Κύριε διευθυντά
Στην «Κ» της 11.7.2020 η επιστολογράφος κ. Ερση Φιλιπποπούλου αναφέρεται στη Γαλλική Ινδοκίνα του τέλους του 19ου αιώνα.

Θα προσθέσω για την ίδια περιοχή και σχεδόν την ίδια χρονική περίοδο ένα περιστατικό με ελληνική διάσταση, το οποίο ανεύρον ξεφυλλίζοντας στην Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου, την αθηναϊκή εφημερίδα «Νέα Εφημερίς» της 9.8.1890, κατά την οποίαν: «Ελλην αξιωματικός εν Ινδοσινική. Από τριών ήδη ετών υπηρέτει εν τω γαλλικώ στρατώ, ως υπολοχαγός του 1ου συντάγματος της “Ξένης Λεγεώνος”, ο εκ Κεφαλληνίας μόλις εικοσαετής νέος Νικόλαος Καμηλάτος. Ο νεαρός αξιωματικός ευρίσκετο τη 6η Ιουνίου, άγων ανιχνευτικόν απόσπασμα… κατέλαβεν εξ απίνης μέγα μέρος της συμμορίας του πειρατοληστάρχου Και-Βου… και κατόρθωσε ν’ απωθήση αυτό μέχρι των όχθων του ποταμού Σογκ-Θουόγκ. (…) Ατυχώς ο υπολοχαγός Νικόλαος Καμηλάτος επλήρωσε διά της ζωής του την περιφανή ταύτην επιτυχίαν. Επεσεν ενδόξως, βληθείς εις την κεφαλήν υπό βολίδος τυφεκίου περί το τέλος του αγώνος».

Αντωνης Ν. Βενετης, Μοναστηράκι Δωρίδος

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/
Προηγούμενο άρθροΚεφαλονιά: Επιμένει με διψήφια νούμερα ο κορωνοιός- 97 νεκροί και 6201 νέα κρούσματα – 694 διασωληνωμένοι
Επόμενο άρθροΑργοστόλι: Η ιστορική “Βλαχοπούλα” & η “dream team” της (pics)