Συγκίνηση έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Κεφαλονιάς η αναφορά στον Μάκη Πετράτο, τον γνωστό σε όλους «Μπαμπίνο», έναν άνθρωπο που άφησε το δικό του ισχυρό αποτύπωμα στον αθλητισμό, στον φίλαθλο κόσμο και στην καθημερινότητα του νησιού.
Ο Μάκης Βαρδαραμάτος, μέσα από μια ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ανάρτηση, θυμήθηκε τον παλιό ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Αργοστολίου, περιγράφοντας έναν αθλητή που ξεχώριζε για τη δύναμη, το πάθος και την αγωνιστικότητά του μέσα στο γήπεδο.
Ο αμυντικός που «κατάπινε» τους αντιπάλους
Για πολλά χρόνια ο Μάκης Πετράτος αποτέλεσε βασικό στέλεχος της ομάδας του Ολυμπιακού, αγωνιζόμενος στην άμυνα και κερδίζοντας τον σεβασμό συμπαικτών και αντιπάλων.
Όσοι τον είχαν δει να αγωνίζεται μιλούν για έναν ποδοσφαιριστή που δεν άφηνε καμία φάση χαμένη. Το δυνατό μαρκάρισμα, η αυταπάρνηση και το πείσμα του ήταν στοιχεία που τον έκαναν να ξεχωρίζει μέσα στον αγωνιστικό χώρο.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έλεγαν πως όποιος επιθετικός είχε την… ατυχία να τον βρει απέναντί του σε man to man μαρκάρισμα, περνούσε πραγματικά δύσκολες στιγμές.
Ο σοβαρός τραυματισμός που άλλαξε την πορεία του
Η ποδοσφαιρική του διαδρομή, ωστόσο, σημαδεύτηκε από έναν σοβαρό τραυματισμό, ο οποίος του στέρησε τη δυνατότητα να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο και να συνεχίσει σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο.
Παρά τη δύσκολη δοκιμασία, ο «Μπαμπίνος» δεν τα παράτησε ποτέ. Με το γνωστό του πείσμα επέστρεψε στην ενεργό δράση και συνέχισε να αγωνίζεται και σε άλλες ομάδες της Κεφαλονιάς, αποδεικνύοντας ότι το ποδόσφαιρο ήταν κομμάτι της ζωής του.
Ο άνθρωπος που ζούσε για τον Ολυμπιακό
Πέρα από την ποδοσφαιρική του πορεία, ο Μάκης Πετράτος ήταν γνωστός ως ένας από τους πιο πιστούς φίλους του Olympiacos F.C..
Ήταν ενεργό μέλος του τοπικού συνδέσμου φιλάθλων και, σύμφωνα με όσους τον γνώριζαν, διέθετε μία τεράστια συλλογή φωτογραφιών της αγαπημένης του ομάδας — ίσως τη μεγαλύτερη όχι μόνο στην Κεφαλονιά αλλά και πανελλαδικά.
Η αγάπη του για τον αθλητισμό δεν περιοριζόταν μόνο στο ποδόσφαιρο. Είχε υπάρξει επίσης μέλος της σπουδαίας ομάδας βόλεϊ του Γυμνασίου Αρρένων τη δεκαετία του ’70, ενώ συμμετείχε ενεργά και στην περιπατητική και ορειβατική ομάδα του νησιού.
«Φίλε Μάκη, μας λείπεις…»
Η αναφορά του Μάκη Βαρδαραμάτου ξύπνησε μνήμες σε πολλούς παλιούς φιλάθλους και ανθρώπους του τοπικού αθλητισμού, που θυμούνται τον «Μπαμπίνο» όχι μόνο ως έναν σκληροτράχηλο αμυντικό, αλλά κυρίως ως έναν άνθρωπο αγαπητό, αυθεντικό και παθιασμένο με ό,τι έκανε.
Έναν άνθρωπο που άφησε το δικό του σημάδι στα γήπεδα της Κεφαλονιάς και που, όπως λένε όσοι τον έζησαν από κοντά, «λείπει ακόμα».
Παρακάτω τι έγραψε ο Μάκης Βαρδαραμάτος:
Πετρατος Μάκης (Μπαμπινος)…
Για πολλά χρόνια στην ομάδα του Ολυμπιακου, ως αμυντικός…
Με κυρια χαρακτηριστικά, , την δύναμη, το πάθος για την νίκη, την αγωνιστηκοτητα…
Ο αντίπαλος πού θα είχε την ατυχία,να τον μαρκάρει, σίγουρα δεινοπαθουσε…
Από τους καλύτερους στο μαν του μαν…
Είχε την ατυχία, ενός σοβαρού τραυματισμού, που του στέρησε την περαιτέρω εξέλιξη…
Με το πείσμα πού τον διέκρινε, επανήλθε στην ενεργό δράση, και μετά τον Ολυμπιακο, αγωνίστηκε, και σε άλλες ομάδες της πόλης μας…
Φανατικός φίλαθλος, του Ολυμπιακου Πειραιώς, μέλος του τοπικού συνδέσμου, είχε την μεγαλύτερη συλλογή φωτογραφιών, της αγαπημένης του ομάδας, τοπικά, αλλά ίσως και πανελληνίως….
Επίσης μέλος της μεγάλης ομάδας βολλευ, του Γυμνασίου Αρρενων, δεκαετίας του 70….
Μέλος της περιπατικης και ορειβατικης ομάδας του νησιού μας…
Φίλε Μάκη, μάς λείπεις….



