Ανακοίνωση την οποία έκανε εκ μέρους της οικογενείας η κα Ευαγγελία Ζακυνθινού (κόρη του Παύλου Ζακυνθινού) κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό της Παναγίας της Κεχριωνιώτισσας:

“Η οικογένεια του Παύλου Ζακυνθινος, του πατέρα μου, που σήμερα λόγοι υγείας τον κρατάνε μακριά μας, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος σας ευχαριστεί που βρίσκεστε σήμερα εδώ, στην Ιερά πανήγυρη της Παναγίας της Κεχριωνιώτισσας και την τιμάτε με την παρουσία σας. 

Νιώθουμε την ανάγκη να τονίσουμε ότι το πανηγύρι γίνεται φέτος όπως κάθε χρόνο, αδιάλειπτά και με λαμπρότητα για τα τελευταία τετρακόσια χρόνια, παρά τις όποιες  φήμες (για το αντίθετο)  κυκλοφόρησαν  τις προηγούμενες ημέρες. 

Ο πατέρας μου, ο Παύλος ο Ζακυνθινος, κληρονόμησε τον Κεχριωνα από τον πατέρα του Παναγη.

Ο Παναγής Ζακυνθινός, ο παππούς μου, όπως έκαναν και πολλοί πρόγονοι μας πριν από αυτόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, μετά το σεισμό του 1953, που βάναυσα έπληξε το νησί μας και κατέστρεψε ολοσχερώς την Παναγία την Κεχριωνιώτισσα, την ξανά έφτιαξε με τον κόπο του, από το μηδέν. 

Το 2014, όταν οι δυο σεισμοι ξαναχτύπησαν  την νήσο μας, το πλήγμα για την Παναγια  υπήρξε μεγάλο αλλά όχι μη αναστρέψιμο. Οι εργασίες αναστήλωσης όμως βραδυπόρησαν καθώς μία ομάδα προσώπων, βλέποντας στην κτηματογράφηση της Κεφαλονιά μια τελευταία ευκαιρία, έναν αγώνα αμφισβήτησης της  κυριότητας του πατέρα μου Παύλου Ζακυνθινού στην Παναγία του Κεχριώνα.

Παρόλα αυτά, όπως όλοι οι συμπολίτες μας γνωρίζουν, έγινε κάθε προσπάθεια με πολλή προσωπική δουλειά, κυριολεκτικά με τα ίδια μας τα χέρια και αποκλειστικά με δικά μας έξοδα να προστατευτεί η Εκκλησία και τα ιερά της κειμήλια.

Τελικά, ο δικός μας, δίκαιος αγώνας ευοδώθηκε και τα Ελληνικά Δικαστήρια αποφάσισαν πανηγυρικά ότι ο μοναδικός κύριος  του Κεχριώνα, της Εκκλησίας και του σπιτιού μας, που ζούμε όλοι μας τη ζωή, είναι ο Παύλος Ζακυνθινός.

Ενώ τότε, ανασκουμπωθήκαμε για να αναστηλώσουμε το ναό, η Εκκλησία μας δέχτηκε το επόμενο χτύπημα του Ιανού.

Κι εκεί όμως η οικογένεια μας φάνηκε ετοιμοπόλεμη, γερή και δυνατή και προστάτευσε το ναό από το μεγάλο αυτό χτύπημα, πάντα με δική μας δουλειά και δικά μας έξοδα.

Ομως οι επιθέσεις εναντίον μας συνεχίζονται ακόμη και σήμερα. Πλέον, η Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας, σε αγαστή συνεργασία με τα πρόσωπα που κατατροπώθηκαν από τα Ελληνικά Δικαστήρια, προσπαθεί να ελέγξει την Εκκλησία του Κεχριώνα και αμφισβητεί ακόμη κι ότι ζούμε μια ζωή ολόκληρη στο σπίτι μας, που ο πατέρας μου κληρονόμησε από τον παππού μου και με φοβερό κόπο και προσωπική εργασία δική του, της μάνας μου Γερασιμουλας, δική μου και των αδερφών μου Παναγή κι Αναστασίας αναστήλωσαμε και συντηρουμε μέχρι σήμερα.

Ενόψει του φετινού εορτασμού δεχτηκαμε πλήθος επιθέσεων και προσπάθεια απαξίωσης της σημασίας του πανηγυριού, που γιορτάζεται αδιάλειπτα αιώνες τώρα.

Ο δικός μας σεβασμός προς τον εορτασμό της Παναγίας του Κεχριώνα, τους ιερείς όλης της Κεφαλονιάς γενικά και ειδικότερα της Παλικής, ήταν και παραμενει απεριόριστος.

Φέτος μόνος ένας ιερέας θα ιερουργήσει στον ερτασμό της Παναγίας του Κεχριώνα, ύστερα από απόφαση της Μητρόπολη μας.

Νιώθουμε την ανάγκη με μεγάλη συγκίνηση να σας ευχαριστήσουμε όλους που κρατάτε το πανηγυρι ζωντανό, που τιμάτε με την παρουσία σας όπως κάθε χρόνο την Παναγία του Κεχριωνα,  με χαρά, λαμπρότητα, σεβασμό, κατάνυξη και βαθιά συγκίνηση.

Το μάθημα της αγάπης και της συγχώρεσης, που η Εκκλησία μας διδασκει είναι αυτό που μας συντροφεύει τις πιο σκοτεινές ωρες. 

Η Παναγία βοήθεια μας”

Προηγούμενο άρθροΈφυγε από τη ζωή η Δανάη Καρλή
Επόμενο άρθροΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΑΜΗΣ – ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ