν δεν έχουν 200 μόνιμους κατοίκους. Φημίζονται για τους τυροκόμους τους και τα πολλά αιγοπρόβατα τους. Εκεί ανήκει και η γνωστή μονή των Θεμάτων που δεκάδες χρόνια τώρα ο Παπαγιάννης την έχει καταστήσει ως ένα από τα επίκεντρα της ορθοδοξίας στην Κεφαλονιά μας.
Όταν τρεις φίλοι με προέτρεψαν να πάμε για φαγητό στη «νυχτερίδα» στα Μακρυώτικά είπα από μέσα μου: Άλλο και τούτο πάλι…
Τελικά πήγα. Καθίσαμε στην βεράντα με θέα το σχεδόν ολόγεμο φεγγάρι. Πολύ πριν φανεί το ολόγεμο φεγγάρι με κατάπληξε το απίστευτα λιτό αλλά συγχρόνως πλούσιο ταβερνίσιο περιβάλλον. Η εξυπηρέτηση της κυράς Μαρίας και οι γεύσεις της επαγγελματίας μαγείρισσας της πέρα κάθε προσδοκίας. Δύο μελιτζανοσαλάτες, μία χωριάτική, τρείς μπύρες και μία πιατέλα καλοψημένο mix grill 45 ευρώ!!! Ρώτησα αν έγινε κάποιο λάθος και μου είπαν όχι. Αυτές είναι οι τιμές μας! Ξέχασα την δυσκολία που είχα για να παρκάρω, καληνύχτησα τον ιδιοκτήτη Σπύρο Καλιακούδη, τη γυναίκα του και τις δύο κόρες του, πήγα τους φίλους μου πίσω στην Αγία Ευφημία και σταμάτησα λίγο πάνω στο πάνω Κουλούμι για να κάνω ένα σταυρό προς τη μεριά του Αγίου, και σκέφτηκα ότι κάποια στιγμή θα έπρεπε να γράψω αυτό το σημείωμα. Σήμερα βρήκα χρόνο και το έγραψα.
(Η νυχτερίδα όταν πρώτο άνοιξε στις αρχές του 1940 έμεινε ανοιχτή έως αργά το βράδυ. Εξ ου και το όνομα)

Παύλος Παπαδάτος