Ο καρκίνος του εντέρου είναι μία πάθηση που εμφανίζεται με συγκεκριμένες τροφές, αν αυτές καταναλώνονται συχνά. Σύμφωνα με το Cancer Research UK, το κόκκινο κρέας θεωρείται μία πιθανή αιτία καρκίνου.

Σύμφωνα με την βρετανική Express, η σύνδεση μεταξύ διατροφής και καρκίνου είναι σύνθετη και μη ολοκληρωμένη αλλά «ξέρουμε σίγουρα ότι το επεξεργασμένο κρέας, είναι μία αιτία καρκίνου»,αναφέρει το Κέντρο Έρευνας Καρκίνου (Cancer Research UK) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το επεξεργασμένο κρέας περιλαμβάνει το ζαμπόν, το μπέικον, το σαλάμι και τα λουκάνικα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Μελέτη που έγινε σε περίπου 500.000 άτομα και που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology, έδειξε ότι άτομα που έφαγαν κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας για τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες για καρκίνο του εντέρου από εκείνους που κατανάλωσαν τις ίδιες ποσότητες, λιγότερο από δύο φορές την εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι κατανάλωσαν έναν μέσο όρο 76 γρ. κόκκινου κρέατος την ημέρα, συγκρινόμενοι με όσους κατανάλωσαν 21 γρ./ημέρα, είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του εντέρου

Ο κίνδυνος για καρκίνο του εντέρου, αυξήθηκε 19% για κάθε 25 γρ/ημερησίως επεξεργασμένου κρέατος, που ισοδυναμεί με μία φέτα ζαμπόν. Για κάθε 50 γρ/ημερησίως κόκκινου κρέας, όσο ένα παχύ κομμάτι ψητού βοδινού, ο κίνδυνος για καρκίνο του εντέρου αυξάνεται κατά 18%.

Μάλιστα, η βρετανική κυβέρνηση συστήνει σε όσους τρώνε πάνω από 90 γρ. κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, να το μειώσουν στα 70 γρ.(όσο ζυγίζει μαγειρεμένο) ή και πιο κάτω. Η μελέτη, συνδέει επίσης το αλκοόλ με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου: Ένα ποτήρι μπίρας την ημέρα, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου κατά 8%.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Προηγούμενο άρθροΤραγωδία: Τροχαίο δυστύχημα με μια νεκρή και τέσσερις τραυματίες
Επόμενο άρθροΈφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Μικελάτος