Κοινότητα Ριφίου: “Περιμένουμε άμεση ανταπόκριση. ΕΧΘΕΣ, ΌΧΙ ΣΉΜΕΡΑ, ΟΎΤΕ ΑΎΡΙΟ. ΤΩΡΑ.” (εικόνες)

Αγαπητέ κύριε βουλευτά, κύριε περιφερειάρχα, κύριε αντιπεριφερειάρχα, κύριοι αρμόδιοι δήμου Αργοστολίου και δ/νσης τεχνικών υπηρεσιών ,κύριε δήμαρχε Ληξουρίου, επανερχόμαστε σε ένα πρόβλημα, που έχουμε ξαναθίξει σε ανάρτησή μας την 27/01/21.Το ζητούμενο της αναρτησεώς μας είναι τα εγκαταλελλημένα και επικίνδυνα κτίρια, που βρίσκονται σε όλο το νομό μας, αλλά επικεντρωνόμαστε σε ένα από αυτά, που βρίσκεται στο δικό μας χωριό.
Το κτίριο αυτό βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο της κοινότητας,50 μέτρα από τη κεντρική πλατεία και την εκκλησία και απέναντι από μαγαζί εστίασης.Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι σταυροδρόμι, δρόμος επικοινωνίας μεταξύ των κοινοτήτων αλλά και δρόμος διέλευσης τουριστών προς διάφορα τουριστικά αξιοθέατα και παραλίες, όπως Πετανοί, Αγία Ελένη, Πλαγιά Δαμουλιανάτων , Πλατιά Αμμος και μοναστήρι Κηπουρέων. Μέρη που τους καλοκαιρινούς μήνες συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό ντόπιων και ξένων τουριστών. Το μερος αυτό ειναι σημείο συνάντησης και συναθροισης των συγχωριανων μας, που όλο το χρόνο, αλλα κυρίως τους καλοκαιρινούς μηνες, κάθονται στα πέτρινα πεζουλια και “περνούν την ώρα τους” . Προκειται για ένα κτισμα αρκετών χρόνων, μη κατοικήσιμο, εγκαταλελλημενο, που μετά τους σεισμούς του 2014, έχει κριθεί πλέον ακατάλληλο και επικίνδυνο, βάσει με τα δημόσια έγγραφα, που έχει στην κατοχή της η κοινότητα.
Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, κρέμονται σπασμένα παράθυρα, κεραμίδια και σοβαδες ετοιμόρροποι και ένα τεράστιο ντουβάρι, προς τη μεριά του δρόμου, που ανά πάσα στιγμή, μπορεί να πέσει και να παρασύρει όλο το υπόλοιπο κτίριο. Η τοιχοποιία είναι από πέτρα και σε αρκετά σημεία οι πέτρες μεταξύ τους έχουν ” ξεκλειδώσει”(ορολογία που χρησιμοποιείται στο χτίσιμο των πετράδων), με αποτέλεσμα η παραμικρή σεισμική δόνηση να προκαλέσει τη κατάρρευσή του.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, υπάρχει συνεχής ενόχληση και επικοινωνία, τηλεφωνική και κατ’ιδιαν, με τους εμπλεκομενους φορείς, που έχει αρμοδιότητα επικοινωνίας ο πρόεδρος. Επίσης, υπάρχει έγγραφο προς τη κοινότητα απο τις τεχνικες υπηρεσίες του Δήμου Κεφαλλονιάς, με αριθμό πρωτοκόλλου 23090/26-8-19, 1285/03-02-2021που γνωστοποιεί το καθεστώς αντιμετώπισης του θέματος. Εγγραφο από τη κοινότητά μας προς τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Αργοστολίου και την Περιφέρεια 12007/3092/16-02-2021 , mail προς τον βουλευτή κ. Καππάτο 22/03/2021 και απαντητική επιστολή από τη δ/νση τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Αργοστολίου 3336/01-03-2021 προς την κοινότητά μας , τον δήμαρχο Ληξουρίου και τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών και πολιτικής προστασίας κ.Δ.Μινέτο, αλλά χωρίς καμία λύση μέχρι στιγμής.
Κύριοι, βρισκόμαστε προ των πυλών για την καλοκαιρινή περίοδο, διαβάζουμε και ενημερωνόμαστε για την τουριστική καμπάνια , που γίνεται για το νησί μας και αναμένουμε μεγάλο αριθμό ντόπιων και ξένων τουριστών.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, που υπάρχουν, το κτίριο έχει χαρακτηριστεί κατεδαφιστέο, τα χρήματα έχουν εγκριθεί, υπάρχει ανάδοχος εταιρεία και εργολάβος και δεν εκτελείται το έργο λόγω γραφειοκρατικού κωλλύματος( δεν έχει υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ περιφέρειας και δήμου Αργοστολίου). Βάσει του τελευταίου εγγράφου , η λύση που δίνουν είναι , σε ένα δρόμο τριών μέτρων , να πάρει την ευθύνη ο δήμος Ληξουρίου και να λάβει ασφαλιστικά μέτρα.
Δηλαδή , τι εννοείτε; να κλείσουμε το χωριό;
αν αυτή είναι η λογική σας, να κλείσουμε και το δρόμο Ρίφι- Μονοπωλάτα (σοβαρότατα προβλήματα μετά τους σεισμούς του 2014), να κλείσουμε το δρόμο Καλάτα- Ρίφι (Γέρακας) σοβαρά προβλήματα μετά τον ” Ιανό”, και να αφήσουμε μόνο μία διέξοδο προς τα Καμιναράτα, που αν τύχει φωτιά , θα καούμε σαν τα ποντίκια οι δύο κοινότητες Ρίφι-Δαμουλιανάτα.
Με όλο το σεβασμό που έχω στο πρόσωπό σας, αυτή δεν είναι λογική αντιμετώπισης.
Στην “ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ” δεν μπορεί να παίζονται ανθρώπινες ζωές.
Διαβάζουμε συνέχεια για χρήματα που “πέφτουν” στο νησί μας για την αντιμετώπιση προβλημάτων των σεισμών του 2014, του “Ιανού”. Οι κάτοικοι της Παλικής και κυρίως τα χωριά της Ανωγής δεν είναι φορολογούμενοι πολίτες;
γιατί επικεντρωνόμαστε μόνο σε παραθαλάσσια , τουριστικά σημεία;
ποιος σας είπε πως οι τουρίστες μένουν μόνο μέσα στο Ληξούρι και στο Αργοστόλι;
το μεγαλύτερο ποσοστό των ντόπιων και των τουριστών κάνουν περιοδείες μέσα από τα χωριά.
ποιος θα πάρει την ευθύνη αν μέσα στο καλοκαίρι γίνει κάποιος μικροσεισμός και σκοτωθούν άνθρωποι;
ποιος θα απολογηθεί και σε ποιόν, όταν μας βγάλουν όλους στα κανάλια, ότι από αδιαφορία διαπράξαμε έγκλημα; ή θα το καταλογίσουμε ως ” τυχαίο γεγονός” , όρος που χρησιμοποιείται στο νομικό δίκαιο , για να ελαφρύνει τη θέση αυτών που αδιαφορούν;
ως πρόεδρος της κοινότητας είμαι ο ” τελευταίος τροχός της άμαξας”. Δεν έχω καμία δύναμη , καμία αρμοδιότητα, εκτός από το να μεταφέρω τα προβλήματα της κοινότητάς μου , χωρίς να μπορώ να τα φέρω εις πέρας. Ζω και υπάρχω μέσα σε αυτόν τον χώρο , τα προβλήματα τα βλέπω καθημερινά, ενώ οι “κύριοι”, που επικαλούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες , ίσως δε γνωρίζουν καθόλου το πρόβλημα , ίσως το βλέπουν μία φορά το χρόνο, ίσως στο τέλος κάθε τετραετίας (όταν έρχονται να ζητήσουν τη ψήφο του κόσμου).
Παρακαλώ πολύ τους αρμόδιους του θέματος, να δώσουν άμεση εντολή για οποιαδήποτε επέμβαση χρειάζεται το κτίριο, αφαιρώντας όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, προκειμένου να μη χαρακτηρίσουμε ένα ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΜΑΣ σε τυχαίο γεγονός.
Περιμένουμε άμεση ανταπόκριση. ΕΧΘΕΣ, ΌΧΙ ΣΉΜΕΡΑ, ΟΎΤΕ ΑΎΡΙΟ. ΤΩΡΑ.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=530911738298130&id=118406666215308