Από σήμερα το πρωί τα Πουλάτα, η Κεφαλλονιά και η χώρα ολόκληρη ζουν στους ρυθμούς του δεύτερου lockdown ή της δεύτερης απομόνωσης επί το ελληνικότερον, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού που είχε αρχίσει δυστυχώς να λαμβάνει σχεδόν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Έτσι, έννοιες όπως το… social distancing που λέμε και στο χωριό μας, επανέρχονται στην καθημερινότητά μας για τις επόμενες τρείς (;) εβδομάδες.

Αν και με ποιόν τρόπο θα μπορούσαμε να αποφύγουμε αυτήν την εξέλιξη, τι χρονικά και οικονομικά περιθώρια υπήρχαν για να προετοιμαστούμε καλύτερα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αν το έσχατο αυτό μέτρο ελήφθη την σωστή χρονικά στιγμή ή αν θα έπρεπε να εξαιρεθούν από τον αποκλεισμό περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο όπως ενδεχομένως η Κεφαλλονιά, αποτελούν ερωτήματα που αρμόδιες να απαντήσουν είναι η κυβέρνηση και η επιτροπή των επιστημόνων.

Ερωτήματα υπάρχουν επίσης τόσο για την πραγματική εικόνα της κατάστασης, κυρίως στην περιφέρεια, καθώς ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σχετίζεται προφανώς και με τον αριθμό των πραγματοποιούμενων ελέγχων, όσο και για το αν ο καθένας μας ατομικά και όλοι μαζί ως σύνολο, κύριως στα μεγάλα αστικά κέντρα, λειτουργήσαμε το προηγούμενο διάστημα ή και τις δύο προηγούμενες ημέρες με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ανεξάρτητα πάντως από τα παραπάνω, που μάλλον μικρή σημασία έχουν πλέον, αυτό που οφείλουμε ως πολίτες ενός ευνομούμενου κράτους, είναι να επιδείξουμε την ανάλογη πειθαρχία, ψυχραιμία, αλλά και κοινωνική ευθύνη. Πειθαρχία ως προς την εφαρμογή των οδηγιών και κατευθύνσεων που οι αρχές μας δίδουν, ψυχραιμία στον τρόπο διαχείρισης της δύσκολης κατάστασης που εκ νέου αντιμετωπίζουμε και κοινωνική ευθύνη. Σε όλες της τις μορφές και εκφάνσεις απέναντι στον εαυτό μας και στους συνανθρώπους μας. Είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ωχαδερφισμός ή η ακραία αντίδραση απλώς για την αντίδραση, μπορεί να επιφέρουν δυσάρεστες συνέπειες τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Ασφαλώς σε μια δυτικού τύπου αστική δημοκρατία όπως η δική μας, κάθε άποψη είναι σεβαστή. Θα λέγαμε μάλιστα πως η έκφραση προβληματισμών, ενστάσεων ή και αντιρρήσεων, είναι σχεδόν επιβεβλημένη. Αρκεί ασφαλώς να κινούνται στα πλαίσια της νομιμότητας και να υπάρχει η ανάλογη τεκμηρίωση. Άλλωστε τα αποτελέσματα έρχονται μέσα από διαφωνίες και συνθέσεις. Επιπλέον είναι σημαντικό να μην διαρραγεί η κοινωνική μας συνοχή και να μην οδηγηθούμε στον λεγόμενο κοινωνικό αυτοματισμό που αυτός με τη σειρά του μπορεί να μετεξελιχθεί σε έναν ιδιότυπο κανιβαλισμό με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, ειδικά σε περιοχές όπως η δική μας που όλοι γνωριζόμαστε και λίγο ως πολύ βράζουμε στο ίδιο καζάνι, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ωριμότητα και με την ελπίδα ότι σύντομα όλοι μας θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ταυτόχρονα ελπίζουμε πως η πολιτεία θα στηρίξει οικονομικά τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που θα πληγούν από την διαμορφωθείσα κατάσταση. Ιδίως σε περιοχές όπως ο Δήμος μας που βίωσε απανωτά μια σχεδόν καταστροφική τουριστική σαιζόν και έναν κυκλώνα που άφησε πίσω του άστεγους ή κατεστραμμένους επαγγελματικά συμπολίτες μας.

Πηγή: poulatakefalonias.gr

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: 295 εισαγωγές σε ένα 24ωρο – Φόβος ότι θα χάσουμε και τα Χριστούγεννα
Επόμενο άρθροΆγρια δολοφονία στην Αγία Βαρβάρα – Δεμένη και με μαχαιριές σε όλο το σώμα της