Ο καρκίνος του προστάτη, όπως πολλοί καρκίνοι, μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να γίνει αντιληπτός και μπορεί να τον εντοπίσετε μόνο αφού εξαπλωθεί. Σύμφωνα με το Macmillan Cancer Support, υπάρχουν δύο ενδεικτικά σημάδια στα πόδια σας που θα σας προτρέψουν να επικοινωνήσετε «αμέσως» με το γιατρό σας.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι πιο συχνός στους άνδρες, στην ηλικία των 65 ετών. Σύμφωνα με το NHS, ο καρκίνος του προστάτη συνήθως εξελίσσεται πολύ αργά και μπορείτε να ζήσετε για δεκαετίες χωρίς συμπτώματα.Έτσι, ενδέχεται να μην το εντοπίσετε έως ότου εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές.
Σύμφωνα με το Macmillan Cancer Support, εάν τα οστά στη σπονδυλική στήλη έχουν καρκίνο, ο καρκίνος μπορεί να συμπιέσει τον νωτιαίο μυελό.
Συνήθως επηρεάζει τα πόδια σας και μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα πόδια σας, λέει η φιλανθρωπική οργάνωση.
καρκίνος του προστάτη  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.11.2021

Τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη

Χρειάζεται να κατουρήσετε πιο συχνά, συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας

Χρειάζεται να βιαστείτε να ουρήσετε

Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης (διστακτικότητα)

Καταπόνηση ή αρκετή ώρα κατά την ούρηση

Αδύναμη ροή ούρων

Νιώθετε ότι η κύστη σας δεν έχει αδειάσει πλήρως

Αίμα στα ούρα ή αίμα στο σπέρμα.

Βέβαια, αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνουν πάντα ότι νοσείτε από καρκίνο του προστάτη. Το NHS εξηγεί: «Οι προστάτες πολλών ανδρών μεγαλώνουν εξαιτίας μιας μη καρκινικής πάθησης που ονομάζεται καλοήθης διεύρυνση του προστάτη». Ωστόσο, «αν έχετε συμπτώματα που θα μπορούσαν να προκληθούν από καρκίνο του προστάτη, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό», συμβουλεύει ο οργανισμός υγείας.
Όπως εξηγεί, ο γιατρός θα συζητήσει μαζί σας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφόρων τεστ για να προσπαθήσει να αποφύγει το περιττό άγχος.

Οι παράγοντες που προκαλούν τον καρκίνο του προστάτη

Δεν είναι γνωστό τι ακριβώς προκαλεί τον καρκίνο του προστάτη, αν και ορισμένοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης, όπως η ηλικία και η εθνικότητα.
Ο ιστότοπος Cancer Research UK εξηγεί: «Ο καρκίνος του προστάτη είναι πιο συχνός στους ηλικιωμένους άνδρες ηλικίας 75 έως 79 ετών».
Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση, ο καρκίνος του προστάτη είναι πιο συχνός στους μαύρους Αφρικανούς άνδρες από τους λευκούς και λιγότερο συχνός στους Ασιάτες.
«Ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη είναι υψηλότερος εάν έχετε έναν στενό συγγενή, όπως έναν αδερφό ή πατέρα, που είχε καρκίνο του προστάτη», λέει στη συνέχεια ο εν λόγω ιστότοπος.
«Ορισμένα γονίδια μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Αυτά τα κληρονομικά γονίδια είναι σπάνια και ευθύνονται για έναν μικρό μόνο αριθμό καρκίνων του προστάτη».

Ένοχη η παχυσαρκία

Υπάρχουν επίσης ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε, μέσω της διατροφής.
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για τη σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου του προστάτη και υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι μια διατροφή υψηλή σε ασβέστιο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.
Ένας επιπλέον συνδεδεμένος παράγοντας είναι η παχυσαρκία. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του καρκίνου του προστάτη και η ισορροπημένη διατροφή και τακτική σωματική άσκηση μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.co.uk.
πηγή: sputniknews
Προηγούμενο άρθροΎπνος: Ποιο σύνδρομο συνδέεται με τροχαία, εγκεφαλικά. Πάσχουν 1 στους 2 Έλληνες.
Επόμενο άρθροΠρόστιμο 100 ευρώ -Θα παρακρατηθεί από μισθό ή σύνταξη; Τι λέει ο Γεωργαντάς