Σε λίγες ώρες μπαίνουμε σε lockdown. Ήμουν από αυτούς που θεωρούσαν πως οι πράσινες νησιωτικές ΠΕ όπως η Κεφαλονιά/Ιθάκη έπρεπε να μην μπουν σε lockdown, αλλά αντί αυτού να ληφθούν μια σειρά από προστατευτικά και προληπτικά μέτρα ώστε να παραμείνουν πράσινες.
Από τη στιγμή όμως που αυτό δεν έγινε τι πρέπει να κάνουμε τώρα;
Θεωρώ ότι δεν πρέπει να μείνουμε παρατηρητές των εξελίξεων αλλά να προετοιμάσουμε από τώρα την κατάσταση ώστε να βγούμε όντως από την καραντίνα στο τέλος του μήνα.
Έχει ακουστεί από επίσημα χείλη ότι μπορεί και να μη βγει η χώρα από το lockdown στις 30/11 αν δεν έχουν πέσει οι αριθμοί των κρουσμάτων αρκετά.
Αν όμως η Κεφαλονιά έχει ελάχιστα ή και μηδενικά κρούσματα μέχρι τις 30/11 θα πρέπει να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις ώστε η Κεφαλονιά (και άλλες νησιωτικές ΠΕ ίσως) να βγουν από το απόλυτο lockdown, μπαίνοντας έστω στο κίτρινο χρώμα, με την εφαρμογή αυξημένων μέτρων.
Για να γίνει αυτό πρέπει:
Α. Να προετοιμαστεί μια έκθεση που να τεκμηριώνει το αίτημα επιστημονικά και αυτή να κατατεθεί στον ΕΟΔΥ για έγκριση ώστε να υπάρχει ετοιμότητα. Στην έκθεση αυτή πρέπει να αναφέρεται επακριβώς τι θα γίνει μετά τις 30/11 αν υφίστανται οι συνθήκες.
Β. Να προετοιμαστούν τα μέτρα που θα ληφθούν αν βγει η Κεφαλονιά από το lockdown ενώ άλλες ΠΕ παραμένουν (όπως η προμήθεια rapid test)
Γ. Να καθορισθούν τα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες που πρέπει να εφαρμοσθούν στις εισόδους/εξόδους του νησιού και αλλού μετά την έξοδο της ΠΕ από την καραντίνα.
Η διαδικασία της εξαίρεσης νησιωτικών περιοχών από μέτρα που ισχύουν σε ηπειρωτικά τμήματα μιας χώρας δεν θα αποτελεί Κεφαλονίτικη πρωτιά. Τα Κανάρια νησιά για παράδειγμα αυτή τη στιγμή βουλιάζουν από Τουρισμό ενώ στην Ισπανία ισχύουν αυστηρότατα μέτρα. Υπάρχει βέβαια η απαίτηση τεστ για όσους μπαίνουν. Ας σκεφτούμε ότι αυτό ισχύει στα Κανάρια νησιά που δεν έχουν και μηδενικά κρούσματα. Δεν αναφέρω το παράδειγμα για να πω ότι πρέπει να ανοίξουμε και στον Τουρισμό αλλά ως παράδειγμα διαφορετικής αντιμετώπισης νησιωτικών περιοχών στην Ευρώπη. Δεν εφαρμόζονται παντού οριζόντια μέτρα.
Οι παραπάνω προτεινόμενες ενέργειες πρέπει να γίνουν προφανώς από τις τοπικές αρχές. Ευτυχώς διαθέτουμε εξαιρετικούς επιστήμονες γιατρούς που μπορούν να βοηθήσουν δημιουργώντας μια τέτοια έκθεση που θα τεκμηριώνει το αίτημα του νησιού μας.
Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει η προσπάθεια ακόμα και αν απορριφθεί από τον ΕΟΔΥ και την κυβέρνηση. Νομίζω ότι η καραντίνα είναι ένα μέτρο που πρέπει να εφαρμόζεται όταν είναι απολύτως απαραίτητο γιατί είναι προφανές ότι έχει παράπλευρες επιπτώσεις. Βέβαια, όπως είναι σήμερα η κατάσταση στη χώρα είναι μάλλον απαραίτητο μέτρο για την ηπειρωτική Ελλάδα.
Είναι ανάγκη όμως να παραμείνουμε σε lockdown μετά τις 30/11 αν δεν συντρέχουν οι λόγοι για το νησί μας;
Τουλάχιστον ας κάνουμε μια προσπάθεια.
Από το fb του Agis Konidaris
Προηγούμενο άρθροΚεφαλονιά: Ένα νέο κρούσμα κορωνοιού-Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε 4 περιφέρειες – Πως κατανέμονται σε όλη τη χώρα
Επόμενο άρθροΚεφαλονιά: Ένας όμορφος γάμος-Να ζήσουν ο Δημήτρης & η Κατερίνα