Κεφαλλονιά: Μύλος με τη δωρεά Μαρινάκη

Επειτα από 4,5 έτη ξεμπλοκάρουν (;) 500.000 ευρώ για επισκευή σχολείων

Στις 26 Ιανουαρίου 2014 o Εγκέλαδος δοκιμάζει τις αντοχές της Κεφαλλονιάς. Η σεισμική δόνηση των 5,8 Ρίχτερ σκορπά τον πανικό στους κατοίκους και προκαλεί καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα και υποδομές, κυρίως στο Ληξούρι και στα βόρεια του νησιού. Ο «χορός» των Ρίχτερ συνεχίζεται και οι τοπικές Αρχές, με τη συνδρομή των ειδικών, αρχίζουν την καταγραφή των «τραυματισμένων» κτιρίων, ανάμεσά τους και σχολικά συγκροτήματα.

Λίγες μέρες αργότερα ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης ανακοινώνει ότι θα διαθέσει το ποσό των 500.000 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση για τις επισκευαστικές εργασίες που πρέπει να γίνουν στα σχολεία του Ληξουρίου και του Αργοστολίου. Ο δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης υποδέχεται γεμάτος χαμόγελα αντιπροσωπία των «ερυθρολεύκων» και υπόσχεται ταχεία αποκατάσταση των ζημιών. Η πραγματικότητα θα τον διαψεύσει.

Σήμερα, 4,5 και πλέον χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό, τα λεφτά της χορηγίας αγνοούνται! Το τραγελαφικό σε αυτή την ιστορία, που φανερώνει και την ολιγωρία των τοπικών Αρχών στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων, είναι ότι η δωρεά θα χρησιμοποιηθεί τελικά για την ανακατασκευή ενός και μόνο σχολείου, για το οποίο οι σχετικές μελέτες, αφού αράχνιασαν στα συρτάρια των αρμοδίων, ολοκληρώθηκαν μόλις τον περασμένο μήνα! Ακόμα και σήμερα ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει πότε και αν θα αρχίσουν τα έργα.

Τα ερωτήματα για την τύχη των χρημάτων του Ολυμπιακού επανήλθαν στο προσκήνιο πριν από λίγο καιρό, έπειτα από δημοσιεύματα τοπικών μέσων, που άφηναν αιχμές για τη στάση του Δήμου Κεφαλλονιάς.

Συγκεκριμένα, όπως έγραψε το kefaloniapress.gr, «αυτή η δωρεά δεν έχει γίνει αποδεκτή από την Οικονομική Επιτροπή, δεν έχει εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο και δεν έχει περάσει στα έσοδα του δήμου».

Στο ίδιο δημοσίευμα οι συντάκτες αναρωτιούνται: «Υπάρχει τελικά η δωρεά Μαρινάκη; Αν ναι, πώς αξιοποιήθηκε και σε ποια έργα; Αν όχι, γιατί έμεινε αναξιοποίητη; Για πόσα χρόνια θα την κρατά στα ταμεία του ο Ολυμπιακός μέχρι να την αποδεχτούμε».

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι οι διαδικασίες κινήθηκαν με τους γνωστούς ρυθμούς χελώνας και πως τα λεφτά υπάρχουν και περιμένουν… Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη «δημοκρατία», «οι μελέτες για την ανακατασκευή των σχολικών κτιρίων που επλήγησαν από τον σεισμό του 2014 ολοκληρώθηκαν πριν από έναν μήνα. Οπότε τώρα θα δοθούν τα χρήματα της χορηγίας προκειμένου να κατασκευαστεί ένα από τα σχολεία που καταστράφηκε. Μας έχουν πάρει και τηλέφωνο οι άνθρωποι του κ. Μαρινάκη και λένε ότι βιάζονται και αυτοί ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία». Ελλάς το… μεγαλείο σου!

Αναδημοσίευση από https://www.dimokratianews.gr