Η Σάμη “βρυχάται” & απαιτεί τη διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς: Να απαντήσουν Δήμος & Περιφέρεια για σχολεία, γραμμή Πάτρα-Σάμη, αντιπλημμυρική προστασία και υγεία

????????????????????????????????????

Φίλες και φίλοι, συμπατριώτες  και συμπατριώτισσες τα γεγονότα που τρέχουν και δημιουργούν μια ζοφερή καθημερινότητα για τους ανθρώπους της παραγωγής και της θετικής δημιουργίας στον τόπο μας  μας αναγκάζουν να αναφερθούμε σ’αυτά και να πάρουμε θέση απέναντι σε τέσσερα κεφαλαιώδη προβλήματα.

Προβλήματα που μας προκαλούν αγανάκτηση, οργή και που δεν χωρούν αναστολές ούτε αναβολές αλλά απαιτούν άμεσες λύσεις.

Πρώτο ζήτημα αυτό των σχολικών κτηρίων και υποδομών στην εκπαίδευση. Το πρόβλημα που το κράτησε επίκαιρο η Ε.Λ.Μ.Ε.Κ.Ι. έφτασε να γιγαντωθεί και να αναγκάσει εντυπωσιακή αντίδραση της μαθητικής κοινότητας.

Δημιούργησαν αγωνιστικό μέτωπο συνεπικουρούμενο από τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς  από φορείς και απλούς πολίτες προτείνοντας αιτήματα μεστά και τεκμηριωμένα που πείθουν και τον πιο δύσπιστο.

Αναδεικνύοντας έτσι με έμφαση την αδιαφορία της δημοτικής αρχής ειδικά κατά την τελευταία τετραετία. Την αδιαφορία που στη σεισμόπληκτη αλλά το κυριότερο, σεισμογενή Κεφαλονιά γίνεται εγκληματική.

Καταφαίνεται και η νωχελικότητα μέχρι και απροθυμία της περιφερειακής αρχής να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων σαν να μην επιθυμεί να εκθέσει την Δ.Α.

Επίσης φανερώνεται η αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει φιλολαϊκή πολιτική για δημόσια δωρεάν και υψηλής ποιότητας παιδεία, σε έναν λαό που με θράσος του απαιτεί συνεχώς και μόνο θυσίες.

Στην περιοχή μας κινητοποίηση μαθητών έγινε στο γυμνάσιο-λύκειο Σάμης, ενώ ιδιαίτερο παλμό και αιτήματα έχει των μαθητών της Ερίσου στο γυμνάσιο στα Μεσοβούνια.

Είμαστε μαζί τους σ’αυτή τους την προσπάθεια και ενισχύουμε τους αγώνες όλης της μαθητικής κοινότητας της Κεφαλονιάς.

Δεύτερο ζήτημα, η λειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής Ιθάκης-Σάμης-Πάτρας.

Αναμφισβήτητα η σύνδεση της Σάμης με την Πάτρα αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την Κεφαλονιά. Οι ανάγκες των κατοίκων που εξυπηρετούνται έχουν αριθμηθεί και τονιστεί πολλές φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Σήμερα όμως αγανακτούμε παρατηρώντας τις εκβιαστικές τακτικές από πλευράς εφοπλιστών, τις αναιμικές αντιδράσεις της δημοτικής αρχής και μεγάλου μέρους του δημοτικού συμβουλίου που δεν θεωρούμε τυχαίες και μας υποψιάζουν για συναινέσεις ενάντια στο συμφέρον των κατοίκων της Κεφαλονιάς και των επισκεπτών της.

Η περιφερειακή αρχή αρκετά λίγη και στο θέμα αυτό με ενέργειες που δεν πείθουν τον κόσμο και βοηθούν στη δημιουργία προεκλογικών σεναρίων.

Και εδώ η κυβέρνηση φαίνεται χωρίς απόφαση να κυβερνήσει και να δώσει τις λύσεις που περιμένει ο κόσμος του νησιού και παρασύρεται από επιχειρηματικά τερτίπια που καπηλεύονται την ανάγκη του κόσμου.

Τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής της επαρχίας Σάμης έχουν αποτυπωθεί σε αποφάσεις λαϊκών συνελεύσεων. Αυτά υποστηρίζουμε και αυτά προωθούμε με την άμεση επαναλειτουργία της γραμμής και τονίζοντας ιδιαίτερα την ασφάλεια όλων των γραμμών του νησιού μας.

Προϋπόθεση για την οποία είναι τα καινούργια σύγχρονα πλοία  με συστήματα ασφάλειας σε πλήρη λειτουργικότητα αντί αυτών που υπάρχουν και που στις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες ανήκουμε δεν τα συναντάς ούτε στα νεκροταφεία πλοίων.

Επίσης οι συνθήκες εργασίας των πληρωμάτων να εξασφαλίζουν πρώτα τη δική τους ασφάλεια και κατά συνέπεια και των επιβατών.

Τρίτο σημαντικότατο πρόβλημα που αναδεύει ο ερχομός του χειμώνα είναι η αντιπλημμυρική προστασία περιοχών όπως της Πυλάρου.

Τεράστιο πρόβλημα για την περιοχή ο φόβος για τους όγκους νερού που καταπνίγουν τα χωριά, Δρακοπουλάτα και Αγία Ευφημία όταν εκδηλώνονται- συχνά τα τελευταία χρόνια-καταιγίδες.

Φαινόμενο που καταγράφεται έντονο στην περιοχή μετά το ελλιπές έργο της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο βουνό της Αγίας Δυνατής.

Η παράλειψη εφαρμογής της περιβαλλοντολογικής μελέτης όπως έχει καταγγελθεί έχει εγκληματικές συνέπειες για τις περιουσίες και τις ζωές των κατοίκων των περιοχών αυτών.

Και εδώ η δημοτική αρχή έχει δώσει σημεία γραφής όπως και στην περίπτωση των Διλινάτων. Αδιαφορεί για τις περιουσίες των κατοίκων του νησιού, αψηφά και τους κινδύνους που απειλούν τις ζωές των αφήνοντας προκλητικά τα συμφέροντα των δήθεν επενδυτών (χρειάζεται κουβέντα αυτό) να αλωνίζουν.

Θεωρούμε την κυβέρνηση συνυπεύθυνη γιατί δεν παρεμβαίνει δραστικά όπου διακρίνονται αδυναμίες ή σκοπιμότητες της τοπικής διοίκησης με θύματα πολίτες όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Απαιτούμε άμεσα το αυτονόητο˙ την εφαρμογή των περιβαλλοντολογικών όρων της μελέτης του έργου της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών με οικονομική επιβάρυνση της ιδιοκτήτριας εταιρίας.

Έργα για την εκτόνωση των νερών και την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους.

Τέταρτο στη σειρά αλλά πρώτο σε σημασία για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και του νησιού το ζήτημα της υγείας.

Μετά τις τελευταίες εκκλήσεις από τον ιατρικό σύλλογο από σωματεία εργαζομένων στην υγεία και από φορείς απορούμε πραγματικά ποιος είναι ο λόγος γι’αυτή την τουλάχιστον απαθή στάση από την δημοτική αρχή και την πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων.

Μήπως εσείς της Δ.Α. και του Δ.Σ. δεν παρατηρείτε τα προβλήματα που καταγγέλλονται;

Δεν συμφωνείτε ότι υπάρχουν;

Δεν συμφωνείτε για υπηρεσίες υγείας άρτιες και ικανές να εξυπηρετούν τους κατοίκους του νησιού και τους επισκέπτες;

Διαφωνείτε με το αίτημα για δημόσια και δωρεάν υγεία;

Αν συμφωνείτε γιατί δεν έχετε από χθες και όχι αύριο συγκαλέσει έκτακτο και κατεπείγον Δ.Σ. με αποκλειστικό θέμα τις δομές υγείας του νησιού;

Παρατηρούμε ότι η δημοτική αρχή και μερίδα του δημοτικού συμβουλίου παίζουν επικίνδυνα πολιτικά παιγνίδια που άπτονται της υγείας των πολιτών.

Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά δείχνει σαν να έχει βρει αυτούς που θέλει στη διοίκηση της Κεφαλονιάς και της Π.Ι.Ν.

Σας στέλνουμε το μήνυμα ότι ο κόσμος του νησιού μαζί με την Κίνηση Πολιτών Επαρχίας Σάμης και τους φορείς του τόπου μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος του αγώνα για άρτιες δομές υγείας συμπαρασύροντας κάθε αντίδραση.

Στρέφοντας το λόγο προς την κυβέρνηση επισημαίνουμε ότι˙

Η Κεφαλονιά των πολλών και μεγάλων προβλημάτων οδηγείται σε έκρηξη λαϊκής αντίδρασης στο κοντινό μέλλον. Η απαξίωση της καθημερινότητας του πολίτη εκτός από τη μιζέρια έχει εντείνει και την οργή.

Πρόσφατα ο κόσμος του νησιού έδειξε το δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα που απαιτεί τη διοικητική διαίρεση της Κεφαλονιάς.

Έχοντας αδικηθεί ο τόπος από τις προσπάθειες θεσμικών παρεμβάσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση διεκδικούμε  τώρα μερική αποκατάσταση της αδικίας με την άμεση <<διάσπαση>> του δήμου Κεφαλονιάς. Έτσι θα μας δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής και συναπόφασης καθώς και διεκδίκησης στα μεγάλα ζητήματα που μας αφορούν.

Με ποσοστό που αγγίζει το 96% τοποθετήθηκε υπέρ ο λαός της Κεφαλονιάς μέσα από λαϊκές συνελεύσεις και από τοπικά συμβούλια που έγιναν το τελευταίο διάστημα σε όλο το νησί.

Αυτή η αλήθεια αποτυπώθηκε με εντυπωσιακό τρόπο στο πρόσφατο Δ.Σ. Αυτήν την αλήθεια για την απόφαση του κόσμου αποκόμισε και πρέπει να μεταφέρει η βουλευτίνα κ. Α.Θεοπεφτάτου στον αρμόδιο υπουργό κ. Α.Χαρίτση και να μην ληφθούν υπόψη  οι ασυλλόγιστες ασυναρτησίες που δημοσιοποιήθηκαν στη <<διαύγεια>> σαν πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης.

Σ’αυτήν την αλήθεια λοιπόν πρέπει να υποταγείτε κ. υπουργέ και κυβέρνηση, η οποία αποτελεί λαϊκή εντολή.

Αλλιώς οι << πλειοψηφίες >> του 4% εξυπηρετούνται καλύτερα αν η Ελλάδα γίνει ένας δήμος.

Εμείς σαν Κίνηση Πολιτών μέρος του λαού αυτού του τόπου είμαστε υποστηρικτές των λαϊκών συμφερόντων και σας προκαλούμε δημοτική αρχή, περιφερειακή αρχή και κυβέρνηση να δηλώσετε έμπρακτα πάνω στα προβλήματά μας ποια συμφέροντα και ποιων σκοπεύετε να εξυπηρετήσετε.

 

ΚΙΝΗΣΗ  ΠΟΛΙΤΩΝ  ΕΠΑΡΧΙΑΣ  ΣΑΜΗΣ

 

ΥΓ

Όταν πλησιάσετε λόγω των επικείμενων εκλογών (αναγκαστικά) τους πολίτες  θα πρέπει να γνωρίζουν την απάντηση γιατί καλοί πολίτες είναι οι ενημερωμένοι πολίτες.

Ή μήπως διαφωνείτε;