Η. Παρίσης: Ο ένας Δήμος ευνοεί μόνο το Αργοστόλι

Ο «Καλλικράτης» ήταν μια τομή στην αυτοδιοίκηση, που επιχείρησε να αλλάξει κατεστημένα συμφέροντα και αξίες.
Προκάλεσε μια τεραστίων διαστάσεων αναδιανομή εξουσιών επιχειρώντας να αμβλύνει ποικίλες αδυναμίες στην τοπική αυτοδιοίκηση και να νοικοκυρέψει τα οικονομικά των δήμων.
Η Κεφαλονιά για την παράταξη των ΦΙΚΟ, αποτέλεσε, όχι μόνο μία περίπτωση, όπου τα πράγματα δεν λειτούργησαν καθόλου καλά, σύμφωνα με το σκεπτικό του νομοθέτη, αλλά υποβάθμισε πλήρως τις επί μέρους δημοτικές ενότητες, πλην αυτής του Αργοστολίου, η οποία συνεχώς αναβαθμίζεται σε βάρος των υπολοίπων.
Ειδικότερα για λόγους σεβασμού προς τους συνδημότες μας της δικής μας Δημοτικής Ενότητας Παλικής, σε μία συζήτηση όπως αυτή στο Δημοτικό Συμβούλιο, επιβάλλεται να καταγραφεί η οργή και η αγανάκτησή τους, για το γεγονός ότι, Ο ΕΝΑΣ και ΜΟΝΟ Δήμαρχος και Δημοτική Αρχή, που μας επέβαλε ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, αν και όφειλαν από την έναρξη της θητείας της, να δώσουν το στίγμα ότι το Ληξούρι και η Επαρχία Πάλης, θα αποτελούσαν την απόλυτη προτεραιότητά τους, έναντι της υπόλοιπης Κεφαλονιάς, ουδέποτε το έπραξαν.
Το Ληξούρι και η Επαρχία Πάλης, όπως είναι γνωστό στο πανελλήνιο, ήσαν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τους σεισμούς του 2014.
Διανύουμε τον 5ο χρόνο της δημοτικής θητείας του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής και το έργο που έχουν να επιδείξουν, σε ότι αφορά την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών από τους σεισμούς εκείνους, είναι σχεδόν μηδενικό, περιοριζόμενο μόνο σε «πασαλείμματα» κόστους κάποιων δεκάδων χιλιάδων στην πλατεία και τον παρακείμενο πεζόδρομο.
Η επιβληθείσα στο νησί μας ΜΙΑ Καλλικρατική Δημοτική Αρχή, αποδείχθηκε ανίκανη να αρχίσει και να δρομολογήσει αποτελεσματικά το ουσιαστικό έργο της αποκατάστασης των ζημιών από τους σεισμούς, επιβάλλοντας στο αρμόδιο Υπουργείο και οιονδήποτε άλλο εμπλεκόμενο, αν μη τι άλλο την άμεση διάθεση των ελάχιστων κονδυλίων που ήδη είχαν εγγραφεί σε ΦΕΚ.
Η απαίτησή της κίνησής μας το 2014, μετά τους σεισμούς, με 2831 υπογραφές να διεκδικήσουμε το αδιαμφισβήτητο ηθικό δικαίωμά μας , να αναλάβουμε την επούλωση των πληγών που μας κληροδότησε αυτό το φυσικό φαινόμενο, να μην το αφήσουμε στην τύχη του, αλλά να το πάρουμε μόνοι μας, με την επανασύσταση του Δήμου Νέας Πάλλης ή του Νέου Δήμου Ληξουρίου, αποδείχθηκε απόλυτα προφητική.
Τότε το ψήφισμα που σας είχαμε καταθέσει, ως απλοί δημότες, εκφράζοντας την αγωνία μας για το αύριο του τόπου μας, με τις 2831 υπογραφές, έλεγε:

Δυστυχώς για τον τόπο μου, δεν υπονομεύθηκε τότε μόνο από την ψηφοφορία του ΔΣ, αλλά και από τα τότε κυβερνητικά στελέχη, που συνέταξαν και υποστήριξαν τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».
Τα αποτελέσματα πλέον είναι ορατά για την αποτυχία του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» στο νησί μας, όπως αποδεικνύουν με τα γεγονότα που εκθέτω παρακάτω:
1. Η παράταξη των ΦΙ.Κ.Ο. ανέδειξε την έξτρα επιχορήγηση του Δήμου με 2.000.000 ευρώ από το ΥΠΕΣ, για τα οποία μετά από αίτησή μας μας προσκομίσθησαν δαπάνες μόνο 1.000.000 περίπου ευρώ, τα υπόλοιπα μπήκαν στο ταμείο του Δήμου για τα λειτουργικά του, όπως ειπώθηκε, για δε την σεισμόπληκτη περιοχή μας, δεν φαίνεται να διατέθηκε ούτε ένα ευρώ.
2. Μαζί με τα 2.000.000, αναδείξαμε ως παράταξη και τα 5.000.000 ευρώ, δωρεά της Περιφέρειας Αττικής, την οποία αγνοούσε η Δημοτική Αρχή, αλλά και αφού αναδείχθηκε δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου για την παράκαμψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την κατά το δυνατόν γρήγορη διάθεσή τους για την σεισμόπληκτη περιοχή μας.
3. Ζητήσαμε απάντηση για την τύχη των 500 τόννων τσιμέντου δωρεά του ΤΙΤΑΝΑ για τους σεισμόπληκτους και ουδέποτε πήραμε απάντηση, αν και από την συζήτηση προέκυψε ότι μάλλον διατέθηκαν σε περιοχές που δεν επλήγησαν από τους σεισμούς και όχι για τις ανάγκες των σεισμοπλήκτων.
4. Τα σχολεία παραμένουν στα παραπήγματα και ενώ επιτέλους εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση της επισκευής τους, τα έργα δεν ξεκίνησαν ακόμη.
5. Προτείναμε στον Δήμαρχο κατά την Συνεδρίαση του ΔΣ για το πιο πάνω θέμα, την ένταξη στο ΕΣΠΑ της δαπάνης επισκευής των σχολείων, να ζητηθεί από τον κ. Μαρινάκη και την ΤΕΡΝΑ οι δωρεές τους γι΄αυτά, να διατεθούν για άλλα έργα, π.χ. το Θέατρο ή το Δημαρχείο και ουδέποτε πληροφορηθήκαμε αν έγινε κάποια ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση και τι αποτέλεσμα είχε.
6. Καταθέσαμε εισήγηση για ομόφωνη απόφαση οι δημότες της σεισμόπληκτης περιοχής μας, να μην καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας, ως μέτρο πίεσης της Κυβέρνησης για έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του οδικού δικτύου και εισπράξαμε την άρνηση υιοθέτησης του σχετικού ψηφίσματος – απόφασης, παρά το γεγονός αυτά είναι πλήρως ανταποδοτικά.
7. Ήξερε καλά όμως η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος να κρύβονται συνεχώς πίσω από την δικαιολογία, ότι τα συγκεκριμένα έργα δεν ήσαν στις αρμοδιότητές της.
8. Αγνόησε όμως την αγωνία και οργή των από εκεί δημοτών, όπως επίσης έπραξε και για τις εργασίες αποκατάστασης του λιμανιού, οι οποίες ωστόσο ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν ως ένα βαθμό, όταν η «Κίνηση Πολιτών Ληξουρίου-Παλικής», στην οποία είχα την τιμή να συμμετέχω, τέλος του 2016, επισκέφθηκε και υπέβαλε φάκελο 5.000 περίπου υπογραφών δημοτών και ετεροδημοτών της Επαρχίας Πάλης, με διαμαρτυρία για όλα τα έργα που ευρίσκονταν σε τέλμα, δύο χρόνια μετά τους σεισμούς και αίτημα επανασύστασης του Δήμου Ληξουρίου-Παλικής.
9. Ο φάκελος παραδόθηκε στον κ. Φλαμπουράρη, στους αρμόδιους Υπουργούς, στην κ. Θεοπεφτάτου και τους λοιπούς Κεφαλλονίτες Βουλευτές, καθώς επίσης στον Πρόεδρο της ΝΔ και αρχηγό της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ενέργεια που εσείς ως Δημοτική Αρχή και Δήμαρχος οφείλατε ως θεσμικός φορέας να πράξετε, προκαλώντας και σχετική συζήτηση στην Βουλή.
10. Παινεύεστε ωστόσο για την αποκατάσταση του Παραλιακού δρόμου, δαπάνη ύψους 200.000 περίπου, όταν, τελείως ανερυθρίαστα πήρατε και συμπληρώσατε την διατεθείσα για το έργο πίστωση, από τα διατεθέντα για το Πόρτο, τον Νότιο Βραχίονα του λιμανιού μας, την στιγμή που για την αντίστοιχη παραλία του Αργοστολίου και την Πλατεία, διαθέσατε πάνω από 2.000.000 ευρώ.
Και σαν να μην έφθανε αυτή η αδιαφορία σας για την σεισμόπληκτη περιοχή μας, αφήσατε να κλαπεί σχεδόν ως αξία, από ιδιώτες το ξενοδοχειακό συγκρότημα Συκεών Μπίτς στο Ξυλόκαστρο, ιδιοκτησίας του Δήμου Παλικής, για το οποίο, όσο κι΄αν θέλετε να αποδόσετε ευθύνες σε άλλους, το πλείστον των τραγικών αλλαγών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του, πραγματοποιήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα των δύο θητειών του κ. Δημάρχου από το 2010.
Είναι πλέον πασιφανές ότι το νησί, ως ένας ενιαίος Δήμος δεν λειτουργεί επ΄ωφελεία των κατοίκων του και ειδικά στο νησί μας, την Κεφαλονιά, η οποία, εκτός της έντονης γεωμορφολογίας της, στο σύνολό της αποτελεί την υπ’ αριθμό 1 περιοχή ακραίων σεισμικών δραστηριοτήτων της Ευρώπης.
Το μοντέλο του ενός Καλλικρατικού Δήμου Κεφαλονιάς, στην 8ετία που εφαρμόσθηκε, όχι μόνο δεν λειτούργησε για την ισόρροπη ανάπτυξη όλως των πρώην Δημοτικών Ενοτήτων, αλλά τις υποβάθμισε πλήρως, προς όφελος αυτής του Αργοστολίου, για δε την σεισμόπλκτη περιοχή του Ληξουρίου και της Επαρχίας Πάλης, έβαλε και την ταφόπλακα.

Ηλιας Παρίσης

Φικο