Στον κόκκινο κύκλο η μαύρη κουκίδα δεν είναι σημαδούρα, είναι άνθρωπος που αποφάσισε να κολυμπήσει με τα κύματα να φτάνουν πάνω από ένα μέτρο! 

Η αυτογνωσία, το να γνωρίζει κάποιος τον εαυτό του, τις δεξιότητές του μαζί με την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, κάνει τον άνθρωπο καλύτερο και δυνατότερο να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της ζωής.

Η υπερβολική αυτοπεποίθηση στις δυνατότητες μας ότι μπορούμε να υπερβούμε εαυτόν, μπορεί να αποβεί επικίνδυνο και μοιραίο αν προηγουμένως δεν έχει γίνει σωστή εκτίμηση καταστάσεως, και τους κινδύνους που ενδέχεται να έχει το εγχείρημά μας. Βασική παράμετρος στην εκτίμηση καταστάσεως πριν το εγχείρημα ο λόγος που θα γίνει το εγχείρημα.

Αναφέρομαι στην πρόσφατη περιπέτεια και παρολίγο δυστύχημα του τουρίστα που με θαλασσοταραχή και μεγάλα κύματα στον Μύρτο, αψήφησε τον κάθε κίνδυνο και πέρα από κάθε λογική μπήκε στην ταραγμένη θάλασσα και να εγκλωβιστεί στα ανοιχτά. Αποτέλεσμα, να κινδυνεύσει μαζί του και ο ηρωϊκός ναυαγοσώστης που έσπευσε να τον βοηθήσει και να σωθούν τελικά και οι δύο μετά από παρέμβαση ελικοπτέρου. Δηλαδή, την απερισκεψία ενός ανδρός την πληρώσαμε όλοι, αφού κινητοποιήθηκε ολόκληρος μηχανισμός που κοστίζει ένα κάρο λεφτά.

Σήμερα, 28-9-20 στην παραλία του Λουρδά έπνεαν Νότιοι άνεμοι έως 7 μποφώρ με τα κύματα να φτάνουν μέχρι το δρόμο, κάποιος θεώρησε καλό να κολυμπήσει γύρω στα 100 μέτρα μακριά από την ακτή, θέτοντας τον εαυτό του σε κίνδυνο χωρίς ουσιαστικό λόγο.

“Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ”, είναι το μότο των ειδικών δυνάμεων που σε ελεύθερη απόδοση, σημαίνει “Η τόλμη είναι ο βασικότερος παράγοντας για τη νίκη”. Σωστά, εδώ έχεις μια ανώτερη αξία, ίσως την προάσπιση της πατρίδας σου, επομένως αξίζει να ρισκάρεις.

Με το να πας για κολύμπι με τεράστια κύματα, τί θέλεις να αποδείξεις και σε ποιόν; Στην γκόμενα που σε βλέπει εκστασιασμένη από την παραλία για το πόσο θαρραλέος είσαι;

Διαβάσαμε για τους τολμηρούς στην κατηγορία υψηλού ρίσκου: Είναι θετικοί και ασιόδοξοι σαν χαρακτήρες, όμως δεν λείπουν και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες είναι οργανωμένοι και είναι παρορμητικοί λόγω του ενθουσιασμού τους. Πιστεύουν μέσα τους ότι η τύχη ευνοεί τον τολμηρό και προτιμούν να επιλέγουν με τόλμη αυτά που οι άλλοι δεν τολμούν. Ναι, αλλά να μην βάζουμε χωρίς ουσιαστικό λόγο σε κίνδυνο και άλλους…

Το να ξέρεις τους άλλους είναι ευφυΐα.
Το να ξέρεις τον εαυτό σου είναι σοφία.
Το να κυριαρχείς στους άλλους είναι ισχύς.
Το να κυριαρχείς στον εαυτό σου είναι η πραγματική δύναμη.

Λάο Τσε, 6ος αιώνας π.Χ., Κινέζος φιλόσοφος

Λιβέριος Πετρίδης

Πηγή: www.lourdas.gr