Κακά μαντάτα για τον τουρισμό… Χρ. Τετράδη, Χρ. Ξένος, Γ. Φιλιπποπολίτης και Γ. Λουκίσας αναλύουν τα δεδομένα

Χρ. Τετράδη, Χρ. Ξένος, Γ. Φιλιπποπολίτης και Γ. Λουκίσας αναλύουν τα δεδομένα από τη βρετανική αγορά για το νησί μας
•«Στο πορτοκαλί» ακόμα η Ελλάδα…
•Χρ. Τετράδη: «Δημιουργείται κλίμα αβεβαιότητας και φόβου»
•Χρ. Ξένος: «Πρέπει να κάνουμε στροφή προς τη γερμανική αγορά»
•Γ. Φιλιπποπολίτης: «Δεν θα δούμε Βρετανούς πριν την 1η Ιουλίου
•Αβεβαιότητα και για την ολλανδική αγορά
•Γ. Λουκίσας: «Κλείνουν τις περιφέρειες με κακή επιδημιολογική εικόνα»

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να διατηρήσει στο ίδιο καθεστώς την Ελλάδα, δηλαδή στο «πορτοκαλί», δημιουργεί νέα αναστάτωση στους ανθρώπους του τουρισμού, οι οποίοι αναζητούν λύσεις για να σώσουν τη χρονιά… Ουσιαστικά, καμία χώρα δεν προστέθηκε στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας και αυτό σημαίνει ότι η αγωνία παρατείνεται, ενώ και οι ελπίδες να ξεκινήσει η σεζόν νωρίτερα από πέρυσι εξανεμίζονται… Επόμενη νέα σημαντική ημερομηνία είναι η 21η Ιουνίου. Τότε αναμένεται να κριθεί εάν αρθούν οι περιορισμοί από την βρετανική κυβέρνηση και αυτή η απόφαση θα καθορίσει τις λίστες για τα ταξίδια και τις πτήσεις από τις 28 Ιουνίου. Υπενθυμίζουμε ότι όταν μία χώρα μπαίνει στην «πράσινη λίστα», σημαίνει ότι: α) Ο ταξιδιώτης πριν την αναχώρηση του θα πρέπει να κάνει τεστ και να έχει αποδείξεις για το αρνητικό αποτέλεσμα. Β) Θα πρέπει να έχει κλείσει ραντεβού για τεστ την δεύτερη ημέρα της επιστροφής του. Γ) Θα πρέπει να συμπληρώσει το φυλλάδιο PLF και Δ) Εάν το τεστ κατά την επιστροφή είναι αρνητικό, ο ταξιδιώτης δεν χρειάζεται να παραμείνει σε καραντίνα.

Τι σημαίνουν οι εξελίξεις για το νησί μας
«Απ’ ότι φαίνεται αυτή η απόφαση θα πλήξει όλο τον χώρο του τουρισμού. Εμείς είχαμε την ελπίδα ότι τουλάχιστον οι πέντε μεγάλοι προορισμοί (μαζί και η Ζάκυνθος) θα ήταν στην «πράσινη λίστα», αλλά δυστυχώς διαψευστήκαμε. Ακούσαμε για κάποιες μεταλλάξεις, του Νεπάλ, της Ινδίας κλπ. Η ουσία είναι ότι δεν θα δούμε Βρετανούς πριν την 1η Ιουλίου. Η Jet2 έχει βγάλει ήδη ανακοίνωση ότι όλα τα πακέτα για τον Ιούνιο ακυρώνονται και θα δούμε πότε θα ξεκινήσουν. Είναι πολύ λυπηρό και ξέρουμε ότι είναι οι καλύτεροι μας πελάτες οι Βρετανοί. Είναι οι άνθρωποι που μπορούμε να δουλέψουμε και σίγουρα θα έχει οικονομική επίπτωση στις δουλειές όλων μας»σημείωσε ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Φιλιπποπολίτης, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι είναι και πολιτικό το θέμα. «Ξέρουμε ότι όλα τα θέρετρα τα δικά τους είναι γεμάτα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και με πολύ υψηλές τιμές και σαφώς είναι πιο ακριβές οι διακοπές στη Μ. Βρετανία. Δεν περιμέναμε πολλά για τον Ιούνιο, αλλά αν θα είχε ξεκινήσει θα είχαμε μια καλή ροή από αρχές Ιουλίου και μετά. Ακόμα και αν ξεκινήσουμε 1η Ιουλίου, θα είναι χαλαρά με 2-3 πτήσεις μέχρι να προστεθούν… Για να έχουμε καλή κίνηση, θα περάσουν δυο εβδομάδες».

Χρ. Τετράδη: «Δημιουργείται κλίμα αβεβαιότητας και φόβου»
Για ένα μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό της χώρα μας, του Ιονίου και συγκεκριμένα, της Ζακύνθου, μίλησε η Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Λαγανά, Χριστίνα Τετράδη. «Πολλοί ξενοδόχοι που είχαν προγραμματίσει να ανοίξουν τα καταλύματα μέσα στον Ιούνιο, το έχουν αναβάλει. Παράλληλα, η απόφαση αυτή πλήττει αρκετές αεροπορικές εταιρίες και έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετές αεροπορικές εταιρίες αντιμετωπίζουν και πτώση των μετοχών στο χρηματιστήριο που φτάνει και το 5%. Απειλούνται οι θέσεις εργασίας και η ανάκαμψη του ταξιδιωτικού τομέα. Όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Κύπρος, η Ισπανία και η Πορτογαλία που βρισκόταν στην «πράσινη λίστα» μπήκαν «στην πορτοκαλί», ενώ άλλες χώρες πήγαν από την «πορτοκαλί» στην «κόκκινη λίστα». Η κ. Τετράδη πρόσθεσε ότι αυτό το άσχημο κλίμα μπλοκάρει την επιθυμία των Βρετανών να ταξιδέψουν. «Το πιο σημαντικό είναι ότι δημιουργείται κλίμα αβεβαιότητας και φόβο, γιατί είναι δύσκολο για κάποιον να προχωρήσει σε μια κράτηση, όταν δεν γνωρίζει αν μέχρι να γίνει το ταξίδι θα έχει μπει ή θα έχει βγει από το «πράσινο». Δεν είναι εύκολο για μια οικογένεια που θέλει να προγραμματίσει το ταξίδι της για τον Αύγουστο να το κάνει υπό αυτές τις συνθήκες και δεν ξέρει όταν αποφασίσει το ταξίδι της, αν ο προορισμός θα είναι πράσινος. Αυτό σημαίνει ότι υποχρεωτικά το μεγαλύτερο ποσοστό της Μ. Βρετανίας θα κινηθεί με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής».

Χρ. Ξένος: «Πρέπει να κάνουμε στροφή προς τη γερμανική αγορά»
Ο ιδιοκτήτης του «Xenos Group Hotels», Χρήστος Ξένος, ο τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει μία στροφή προς τη γερμανική αγορά. «Πρέπει να κάνουμε στροφή προς τη γερμανική αγορά, για να μην εξαρτόμαστε από τους Βρετανούς. Είναι τεράστιο το πλήγμα και το μεγαλύτερο από όλα θα είναι αν ανοίξουμε αρχές Ιουλίου και κλείσουμε τέλη Ιουλίου». Τόνισε ότι η απόφαση της Βρετανίας ήταν λογική, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας είναι χειρότερη από την περσινή. «Πέρσι είχαμε έναν νεκρό την ημέρα τέτοια εποχή και τώρα έχουμε 40. Έχουμε 1.200 κρούσματα και πέρσι είχαμε δέκα. Γίνονται απεργίες και συλλαλητήρια. Δεν προσέχουν όλοι. Τα καφέ και τα μαγαζιά λειτουργούν και η κυβέρνηση δεν αδιαφορεί μεν, αλλά δεν θέλει να συγκρουστεί με τον κόσμο. Το πολιτικό σύστημα δεν είναι σύσσωμο στο ότι πρέπει να τηρούν όλοι τα μέτρα. Πρέπει όλοι (ξενοδόχοι, Βουλευτής, Δήμαρχος, Περιφερειάρχης) να δούμε πως μπορούμε να στραφούμε στην γερμανική αγορά. Είναι μία χώρα μεγάλη που θα μπορούσε να φέρει στο νησί επισκέπτες σε αριθμό ίσο με τους Βρετανούς».

Κίνδυνος και για την ολλανδική αγορά
Ανησυχητικά είναι τα νέα που έρχονται και από την ολλανδική αγορά, καθώς αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι επίσημα, η χώρα είναι έτοιμη «να βάλει σε καραντίνα» όλη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Η κακή επιδημιολογική εικόνα της Κέρκυρας «παίρνει μπάλα» και τα υπόλοιπα νησιά.
«Ένα site έβγαλε το Ιόνιο «κόκκινο». Απ’ ότι πληροφορήθηκα από την εταιρία την Corendon την οποία πρακτορεύω, η πτήση ήρθε κανονικά την Παρασκευή. Αν δεν υπάρχει επίσημο χαρτί της κυβέρνησης ότι κλείνουν τα Ιόνια Νησιά δεν θα σταματήσουν οι πτήσεις. Τα περισσότερα κράτη δεν κλείνουν ένα νησί που έχει πρόβλημα όπως η Κέρκυρα, αλλά κλείνουν Περιφέρειες και για αυτό είχαν κλείσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου», σημείωσε ο τουριστικός πράκτορας, Γιάννης Λουκίσας, και πρόσθεσε: «Το δυστυχές είναι ότι οι υποψήφιοι πελάτες μπαίνουν σε αυτό το site και βλέπουν ποιες περιοχές είναι στον «κόκκινο», «κίτρινο» ή στο «πορτοκαλί». Από τότε που ανακοινώθηκε οι κρατήσεις έχουν κολλήσει».

Εμβολιασμοί και υποδομές
Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων στο νησί μας, προβληματίζει έντονα τους ανθρώπους του τουρισμού… «Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Δεν ξέρω γιατί ο κόσμος ακούει τους λίγους και όχι τους πολλούς. Οι επιστήμονες λένε ότι η μόνη ασπίδα προστασίας μας είναι ο εμβολιασμός. Στα πάντα υπάρχει ένα μικρό ρίσκο. Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που το σκέφτονται και δείχνουν αυτή την αναβλητικότητα νομίζω ότι δημιουργεί πρόβλημα και σε εμάς που πρέπει να θωρακίσουμε το νησί μας, αλλά στους τουρίστες που σαφώς αυτά τα νούμερα τα βλέπουν», δήλωσε ο κ. Φιλιπποπολίτης.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Ξένου, ο οποίος αναφέρθηκε στις προβληματικές υποδομές του νησιού μας. «Πρέπει να εμβολιαστεί ο κόσμος γιατί αρχές Ιουλίου μπορεί να έχουμε τουρίστες, αλλά μπορεί τέλος Ιουλίου να κλείσουμε για πάντα και δεν ξέρουμε τι δυσφήμιση θα υπάρξει. Περιμένουμε τουρισμό αλλά είμαστε έτοιμοι; Άνοιξε το Ναυάγιο; Δεν άνοιξε. Τα slots αν θέλει μια εταιρία να φέρει αεροπλάνο μπορεί να το φέρει με μεγάλη άνεση ή δεν υπάρχουν, γιατί δεν έχει τακτοποιηθεί το θέμα της Ανδραβίδας;;; Οι υπάλληλοι ήταν σε τηλεργασία και δεν μπορούσαν να εκπαιδευτούν με το νέο ραντάρ. Αν τον Αύγουστο έχουμε κρατήσεις, θα χρειάζονται πολλά αεροπλάνα, αλλά δεν θα έχουμε slot. Με τα σκουπίδια δεν είμαστε προετοιμασμένοι. Δόθηκε η ευκαιρία να προετοιμαστούμε και δυστυχώς οι τοπικοί άρχοντες και οι φορείς εμποδίζουν την αυτονόητη λειτουργία του Ναυαγίου», είπε μεταξύ άλλων, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό του για την κατάσταση που επικρατεί στη Ζάκυνθο στο ξεκίνημα της σεζόν…

Πηγή: imerazante.gr