Ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Ελλάδα, στην καρδιά του καλοκαιριού. Προβληματίζουν τα νέα κρούσματα. Φουντώνουν οι συζητήσεις για το εμβόλιο

Τα κρούσματα κορoνοϊού πολλαπλασιάζονται τη στιγμή που αίρονται οι περιορισμοί και τα μέτρα προστασίας. Το πρώτο θετικό κρούσμα κορονοϊού στην Πάρο ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης (14/7) το Κέντρο Υγείας του νησιού. Πρόκειται για Ελληνίδα, με ιδιόκτητη κατοικία στην Πάρο.

Τα δύο πρώτα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν και στο Νοσοκομείο Γρεβενών. Πρόκειται για μια γυναίκα και έναν άντρα 74 και 73 χρόνων. Η μεν γυναίκα έκανε εισαγωγή, ο δε άνδρας είναι σε κατ’ οίκον νοσηλεία. Είναι μόνιμοι κάτοικοι Γρεβενών χωρίς σχέση μεταξύ τους και από αύριο ξεκινάει η ιχνηλάτηση για να βρεθούν όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή.

Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19 το τελευταίο 24ωρο, ενώ από την έναρξη της επιδημίας, οι νεκροί ανέρχονται συνολικά στους 193. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 13 (76.9% άνδρες).

Ο “χάρτης” των τελευταίων κρουσμάτων

Αναλυτικά, τα 58 νέα κρούσματα καταγράφηκαν ως εξής:

– 28 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

– 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

– 8 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

– 7 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

– 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου,

– 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,

– 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,

– 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,

– 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Άρτας,

– 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

Στην τελική φάση οι δοκιμές εμβολίων

Στις 27 Ιουλίου θα μπει στο τελικό στάδιο δοκιμών το εμβόλιο γνωστής εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Στις δοκιμές αναμένεται να συμμετέχουν 30.000 άνθρωποι, με τους μισούς να λαμβάνουν δόση 100 mgr του εμβολίου και τους υπόλοιπους ένα placebo.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το συγκεκριμένο εμβόλιο δημιουργεί τον κατάλληλο αριθμό αντισωμάτων εναντίον του SARS-COV-2.

Την ίδια ώρα, στη Ρωσία ελπίζουν ότι θα καταφέρουν μέχρι το τέλος Αυγούστου να βάλουν και αυτοί σε δοκιμές ένα εμβόλιο εναντίον του κορωνοϊού, ενώ σε διαδικασία fast track δοκιμών αναμένεται να μπουν δύο ακόμα έρευνες, σε ΗΠΑ και Γερμανία, έπειτα από τις σχετικές εγκρίσεις από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Πηγή: newsit.gr