Κακά μαντάτα για τους κατοίκους της Θεσσαλίας με αυτό που έρχεται μετά τις πλημμύρες: Προειδοποιεί ο Αρναούτουγλου

Ο Σάκης Αρναούτογλου με ανάρτησή του στο facebook, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που αναμένεται να προκαλέσουν οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Ειδικότερα, ο μετεωρολόγος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για δυναμική εμφάνιση κουνουπιών και μετάδοση ασθενειών, εξαιτίας του γεγονότος πως η θερμοκρασία αυξάνεται σε καλοκαιρινές τιμές και κανείς δε μπορεί να προβλέψει πόσες μέρες θα χρειαστούν, προκειμένου να εξαφανιστούν εντελώς τα λιμνάζοντα ύδατα.

Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου για τις επιπτώσεις από τις πλημμύρες

“Οι πλημμύρες ενδέχεται να ανοίξουν κι ένα άλλο μεγάλο και άσχημο κεφάλαιο, αυτό της δυναμικής εμφάνισης κουνουπιών και μετάδοσης ασθενειών!!

Εκτός από τα ψυχολογικά τραύματα που προκαλούν, τα οποία όμως δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν και να συμπεριληφθούν στις οικονομικές επιπτώσεις, μαζί με μια σειρά σημαντικών αρνητικών μεταβολών στην ποιότητα των εδαφών και την παραγωγικότητά τους, οι πλημμύρες ενδέχεται να ανοίξουν κι ένα άλλο μεγάλο και άσχημο κεφάλαιο, αυτό της δυναμικής εμφάνισης κουνουπιών και μετάδοσης ασθενειών στις περιοχές οπου επλήγησαν από τις πρωτοφανείς πλημμύρες.

Αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στα προγνωστικά στοιχεία τότε ευτυχώς, ναι μεν δεν αναμένονται βροχές, ίσως και μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη, όμως η θερμοκρασία θα επανέλθει τα μεσημέρια κοντά σε καλοκαιρινές και πάλι τιμές.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσες μέρες θα χρειαστούν για εξαφανιστούν εντελώς τα λιμνάζοντα ύδατα και σύμφωνα με τους ειδικούς τα κουνούπια γεννούν τα αβγά τους και τα τοποθετούν στην επιφάνεια του γλυκού νερού και η άνοδος της θερμοκρασίας και της υγρασίας, συντελούν στον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού τους..

Κατά την ταπεινή μου λοιπόν άποψη για τα πλημμυρισμένα στρέμματα στη Θεσσαλία μαζί με τις μακροπρόθεσμες ζημίες στην ποιότητα και παραγωγικότητα των εδαφών, χρειάζεται να γίνει αμεσα ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης των κουνουπιών μέσα από μια συνεργασία όλων των φορέων του γεωγραφικού διαμερίσματος μαζί με ένα εγκεκριμένο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Για να εγκριθεί όμως αυτό θα πρέπει να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση καταπολέμησης των κουνουπιών. Αν δεν γίνει κάτι οργανωμένο προς αυτή την κατεύθυνση η Θεσσαλία θα υποφέρει και κοντά στις οικονομικές επιπτώσεις θα υπάρχουν επιπτώσεις και στην ποιότητα ζωής Σημαντικό βέβαια είναι να ληφθούν προληπτικά μέτρα και σε ατομικό επίπεδο!

Με εκτίμηση

Σάκης Αρναούτογλου”

Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για κουνούπια και ασθένειες

πηγή: enimerotiko.gr