Η Θεοπεφτάτου απαντά σε Λυκούδη & ΝΟΔΕ: Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας εξυπηρετεί μόνο μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Η συζήτηση σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε (ΕΕΣΥΠ) αναφορικά με τα δεκαοκτώ ακίνητα της Κεφαλονιάς και η δημιουργία εντυπώσεων που επιχειρείται,  απαιτεί κάποιες διευκρινήσεις για την σωστή ενημέρωση των συμπολιτών μας.

Με τον Ν. 4389/2016 συστάθηκε η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο. Βασικός σκοπός της ΕΕΣΥΠ είναι η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και η απόδοση εσόδων σ’ αυτό, με διάφορες μορφές όπως η ενοικίαση, η μακροχρόνια παραχώρηση, οι επενδύσεις και η εκποίηση κλασικών εμπορικών ακινήτων. Είναι ξεκάθαρο ότι σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση του Ιουνίου και του ιδρυτικού νόμου της ΕΕΣΥΠ, δε θα μεταβιβαστούν όσα ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 4 του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016, όπως οι  αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Natura, αρχαιολογικοί χώροι, δασικές εκτάσεις, καθώς και όλα τα κοινόχρηστα,  που εξυπηρετούν δημόσιους, δημοτικούς, κοινοτικούς και θρησκευτικούς σκοπούς.

Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται το «ξεπούλημα» που προγραμμάτιζε το ΤΑΙΠΕΔ και προωθείται η μακροπρόθεσμη διαχείριση της περιουσίας του δημοσίου, ενώ η  αποστολή της ΕΕΣΥΠ είναι να προσθέσει αξία στην περιουσία και στις επιχειρήσεις του δημοσίου με τις αρχές της διαφάνειας, της υπεύθυνης διοίκησης και της κοινωνικής ευθύνης.

Θεμιτή και λογική η πολιτική αντιπαράθεση, όταν όμως στηρίζεται σε επιχειρήματα και τεκμηρίωση. Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας εξυπηρετεί μόνο μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2018
Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

Βουλευτής Κεφαλληνίας & Ιθάκης
Γραμματέας Κ.Ο.  ΣΥ.ΡΙΖ.Α.