Οι διεθνείς ημέρες όπως αυτή των μουσείων είναι αφορμή για σοβαρό προβληματισμό και λιγότερο για κάποιες εορταστικές εκδηλώσεις. Αυτό ισχύει τόσο για τη χώρα μας  όσο και για τα νησιάμας

Στα καλά νέα πρέπει να καταχωρίσουμε  το σημαντικό γεγονός που είναι  η έναρξη της διαδικασίας για τηδημιουργία του Μουσείου Γεράσιμου Σκλάβου που έγινε δυνατή χάρις στην ευγενή δωρεά της οικογένειας Σκλάβου και στην παραχώρηση από το Δήμο Αργοστολίουτου διατηρητέουπρώην κτηρίου της τράπεζας της Ελλάδος στο Αργοστόλι. Είναι μια ελπιδοφόρα κίνηση που πρέπει να φτάσει σε αίσιο τέρμα.  Και ακόμη, να συνεχιστεί με άλλεςπαρόμοιες πρωτοβουλίες.

Από την άλλη πλευρά πρέπει να αναλογιστούμε τα υπάρχοντα σοβαράπροβλήματα σχετικά με τα μουσεία και γενικότερα τα κτήρια πολιτισμού στον τόπο μας για τα οποία δεν μπορεί να είμαστε υπερήφανοι.

Αναφέρουμε τρίακραυγαλέα παραδείγματα:

Το Αρχαιολογικό μουσείοΑργοστολίουτο οποίο ακόμα περιμένει,επτά χρόνια μετά το σεισμό  του 2014 , για να επισκευαστεί… Τα άλλα μουσεία ανοίγουν τώρα τις πύλες τους, μετά από πολλούς μήνες σιωπής, λόγω πανδημίας,αλλά το δικό μας, το κρατάει κλειστό η αδράνεια των κάθε είδους αρμοδίων.

Υπενθυμίζουμε την πρωτοβουλία του ΙΚΙ, το οποίο, με τη βοήθεια της κας Δώρας Μαρκάτου, Ιστορικού Τέχνης, τ. Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Παν. Ιωαννίνων, Εφόρου του Κοργιαλενείου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αργοστολίου,   έχει συγκεντρώσειπάνω από 220 υπογραφέςαξιόλογων συμπολιτώνμας, ανθρώπων της επιστήμης, των γραμμάτων και του πνεύματος με αίτημα  την άμεση αποκατάστασή του και όχι τη σχεδιαζόμενη κατεδάφισή του.

Η θέση μας είναι ότιαποτελεί αυτονόητη υποχρέωσητης Πολιτείαςη επισκευή και διατήρησή του κτηρίου του μουσείου λόγω της καλλιτεχνικής, αρχιτεκτονικής και  ιστορικής του αξίας αλλά και της πολεοδομικής του σημασίας ως μέρος του μετασεισμικού κτηριακού  συγκροτήματος του κέντρου της πόλης.  Παράλληλα είναι δυνατή η αξιοποίηση του με χρήση μουσειακή ή/και  γενικότερα πολιτιστική.  Ένα  νέο μουσείομπορεί να γίνει σε άλλη αρμόζουσα πολεοδομικά θέση, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες τα τελευταία χρόνια ανάγκες και ταυτόχρονα να εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι.

Το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου,σημαντικός πολιτιστικός πόλος, δεν έχει αποκτήσει τη στέγη που του αρμόζει και εξακολουθεί να βρίσκεται στον εντελώς ακατάλληλο υπόγειο χώρο του κτηρίου της Κοργιαλενείου βιβλιοθήκης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του και προπαντός για τη διατήρηση των αντικειμένων του. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι σοβαρά(έλλειψη χρηματοδότησης, έλλειψη προσωπικού, έλλειψη απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού,  κλπ) ενώ η ουσιαστική κρατική μέριμνα απουσιάζει προκλητικά και διαχρονικάόπως εξάλλου και για το Κοργιαλένειο Ίδρυμα γενικότερα, που αποτελεί το κύριο  πνευματικό ίδρυμα της πόλης. Ενώ θα έπρεπε η κρατική συμβολή να είναι πολύ  μεγαλύτερη και να μην αρκείται κάθε χρόνο σε ‘ψίχουλα’ όταν για άλλααποδεικνύεται απλόχερη…Εξυπακούεται ότι η λειτουργία του δεν μπορεί να στηρίζεται εσαεί και σε μεγάλο βαθμό στην εθελοντική προσφορά ορισμένων ατόμων.

Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη-Μουσείο στο Ληξούρι και ειδικά το διατηρητέοπαραδοσιακό της κτήριο περιμένει επτά χρόνια μετά τον σεισμό  του 2014 για να επισκευαστεί και αποκατασταθεί. Είναι περιττό να αναφερθούμε στο γνωστό σε όλουςπολύ σημαντικόπνευματικό και κοινωνικό έργο της βιβλιοθήκης –μουσείου,  το οποίο  βρίσκεται σε πλήρηαναντιστοιχία  με τα πενιχράμέσα που διαθέτει η Πολιτεία και για το οποίο θα έπρεπε να αισθάνονται βαριά ευθύνη οι εκάστοτε αρμόδιοι υπουργοί και η πολιτική ηγεσίατου τόπου. Γιατί η πόλη του Ληξουρίουκαι η περιοχή της Παλικήςέχουν βαριά κληρονομιά.

Για τους λόγους αυτούς είναι ανάγκη οι τοπικές και κεντρικές αρχές,ναασχοληθούν επειγόντως με την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, καταβάλλοντας όλες τους τις δυνάμεις,ώστε να βελτιωθεί η ζοφερή αυτή εικόνα,απαράδεκτη για νησί του Ιονίου με σημαντική πολιτιστική κληρονομιά.

Ηλίας Μπεριάτος

Πρόεδρος Δ.Σ. ΙΚΙ