Από τον Μάρτιο του 2020- όταν, δηλαδή, και έγινε… viral- μας έχει αλλάξει τον αδόξαστο. Όπου μας βρει, μας «γλεντάει». Μας βάζει γκολ από τ’ αποδυτήρια και η φάση είναι «γκολ εσύ, σέντρα εμείς», μέχρι να βαρεθεί και να φύγει από το παγκόσμιο γήπεδο.
Το ακόμα χειρότερο, βέβαια, είναι πως ο καταραμένος ο κορωνοϊός αφήνει πίσω του απειράριθμους, δυστυχώς, νεκρούς, συνανθρώπους μας που δίνουν τη δική τους μάχη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και σκορπάει αφειδώς κρούσματα στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη.
Τα σωτήρια εμβόλια που υπάρχουν σχεδόν εξαλείφουν στο 100% τις πιθανότητες θανάτου ή βαριάς νόσησης, ωστόσο, αν και έχουν ανακόψει την «έκρηξη» του ιού, ακόμα και οι εμβολιασμένοι κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό.
Σ’ αυτή την εξαιρετική δύσκολη συγκυρία, ήρθαν να προστεθούν και οι επικίνδυνες μεταλλάξεις του ιού: η, πασίγνωστη πια, Δέλτα είναι σαφέστατα πιο μεταδοτική από την Άλφα (έως και 70%) και έχει κυριαρχήσει εδώ και πολλούς μήνες σε όλες τις χώρες. Όμως, κι αυτό είναι που μας «καίει», δεν είναι πιο θανατηφόρα από το βρετανικό στέλεχος (οι περισσότεροι θάνατοι που έχουμε τώρα οφείλονται, φυσικά, στο γεγονός πως υπάρχει σημαντικά περισσότερα κρούσματα, που «χτυπάνε» τους πιο καταβεβλημένους οργανισμούς).
Το πράγμα βέβαια δεν σταμάτησε εκεί- όπως, άλλωστε, ήταν αναμενόμενο: στο προσκήνιο από τον Νοέμβριο και μετά έχει έρθει και η Όμικρον. Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα τρομοκράτησε τους πάντες άμα τη εμφανίσει της, καθώς η επιστημονική κοινότητα γνώριζε ελάχιστα γι’ αυτό το νέο στέλεχος.
Όσο περνάει ο καιρός, όμως, φαίνεται πως η Όμικρον ενδέχεται (προσοχή: ενδέχεται, τίποτα δεν είναι ακόμα σίγουρο καθώς είναι νωρίς) να εξελιχθεί σε ιδιότυπη ευλογία για την ανθρωπότητα. Ο λόγος, απλός: όπως συμβαίνει με τους περισσότερους ιούς, στην πάροδο του χρόνου γίνονται πολύ πιο μεταδοτικοί, αλλά, ταυτόχρονα, γίνονται και λιγότερο «επιθετικοί».
Αυτή μοιάζει να είναι η υπόθεση και με την Όμικρον: «Είναι ξεκάθαρα πιο μεταδοτική από την Δέλτα. Τα δεδομένα αυτή την στιγμή σχετικά με την διασπορά είναι ξεκάθαρα. Διασπείρεται γρήγορα, πολύ πιο γρήγορα από την Δέλτα. Ένας μολυσμένος μπορεί να μολύνει με τη σειρά του μέχρι 3 έως και 4 άτομα, άρα είναι ένας ιός που μεταδίδεται πιο γρήγορα», σχολίασε σχετικά η Ελληνίδα επικεφαλής ιολόγος του εργαστηρίου στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, Ευτυχία Βάρδα, συμπληρώνοντας πως «Έχω την αίσθηση ότι θα κυριαρχήσει παγκοσμίως».
Επομένως, η επιστημονική κοινότητα επιβεβαιώνει (προς ώρας, ξαναλέμε, μια και τα δεδομένα μπορούν ν’ αλλάξουν από τη μία μέρα στην άλλη) το πρώτο σκέλος της «υπόθεσης» για τους ιούς: και ο κορωνοϊός όσο περνάει ο καιρός γίνεται πιο μεταδοτικός, μετάλλαξη τη μετάλλαξη.
Τι γίνεται, όμως, με το δεύτερο, που είναι και το σημαντικότερο; Είναι πράγματι λιγότερο επικίνδυνος;
Σύμφωνα με τα πρώτα, πρώιμα αποτελέσματα, ναι! Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ενημέρωσε πως μέχρι και σήμερα 11 Δεκεμβρίου τα (ουκ ολίγα, πια) περιστατικά της Όμικρον «δίνουν» ασυμπτωματική ή ήπια νόσο, ενώ δεν έχει καταγραφεί ούτε ένας θάνατος λόγω της νέας μετάλλαξης.
CORONAVIRUS: European Centre for Disease Prevention and Control says that as of the 11th of December, known omicron cases were 'either asymptomatic or mild', with no deaths reported so far.
— The Spectator Index (@spectatorindex) December 11, 2021
Καταλαβαίνει εύκολα λοιπόν κανείς πως αν αυτό το πρώτο μικρό δείγμα δείχνει την επικρατούσα, μελλοντικά, εξέλιξη της Ο, τότε τα νέα είναι κάτι παραπάνω από ευχάριστα.
Σε απλά ελληνικά, με την Όμικρον θα κολλήσουμε όλοι (εμβολιασμένοι και μη), όμως θα το περνάμε πολύ πιο ήπια, η θνητότητα θα κατακρημνιστεί και σε συνδυασμό, φυσικά, με τα εμβόλια που θωρακίζουν τον οργανισμό μας όσο το δυνατόν καλύτερα, τότε δεν αποκλείεται η αρχή του τέλους να είναι ήδη εδώ.
Μέχρι να βεβαιωθούμε, φυσικά, πως αυτά τα πρώτα ευρήματα επιβεβαιώνονται στο 100%, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και να τηρούμε τα μέτρα- όσο εξουθενωμένοι κι αν είμαστε ψυχολογικά- στο έπακρο.
Απ’ ό,τι φαίνεται, λίγο ακόμα έμεινε…
Πηγή: menshouse.gr