Κορωνοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Αττική, γεμίζουν πάλι τα νοσοκομεία με COVID-19

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας μετά την ανακοίνωση των 17 νέων κρουσμάτων της νόσου COVID-19 μέσα σε ένα μόνο 24ωρο, μόνο στην Αττική.

Παράλληλα με τα κρούσματα -όπως ήταν αναμενόμενο- αυξάνονται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αθήνας, με τα νοσοκομεία “Ευαγγελισμός” και “Σωτηρία” να συγκεντρώνουν 25 νέες νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό. Να σημειωθεί ότι στα τέλη Μαϊου, ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών ήταν σχεδόν μηδενικός.

Νέες κλίνες καταλαμβάνουν και πάλι στα νοσοκομεία της Αθήνας, ασθενείς με κορωνοϊό που εμφανίζουν βαρύτερα συμπτώματα και χρήζουν νοσηλείας. Είναι και ο λόγος, που η κυβέρνηση επανεξετάζει την επαναφορά κάποιων περιοριστικών μέτρων που είχαν αρθεί στις αρχές Μαϊού.

Μόλις χθες, Δευτέρα 27/07/20, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, έκανε λόγο για “χαλάρωση” των πολιτών. Επίσης, δεν απέκλεισε την εφαμοργή νέων περιορισμών και την επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας, εκτός από τα σούπερ μάρκετ και σε άλλους κλειστούς χώρους, όπως π.χ. στις εκκλησίες.

Αύξηση νοσηλευομένων με κορωνοϊό στα νοσοκομεία “Ευαγγελισμός” και “Σωτηρία”

Τις τελευταίες ημέρες, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στο “Σωτηρία” έχουν φτάσει τους 18 και συνεχώς αυξάνονται. Από τους 18 ασθενείς, μάλιστα, οι 4 νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Να σημειωθεί ότι η κλινική COVID-19 του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος (και νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό) “Η Σωτηρία”, ήταν μέχρι πριν από 15 ημέρες, η μοναδική που είχε παραμείνει ενεργή στην Αττική, με μόλις δύο κρούσματα να συντηρούν τη λειτουργία της.

Την ίδια στιγμή, επαναλειτούργησε και η κλινική COVID-19 του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, η οποία ήταν σε παύση λειτουργίας, λόγω έλλειψης νοσηλευομένων ασθενών με κορωνοϊό. Αυτή τη στιγμή, όμως, στον Ευαγγελισμό νοσηλεύονται και πάλι 7 ασθενείς, με σοβαρά συμπτώματα της νόσου COVID-19.

Αύξηση στις νοσηλείες ασθενών από Βαλκανικές χώρες

Παρά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, πάντως, ότι από το εξωτερικό υπήρξε “ελεγχόμενος αριθμός κρουσμάτων” και ότι ότι “ο κύριος εχθρός παραμένει στο εσωτερικό και λέγεται εφησυχασμός” στα νοσοκομεία της Αθήνας φαίνεται ότι νοσηλεύονται περισσότερο ασθενείς που σχετίζονται με ταξίδια και εξωτερικό, παρά με εγχώρια μετάδοση.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υγείας, στο “Σωτηρία” από τους 18 συνολικά νοσηλευόμενους ασθενείς, οι 6 είναι αλβανικής καταγωγής κι είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Αλβανία, ενώ ακόμη 4 περιστατικά στο ίδιο νοσοκομείο είναι Έλληνες, οι οποίοι είτε είχαν ταξιδέψει στην Αλβανία, είτε είχαν έρθει σε επαφή με άτομο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα εκεί. Επίσης, στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύονται δύο γυναίκες από τη Ρουμανία και δύο ακόμη ασθενείς που προέρχονται από άλλες βαλκανικές χώρες.

Η είσοδος ατόμων με κορωνοϊό από τις βαλκανικές χώρες στην Ελλάδα, ήταν και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει νέα περιοριστικά μέτρα από την περασμένη Τετάρτη (22-07-20), με την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα αλβανών πολιτών, με μόνο μετά από επίδειξη διαβατηρίου. Από το μέτρο εξαιρέθηκαν οι έλληνες πολίτες, οι κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και άτομα που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Επίσης, η είσοδος στην ελληνική επικράτεια περιορίστηκε μόνο από τα συνοριακά σημεία ελέγχου Κακαβιάς και Κρυσταλλοπηγής, ενώ η συμπλήρωση της φόρμας PLF (Passenger Locator Form) είναι υποχρεωτική για όλους. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο μοριακός έλεγχος για την είσοδο από την Αλβανία στην Ελλάδα δεν είναι καθολικός, αλλά μόνο δειγματοληπτικός.

Πηγή: iatropedia.gr