Οκορονοϊός συνεχίζει να… δείχνει τα δόντια του, την ώρα που η εικόνα από τα αστικά λύματα στην Αττική δείχνει τριπλασιασμό του ιικού φορτίου, ο πρώην κυβερνητικός Στέλιος Πέτσας ανακοινώνοντας το lockdown πριν από τρεις ημέρες παραδέχτηκε ότι «όλοι μας μπορεί να χαλαρώσαμε τις γιορτινές ημέρες. Μένουμε, λοιπόν, ξανά σπίτι» και τα σχολεία, νηπιαγωγεία και δημοτικά ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους μικρούς μαθητές από τις 11/1. Την ίδια ώρα, υπάρχουν σκέψης για άρση του lockdown κι επιστροφή του click away επίσης στις 11 Ιανουαρίου. Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία «κλείδωσε» χθες (5/1) αργά εκ νέου τη Δυτική Αττική, την Κοζάνη, περιοχές της Κρήτης και του Εβρου…
Ωστόσο, υπάρχουν πολλές «φωνές» ειδικών που τονίζουν ότι θα πρέπει να είμαστε εγκρατείς στο άνοιγμα δραστηριοτήτων, καθώς τα κρούσματα, που παρουσιάζουν αυξητική τάση, θα συνεχίσουν στους ίδιους ρυθμούς, καθώς ακόμα δεν έχουμε… πληρώσει τα «σπασμένα» των εορτών και των ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
«Δεν ξέρουμε τις επόμενες μέρες πόσα θα είναι τα κρούσματα. Η αύξηση που βλέπουμε τώρα είναι από τα κρούσματα των Χριστουγέννων. Της Πρωτοχρονιάς θα είναι περισσότερα» παραδέχτηκε η Ματίνα Παγώνη πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, στον ΣΚΑΪ. Οπως εξήγησε, ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν μπορεί να πέσει όταν μέσα στις ΜΕΘ πρέπει να μείνουν πάνω από 15 μέρες. Επίσης, αν αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα θα είναι δύσκολα».
Αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, η κα Παγώνη σχολίασε πως «δεν είναι lockdown αυτό, ο κόσμος είναι έξω», ενώ δεν έκρυψε την πιθανότητα «ενός σκληρού lockdown». «Οι γιατροί βάζουμε σε προτεραιότητα το σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή η εικόνα είναι καλύτερη και πρέπει να το κρατήσουμε.», επεσήμανε. Στη συνέχεια σημείωσε ότι σε πολλές περιοχές έχουμε ακόμα πολύ αυξημένο ιικό φορτίο και πολύς κόσμος είναι ασυμπτωματικός.
Οσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι, τα παιδιά δεν μεταδίδουν τόσο πολύ και τόσο εύκολα. «Αυτό που μας φοβίζει είναι ο συνωστισμός έξω από τα σχολεία.»
Τέλος, τόνισε ότι τη Δευτέρα θα γίνει νέα αξιολόγηση των επιδημιολογικών στοιχείων. Click away και λοιπές δραστηριότητες, εκτίμησε ότι πρέπει να ανοίξουν αργότερα, αφού εξεταστούν όλοι οι παράμετροι. «Ας ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία.»
Η Μίνα Γκάγκα, καθηγήτρια πνευμονολογίας, δήλωσε από την πλευρά της, ότι «αν κρατάμε τις μάσκες και τα μέτρα, τα πράγματα θα είναι καλά για όλους μας». Σχετικά με τον εορτασμό των Θεοφανείων και τα μέτρα έξω από τους ναούς, σχολίασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως «τους νόμους και τον σχεδιασμό πρέπει να τους σεβόμαστε». Για την αύξηση των κρουσμάτων, είπε ότι «όλοι χαλαρώσαμε λίγο στις γιορτές και είναι φυσιολογικό. Το φοβόμαστε το επόμενο 15ήμερο».
Όπως εξήγησε, υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν κινδυνεύουν τα παιδιά στα σχολεία με τη μάσκα, ενώ εκτίμησε ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά, καθώς αυτό είναι πιο ασφαλές, από το να είναι στις παιδικές χαρές και τα πάρκα «χύμα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Γίνεται επιδημιολογική παρατήρηση συνεχώς και ανάλογα παίρνονται αποφάσεις, επισήμανε η καθηγήτρια, ενώ ανέφερε πως ο εμβολιασμός εξελίσσεται καλά στη χώρα μας. «Μέσα στην άνοιξη θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε», εκτίμησε. Τέλος, είπε ότι «φαίνεται πως το εμβόλιο θα καλύπτει για έξι μήνες. Μεγάλο ποσοστό των ασθενών που βγήκαν από το πρώτο κύμα έχουν ακόμα αντισώματα».
Eίναι αναπόφευκτο να δούμε αύξηση των κρουσμάτων τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, κι αυτό θα έχει ως επακόλουθο την αύξηση των μολύνσεων προερχόμενη από τα ρεβεγιόν. Ο κ. Θωμαΐδης έκανε λόγο για τριπλασιασμό του ιικού φορτίου μετά την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας στα λύματα της Αττικής. Αυτή τη βδομάδα που επιστρέφει η πόλη στην κανονικότητα και θα είμαστε σε θέση να δούμε τι μπορεί να συμβεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου είπε σχετικά μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Την ίδια ώρα, το προγνωστικό μοντέλο του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, προβλέπει ότι η δραστηριότητα των γιορτών, θα φέρει δραματική αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας στα τέλη Φεβρουαρίου και συνέχιση μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Σε αυτό το εορταστικό δεκαήμερο, αυτό που παρατηρήσαμε ήταν δύο αυξήσεις Χριστούγεννα (26,27) και μια μεγαλύτερη 31 και 1.
Σύμφωνα με την ομάδα Σαρηγιάννη, τα κρούσματα και οι θάνατοι θα αρχίσουν να ανεβαίνουν το επόμενο διάστημα, θα κορυφωθούν στα μέσα Απριλίου και θα πέσουν κατακόρυφα στις αρχές του καλοκαιριού.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εξήγησε ότι «σε δέκα μέρες περίπου από τώρα θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού μπορούμε να βρισκόμαστε, δηλαδή αν θα μπορέσει η κυβέρνηση να κάνει μικρή άρση της αυστηροποίησης των μέτρων ή όχι»
Πηγή: ethnos.gr