Το «άρθρο» αυτό είναι η απάντηση μου σε ηλεκτρονική επιστολή που έλαβα από τον συμπολίτη μας της Σάμης Γεράσιμο Μ… ο οποίος αναφέρθηκε στο ότι ο Βαρουφάκης ζήμιωσε την Ελλάδα κατά 100 δις ευρώ…
Καλημέρα Γεράσιμε
Χαίρομαι που έγραψες τη γνώμη σου και απευθύνεσαι σε μένα.
Αναφέρεσαι σε αυτό που λέγεται, ότι ο Βαρουφάκη ζημίωσε την Ελλάδα, στη διάρκεια της θητείας του, κατά 100 δις Ευρώ…
Σου απαντώ σαν Κεφαλονίτης και Σαμικός με τη γνώση που έχω σαν πανεπιστημιακός καθηγητής στη Διεθνή Οικονομία και τη Χρηματοδοτική Διοίκηση και όχι σαν υποψήφιος βουλευτής.
Αυτό που λέγεται για τα 100 δις ευρώ είναι βάναυση κακοποίηση της αλήθειας από τους προπαγανδιστές της τρόικα η οποία υπερασπίζεται (και καλά κάνει) τα συμφέροντα των αφεντικών της. Όμως ούτε αυτοί ούτε κάποιος άλλος δεν είπαν ποτέ πως έγινε αυτή ζημιά.
Ένα κράτος και μία οικονομία όταν υφίσταται κάποια ζημιά, αυτό φαίνεται από 2 πράγματα.
1. Ελαττώνεται το Εθνικό Προϊόν ή
2. Αυξάνεται το Εθνικό Χρέος (ή και τα δύο μαζί)
Γεράσιμε, όταν έφυγε ο Βαρουφάκης, παρέδωσε ένα Εθνικό Προϊόν της Ελλάδος που ήταν αυξημένο, όχι πολύ, σε σχέση με αυτό που παρέλαβε. Και επίσης, το Εθνικό Χρέος της Ελλάδος ήταν και αυτό μειωμένο σε σχέση με αυτό που παρέλαβε.
Λοιπόν, πώς ζήμιωσε η Ελλάδα μας Επί Βαρουφάκη; Ζήμιωσε, διότι τάχα, δεν κέρδισε κάποιο λαχείο ή διότι δεν της δόθηκε κάποιος μπουναμάς ενώ, αν δεν ήταν ο Βαρουφάκης θα είχε κερδίσει και το λαχείο και το μπουναμά;;;
Αυτά είναι τουλάχιστο αστεία.
Θα απαντήσω και κάτι άλλο που κυκλοφορεί.
Λέγεται, ότι ο Βαρουφάκης ψήφισε στη Βουλή το τρίτο Μνημόνιο όταν υπουργός οικονομικών ήταν πλέον ο Τσακαλώτος. Λάθος και αυτό. Αυτό που ψηφίστηκε στη βουλή και το ψήφισε και ο Βαρουφάκης δεν ήταν το τρίτο μνημόνιο αλλά εξουσιοδότηση στον υπουργό Τσακαλώτο να διαπραγματευτεί με τους «θεσμούς». Ο Τσακαλώτος γύρισε από τη διαπραγμάτευση με το τρίτο μνημόνιο.
Αυτά που λέγονται από τους προπαγανδιστές του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κατεστημένου, και από την ελληνική τρόικα είναι αστεία πράγματα. Είναι βάναυση κακοποίηση της αλήθειας.
Είναι αυτό που λέμε, ιστορίες για αγρίους.
Γαβριήλ Μανωλάτος
Καθηγητής Διεθνούς Οικονομίας
και Χρηματοδοτικής Διοίκησης