INTERREG GREECE- ITALY : MOBILAB
Με επιτυχία έκλεισε ο πρώτο κύκλος του έργου INTERREG GREECE-ITALY με τίτλο “Strengthening innovation and competitiveness of dairy enterprises through Mobile Laboratories of quality control – MOBILAB στο ΜΥΘΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ με έμφαση στην γαστρονομία που σαφώς όταν μιλάμε για τοπικά προϊόντα είναι το ζητούμενο .
Τι σημαίνει αυτό το έργο για την Κεφαλονιά την Ιθάκη και την Ζάκυνθο.
Το έργο αφορά την ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων μέσω κινητών εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου – MOBILAB . Αυτός είναι ο τίτλος του στα ελληνικά. Και για την υλοποίησή του το πρόγραμμα διαθέτει ιδιόκτητο (της Περιφέρειας) βανάκι – εργαστήριο.
Στόχος του έργου είναι η βοήθεια προς τους κτηνοτρόφους και τυροκόμους των Ιονίων Νήσων έτσι ώστε με τη χρήση των νέων επιστημονικών μεθόδων να παράγουν ποιοτικά προϊόντα και σε ζώα και σε γαλακτοκομικά στις καλύτερες δυνατές τιμές.
Μέσα από το εν λόγω πρόγραμμα οι κτηνοτρόφοι έχουν την βοήθεια επιστημόνων για την αναπαραγωγή και ανάπτυξη των ζώων τους επι τόπου στη στάνη τους με το κινητό εργαστήριο το οποίο θα τους επισκέπτονται.
Οι κτηνοτροφικές και τυροκομικές μονάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα χρησιμοποιούν την ετικέτα του προγράμματος που θα επιβεβαιώνει τη συμμετοχή τους και θα αναδεικνύει το προϊόν τους.
H χθεσινή εκδήλωση στο ΜΥΘΟΣ ESTIASIS ήταν η συνέχεια των εκδηλώσεων του καλοκαιριού και το κλείσιμο του προγράμματος παρουσιάζοντας τις δυνατότητες της συνεργασίας του πρωτογενούς τομέα με τα ξενοδοχεία και την εστίαση για την χρησιμοποίηση τοπικών προϊόντων στο μενού τους
Προσκεκλημένος της εκδήλωσης ήταν ο διάσημος σεφ Γιώργος Πίττας ο άνθρωπος που έφερε το «ελληνικό πρωινό» στα ξενοδοχεία , δηλαδή τα τοπικά προϊόντα της κάθε περιοχής μπήκαν στα μενού των εστιατορίων και ξενοδοχείων. Σήμερα 1500 ξενοδοχεία (ανάμεσά του και Κεφαλονιάς) προσφέρουν πρωϊνό με τοπικά προϊόντα.
Λόγω κορονοϊού δεν ήταν δυνατόν να έλθουν
στήν Κεφαλονιά μία πλειάδα γευσιγνωστών και εμπόρων από την Θεσσαλονίκη , είχαμε όμως την ευχαρίστηση να συνομιλήσουμε μέσω τηλεδιάσκεψης με δύο αξιόλογους προσκεκλημένους , τον κ Γεώργιος Παλισιδη , σύμβουλο επιχειρήσεων και Τροφίμων και τον κ Marco de Puppa ,Πρόεδρο του Έλληνοιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ διαχειριστής του προγράμματος με την καλή συνεργασία της ομάδας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ διεκπεραίωσε με επιτυχία την πρώτη φάση και στοχεύει να προχωρήσει στην δεύτερη φάση αξιοποιώντας τον εργαστηριακό εξοπλισμό , το κινητό εργαστήριο και την αποκτηθείσα εμπειρία ώστε να συνεχίσει να στηρίζει τους κτηνοτρόφους και τυροκόμος στην διατήρηση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.
Η δημιουργία ΣΧΟΛΗΣ ΤΥΡΟΚΟΜΩΝ , στίς εγκαταστάσεις της ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ είναι ένας άλλος στόχος που θα δώσει στον τόπο μας αφ ενός προστιθέμενη αξία , αφ ετερου στον κλάδο μία συνέχεια και ιδιαίτερα στους νεους μας μία επαγγελματική κατοχύρωση.
Στην εκδήλωση μας είχαμε την ιδιαίτερη χαρά να έχουμε κοντά μας ξενοδόχους , εστιάτορες , κτηνοτρόφους , τυροκόμος της Κεφαλονιάς μας οι οποίοι είχαν την δυνατότητα μιάς στενότερης γνωριμίας και συζήτησης.
Θέλω να ευχαριστήσω τον οικοδεσπότη της βραδιάς τον Ανδρέα Παντελειό για την τελειότητα της διοργάνωσης και τον εξαίσιο μπουφέ. Τους επιστημονικούς Συνεργάτες του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κκ Λουκία Αικατερινιαδου και Γεώργιο Σαμούρη και όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση .
Ιδιαίτερη μνεία δίνω σε δυο παρουσίες με ιδιαίτερη αξία , τον κ Γιώργο Πίττα και τον κ Κώστα Μαρκάτο που ο κάθε ένας μας μετέφερε την εμπειρία και την γνώση του στην γαστρονομία.
Κλείνοντας ο Αντιπεριφερειαρχης Ιονιπων Νήσων , Αγροτικής Οικονομίας και ανάπτυξης Υπαίθρου μετέφερε τον χαιρετισμό και το ενδιαφέρον της Περιφερειαρχου κ Ρόδης Κράτσα Τσαγκαροπούλου τόσο στους συμμετέχοντες όσο και στους συντελεστές του προγράμματος .
Δείτε φωτογραφίες εδώ
Από το fb του Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Κουρή
Προηγούμενο άρθροΣτανίτσας: Αυτά τα μέτρα θα ισχύσουν στην Ιθάκη-είναι δύσκολο για όλους εμάς ειδικά τους νέους να τα τηρήσουμε όμως είναι για το καλό μας και ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες αναγκαία
Επόμενο άρθροΜέρες… καραντίνας για να “σωθούν” τα Χριστούγεννα – Πως καταλήξαμε στο μερικό lockdown