Καρκίνος του προστάτη: Τα 3+1 συμπτώματα που χρειάζονται προσοχή

Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτός, ωστόσο υπάρχουν κάποια συμπτώματα που οι άνδρες δεν πρέπει να αγνοήσουν.

Ο Πίτερ Χόλι, ουρολόγος από το Kingston Men’s Health Clinic, συνιστά στους άνδρες να δίνουν μεγάλη προσοχή στην υγεία τους και σε σημάδια που πιθανόν «κρύβουν» κινδύνους.

Ο ίδιος, μάλιστα, εστιάζει σε τέσσερα συμπτώματα, τα οποία θα μπορούσαν να «μαρτυρούν» καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με την «Express».

Ο ουρολόγος προτρέπει τους άνδρες να μιλούν ανοιχτά για όποια αλλαγή παρατηρήσουν, ειδικά μάλιστα εάν αφορά στην ευαίσθητη περιοχή.

Συγκεκριμένα, τα τέσσερα ύποπτα συμπτώματα που οι άνδρες δεν πρέπει να αγνοήσουν, είναι τα εξής:

  • Αλλαγές όσον αφορά στις συνήθειες στην τουαλέτα
  • Πόνος
  • Εξογκώματα

Αίμα στο σπέρμα ή στα ούρα

Αν και τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να είναι ένδειξη για καρκίνο του προστάτη, μπορούν παράλληλα να υποδηλώνουν και άλλα λιγότερο σοβαρά προβλήματα.

Συνήθειες στην τουαλέτα

Ο ουρολόγος σημειώνει ότι οι αλλαγές που σχετίζονται με τις συνήθειες στην τουαλέτα και θεωρούνται ύποπτες, μπορεί να αφορούν στη μείωση των επισκέψεων στην τουαλέτα.

«Αν αισθάνεστε σαν να μην έχει αδειάσει τελείως η κύστη σας όταν πάτε στην τουαλέτα, αυτό πρέπει επίσης να ελεγχθεί» αναφέρει ακόμα.

Πόνος

Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται στους όρχεις και ενδέχεται να συνδέεται με άλλα προβλήματα, εντούτοις πρέπει να ελεγχθεί, σύμφωνα με τον ουρολόγο.

«Μερικές φορές ο πόνος στους όρχεις μπορεί να είναι σημάδια για φλεγμονή στον προστάτη» σημειώνει.

Εξογκώματα

Οποιοδήποτε εξόγκωμα ή πρήξιμο, ή ακόμα και αλλαγή στο μέγεθος ή στο σχήμα των όρχεων, πρέπει να στείλει άμεσα τους άνδρες στον γιατρό.

Αίμα στο σπέρμα ή στα ούρα

«Το αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα μπορεί να είναι ένδειξη για μια σειρά από πράγματα, αλλά δεν πρέπει να αγνοείται ποτέ» τονίζει ο γιατρός.

Πηγή: pronews.gr