Ιδιαίτερα μεταδοτική και στα παιδιά είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η βρετανική μετάλλαξη του κορoνοϊού. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν στη χώρα μας, ενώ καθημερινά κλείνουν όλο και περισσότερα σχολεία εξαιτίας μαθητών και εκπαιδευτικών που βρίσκονται θετικοί. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων της επιτροπής των λοιμωξιολόγων την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να μελετηθούν τα τελευταία δεδομένα και να παρθούν τυχόν νέες αποφάσεις.
«Κρίθηκε ότι είναι πολύ σημαντικό κομμάτι τα σχολεία. Και η κατάσταση είναι λίγο πιο ελεγχόμενη» δήλωσε ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος στο Open TV με τον παιδίατρο, Σπύρο Μουζάνη να συμπληρώνει «Όσο πιο μικρά είναι τα παιδάκια, τόσο πιο εύκολα κολλάνε από τους γονείς τους, όσο μεγαλύτερα πιθανόν να μεταδίδουν και αυτά στους γονείς του. Είπαμε μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία αλλά υπό προϋποθέσεις». Τα στοιχεία δείxνουν ότι μέσα σε 15 ημέρες 8 παιδιά νοσηλεύτηκαν. Ωστόσο η διευθύντρια Β’ Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Παίδων, Μαρίζα Τσολια σημείωσε ότι: «Δεν είχαμε σοβαρό περιστατικό. Διαγνώσθηκαν ακόμα 10 παιδιά, που διαγνώσθηκαν αλλά έφυγαν».
Από την άλλη πλευρά η Πρόεδρος ιατρικού συλλόγου Πάτρας, Αννα Μαστοράκου, είπε: «Έχουμε μία μεγάλη διασπορά στα παιδιά, ανησυχητικό είναι ότι έχουμε και νοσηλείες στα παιδιά». Η Αχαΐα είναι μία από τις πλέον επιβαρυμένες περιοχές πλέον της χώρας. Στη κατανομή των κρουσμάτων είναι σταθερά τις τελευταίες ημέρες τρίτη στη λίστα, ενώ ένας 9χρονος και ένας 10χρονος νοσηλεύτηκαν, όπως και ένα βρέφος δύο μηνών.
Τέλος ο Πολ Χάντερ, καθηγητής φαρμακολογίας, Πανεπιστημίου Ανατολικής Αγγλίας, μιλώντας στο Open TV έκανε την εξής διαπίστωση: «Κατά τη διάρκεια του lockdown του Νοεμβρίου, η νέα μετάλλαξη της Μ.Βρετανίας, φαινόταν ότι εξαπλώνεται κυρίως στα παιδιά μέσω του σχολείου». Nα σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή έχει μπει λουκέτο σε δύο Γυμνάσια, ενώ 34 είναι με μερική αναστολή.
Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από τη Δευτέρα
Τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού έφεραν νέα δεδομένα στον τρόπο λειτουργίας στα σχολεία σε αρκετές περιοχές της επικράτειας. Από την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, εξακολουθεί μεν να ισχύει η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών δομών για τις περιοχές που δεν έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.
Ωστόσο, για τους δήμους και τις περιφερειακές ενότητες που είναι επιβαρυμένες, δεν θα ισχύσει κάτι τέτοιο. Οι περιοχές αυτές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, σε κάθε μία από τις οποίες τα σχολεία θα λειτουργήσουν διαφορετικά.
Αναλυτικότερα, από τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, θα ισχύσουν τα εξής για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων:
- Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων – Tηλεκπαίδευση
1. Δημοτική Ενότητα Πατρέων
2. Δημοτική Ενότητα Χαλκιδέων
3. Δημοτική Ενότητα Αγίου Νικολάου της ΠΕ Λασιθίου
- Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία και δημοτικά. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για γυμνάσια και λύκεια
1. Δημοτική Ενότητα Θήρας
2. Δημοτική Ενότητα Μυκόνου
- Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για λύκεια (και γυμνάσια με λυκειακές τάξεις)
1. Περιφέρεια Αττικής
2. ΠΕ Θεσσαλονίκης
3. ΠΕ Χαλκιδικής
4. ΠΕ Λέσβου
5. Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης της ΠΕ Ηλείας
6. Δήμος Ζακύνθου
7. Δήμος Τεμπών της ΠΕ Λάρισας
8. Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της ΠΕ Πιερίας
9. Δήμος Ρεθύμνης της ΠΕ Κρήτης
10. Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων της ΠΕ Ευβοίας
11. Δήμος Τανάγρας
12. Δήμος Εορδαίας της ΠΕ Κοζάνης
13. Δήμος Θηβαίων
14. Δήμος Σπάρτης
Επιπλέον, δια ζώσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων.
Λοιπές εκπαιδευτικές δομές, όπως τα πανεπιστήμια, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως λειτουργία.
Πηγή: ethnos.gr