Αυτή την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021, ώρα 13:00-15:00
Στην παλιά ταβέρνα! (ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ)
Καντάδες και λαϊκά τραγούδια για το κρασί
Για την τρίτη Κυριακή της Αποκριάς 7 Μαρτίου 2021 και ώρα 13:00-15:00 «Το Αλάτι της Γης» και ο Λάμπρος Λιάβας προτείνουν μια περιήγηση στις ταβέρνες της Παλιάς Αθήνας. Γίνεται αναφορά στους παλιούς «κρασοπατέρες», στην τελετουργία για την προετοιμασία των βαρελιών και στην υποδοχή του μούστου που θα έδινε το κρασί του λαού, την κεχριμπαρένια ρετσίνα-γιοματάρι! Με απαραίτητη συνοδεία από τα δημοφιλή τραγούδια και τα μουσικά όργανα: «Κιθάρα, μαντολίνο, μεζές και τραγούδι φίνο / στην παλιά ταβέρνα με τα μεράκια της τα παλιά!»
Στο πρώτο μέρος της εκπομπής τραγουδάμε τις κοσμαγάπητες αθηναϊκές καντάδες που αναφέρονται στο κρασί και στους «μπεκρήδες» της εποχής. «Να ‘ταν η θάλασσα κρασί και τα βουνά και τα βουνά μεζέδες / κι οι βάρκες κρασοπότηρα να πίνουν οι γλεντζέδες!» Καλεσμένοι οι εξαιρετικοί τροβαδούροι αδελφοί Σπύρος και Μάκης Καραβιώτης, μαζί με τους μουσικούς τους συνεργάτες: Νίκο Ρογκάκο και Λάμπρο Ανυφαντή στα μαντολίνα και Άγγελο Κουλούρη στο κοντραμπάσο.
Στο δεύτερο μέρος, συνεχίζουμε με μιαν αντιπροσωπευτική επιλογή από ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια με θέμα το κρασί. Οι «αστέρες της ταβέρνας» καταλήγουν στο καπηλειό του Μητσάκη και τραγουδούν «φέρε μας κάπελα κρασί» και «καλή καρδιά, καλό κρασί και όμορφη παρέα»! Μαέστρος στην όμορφη παρέα είναι ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γρηγόρης Βασίλας (που έχει και τη μουσική επιμέλεια), μαζί με τους εξαιρετικούς τραγουδιστές Θοδωρή Μέρμηγκα και Ευτυχία Μητρίτσα και τους μουσικούς Γιώργο Ζωγράφο (ακορντεόν), Κώστα Τσεκούρα (κιθάρα) και Γιώργο Βεντουρή (κοντραμπάσο).
Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS

Αυτή την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021, ώρα 13:00-15:00Στην παλιά ταβέρνα! (ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ)Καντάδες και λαϊκά τραγούδια για το…

Δημοσιεύτηκε από Alatitisgis στις Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021

Προηγούμενο άρθροΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, Γαλαξίας: Οι προσφορές για την Τσικνοπέμπτη (φυλλάδια)
Επόμενο άρθρο“Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κύριο Ιωάννη Καλαφάτη και τους σεβαστούς συνεργάτες του, της εταιρίας ΙΟΝΙΑΝ ΚΑΛΚ “