Ο αγαπητός σε όλους συμπολίτης μας Γεράσιμος Σταματάτοςέφυγε σήμερα για το τελευταίοτου ταξίδι αφού έζησε και έδρασε πάνω από ένα ολόκληρο αιώνα !. Μια περίοδο διαρκείας τεσσάρων σχεδόν γενεών… Μιαολόκληρη ζωή γεμάτη από κοινωνική και πνευματική προσφορά στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Διατήρησε την πνευματική του διαύγεια μέχρι τέλους και επέδειξε αξιοθαύμαστη υπομονή,καρτερία και  στωικότητα  καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας περιπέτειας της υγείας που έμελλε να είναι μοιραία.

Υπήρξε πραγματικά ένας ευπατρίδης του νησιών μας με την έννοια της πνευματικής καλλιέργειας και της ανιδιοτελούς διαχρονικής προσφοράς στον τόπο του.Μια ξεχωριστή φυσιογνωμία, από εκείνες που αφήνουν ευδιάκριτο το αποτύπωμά τους στην κοινωνία μας.

Ο Γεράσιμος Σταματάτος ήταν ένας κυριολεκτικά‘εγγράμματος άνθρωπος’ κατά την έκφραση του  Αντώνη Τρίτση, ο οποίος σημειωτέον, ως υπουργός παιδείας και θρησκευμάτων, τον είχε «διορίσει» άτυπο πλην ουσιαστικό σύμβουλό του στα εκκλησιαστικά θέματα.

Αλλά και η Νίκη Γουλανδρή στο ταξίδι της στην Κεφαλονιά το 1993, για θέματα του ΙΚΙ, γοητεύθηκε από την ευγένεια, την  καλλιέργεια  και τις γνώσεις του Γεράσιμου. Δεν τον ξέχασε ποτέ και διαρκώς ρωτούσε από την Αθήνα πως είναι και τι κάνει..

Προσωπικά  κρατώ στη μνήμη μου τις περιηγήσειςμας στη δεκαετία του ’70 σε διάφοραμέρη και οικισμούς του νησιού μαζί με τον τότε δήμαρχο Αργοστολίου Μαρίνο Κοσμετάτο για τη φωτογράφηση μνημείων σε μια εποχή που ακόμα δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον από το ευρύ κοινό.

Τις τελευταίες δεκαετίεςο αειθαλής Γεράσιμος παρακολουθούσε τις εκδηλώσεις  του ΙΚΙ και όλων των τοπικών (και  όχι μόνον)πολιτιστικών φορέων και όσο του επιτρέπαν οι δυνάμειςτου συμμετείχε ενεργά με ερωτήσεις και τοποθετήσεις.   Ένας ενεργός πολίτης με όλη τη σημασία της λέξης.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την θαρραλέα του στάση – απέναντι σε ποικίλα ιδιοτελή συμφέροντα – για να υπερασπιστεί το μνημείο της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής στο Φισκάρδο από τους κινδύνους καταπάτησης και καταστροφής του,υποβάλλοντας σχετική αναφορά-καταγγελία στον εισαγγελέα.

Ούτε τις μακρόχρονες προσπάθειες του για το μοναστήρι της Άτρουμέσω του ομώνυμου πολιτιστικούσυλλόγουστη δημιουργία του οποίου που είχε συμβάλλει πρώτος και είχε υπηρετήσει ως πρόεδρος για  χρόνια. Ούτε τις τόσες άλλες  παρεμβάσεις τουσε  θέματαπολιτιστικής κληρονομιάς. Και βέβαια, χωρίς να λογαριάζουμε την πολυετή και δωρεάν παροχή των υπηρεσιών του στο ΚοργιαλένειοΔιοικητικό Συμβούλιο.

Για τους παραπάνω λόγους το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης(ΙΚΙ) τίμησε τον Γεράσιμο Σταματάτοπριν δύο χρόνια το Μάρτιο του 2019, σε ειδική εκδήλωση στην κατάμεστη Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη στην οποία αναλύθηκε η προσφορά του από τον  συγγραφέα- εκπαιδευτικό Ηλία Τουμασάτο με μια εμπνευσμένη ομιλία.

(Περισσότερες πληροφορίεςστην ιστοσελίδα γιαεκδηλώσεις τουΙΚΙ)

https://www.ikifoundation.gr/enimeroseis/item/349-parousiasi-vivliou-gia-krilithikies-kataskeues-kai-timitiki-diakrisi-ston-gerasimo-stamatato

Αποχαιρετώντας τον σήμερα, αισθάνομαι την ανάγκη να τονευχαριστήσω ακόμα μια φορά,  για την βοήθεια του και τις συμβουλές του στα διάφορα θέματα και προβλήματα που υπήρχαν στο ξεκίνημα του  ΙΚΙ στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους δικούς του και ιδιαίτερα στην κόρη του Καίτη και στο γιο του Σπύρο που στάθηκανδίπλα του μέχρι την τελευταία του στιγμή.

Καλό ταξίδι Γεράσιμε

Ηλίας Μπεριάτος

Προέδρος ΔΣ ΙΚΙ

 

Αθήνα 22-2-2021

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΟ Βαγγέλης Ευαγγελάτος, τα 2 κρουαζιερόπλοια και ο καπετάν Άγγελος Μπενετάτος
Επόμενο άρθροΣεισμική δόνηση στο Ιόνιο