“Η Κεφαλλονιά είναι το καθαρότερο νησί της Ελλάδας”: Διαπίστωση και στόχος σε τουριστικό οδηγό του 2007 (Kefallinia, ο κρυμμένος θησαυρός της Ελλάδας, εκδόσεις Οδύσσεια).
Δεν θέλω να δημοσιεύσω φωτογραφίες από τα σκουπίδια που υπάρχουν σήμερα στις άκρες των δρόμων. Τελειώνει το Δεκαπενταύγουστο και οι ορδές των τουριστών το έκαναν το θαύμα τους, μαζί με τους λίγους ντόπιους που δεν αγαπούν τον τόπο τους. Ανοίγει ο άλλος το παράθυρο του ακριβού του αυτοκινήτου και πετάει έξω το άδειο μπουκάλι από το νερό. Ανοίγει το παράθυρο και πετάει το αποτσίγαρο. Είσαι πίσω του, του αναβοσβήνεις τα φώτα και σου κουνάει το δάκτυλό του. Πετάει ο άλλος το παλιό του στρώμα δίπλα στον σκουπιδοτενεκέ και το συρώμα μένει εκεί για μέρες. Χωματερές και χώροι απόρριψης μπαζών και μεγάλων αντικειμένων ευάριθμοι σε ιδιωτικούς χώρους σε επαφή με τις επαρχιακές οδούς.
Η κατάσταση έχει χειροτερέψει και χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο. Πόσο ωραία θα ήταν να συναγωνίζονταν οι περιοχές της χώρας μας για το επίπεδο καθαριότητάς τους! Το νομικό πλαίσιο όμως δεν βοηθάει, το επίπεδο παιδείας επιδεινώνεται, οι δημοτικές υπηρεσίες στερούνται πόρων και προσωπικού. Εξέλειπαν σιγά-σιγά και οι παλιές νοικοκυρές, που καθάριζαν τους δρόμους γύρω από τα σπίτια τους και άσπριζαν τα πεζοδρόμια. Βαρέθηκαν και οι σύλλογοι (των Βρετανών κυρίως, που επέλεξαν τον τόπο μας για να ζήσουν) να καθαρίζουν περιοχές με εθελοντικές δράσεις. Ελπίζουμε η νέα δημοτική αρχή, με νέα όρεξη για δουλειά, να τα καταφέρει καλύτερα. Ελπίζουμε η νέα κυβέρνηση, που θα επιβάλει την τήριση του αντικαπνιστικού νόμου, να βελτιώσει δια της Παιδείας την αγωγή τουλάχιστον των νέων ανθρώπων και να αυστηροποιήσει το νομικό πλαίσιο. Στην ανάγκη ας κατάσχονται τα αυτοκίνητα όσων συμπεριφέρονται αντικοινωνικά στους δημόσιους δρόμους. Ας κατάσχονται τα οικόπεδα όσων ανέχονται την μετατροπή τους σε αδήλωτη χωματερή.

Από το fb του

Dionysios Garmpis