Ο καρκίνος στοιχίζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο, αλλά ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα είδος ζεστού ροφήματος έχει συσχετιστεί σταθερά με την ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου, όπως αναφέρει σχετική δημοσίευση της «Express».
Πιεσόμετρο  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.01.2022

Η σχέση καρκίνου του οισοφάγου με τα ζεστά ροφήματα

Πολλά στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα ζεστά ροφήματα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου, ο οποίος εντοπίζεται οπουδήποτε στον οισοφάγο, που μερικές φορές ονομάζεται αυλός ή τροφικός σωλήνας.
Μάλιστα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι «ο κίνδυνος καρκίνου του οισοφάγου που αποδίδεται σε θερμική βλάβη, θα μπορούσε να είναι μεγάλος σε πληθυσμούς στους οποίους αυτά τα ροφήματα καταναλώνονται ευρέως».
Επιπλέον, αυτά τα ροφήματα μπορεί να προκαλέσουν ή να αποτρέψουν τον καρκίνο του οισοφάγου μέσω των χημικών συστατικών τους. Οι ερευνητές εξέτασαν μεγάλο αριθμό επιδημιολογικών μελετών που διερεύνησαν τη συσχέτιση ζεστών ροφημάτων ή φαγητών και με τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου.
Πόνος στην πλάτη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.01.2022
Για τον καφέ και το τσάι, οι ερευνητές βρήκαν λίγα στοιχεία ως προς την ποσότητα και του κινδύνου καρκίνου του οισοφάγου. Ωστόσο, η πλειονότητα των μελετών έδειξε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου που σχετίζεται με την κατανάλωσή του σε υψηλότερη θερμοκρασία, ο οποίος ήταν στατιστικά σημαντικός στις περισσότερες από αυτές.
Αναφορικά με την κατανάλωση μάτε, ο αριθμός των μελετών ήταν περιορισμένος, αλλά έδειξαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του οισοφάγου αυξανόταν τόσο με την ποσότητα που καταναλώθηκε όσο και με τη θερμοκρασία. Αυτοί οι δύο ήταν ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου.
Πάντως, για άλλα ζεστά φαγητά και ροφήματα, περισσότερες από τις μισές μελέτες έδειξαν στατιστικά σημαντικό αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου που σχετίζεται με την υψηλότερη θερμοκρασία στην οποία καταναλώνονται.
«Συνολικά, τα διαθέσιμα αποτελέσματα υποδηλώνουν έντονα ότι η κατανάλωση ποτών σε υψηλή θερμοκρασία αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου», κατέληξαν οι ερευνητές.
πηγή: sputniknews.gr
Προηγούμενο άρθροΈξτρα “Bonus” έως 254 ευρώ τον μήνα -Ποιοι ασφαλισμένοι μπορούν να το πάρουν
Επόμενο άρθροΓεράσιμος Παπαναστασάτος-Επίθεση στο Νικόλα Βαλλιανάτο: “Μπερδεύεσαι Μπάρμπα”