Θέλετε να τις χειρουργικές μάσκες που φοράτε με υψηλής προστασίας, αλλά η υψηλότερη τιμή και δύο μικρές λέξεις – «μιας χρήσης» – σας κάνουν διστακτικούς. Γιατί είναι μονής χρήσης και για πόση ώρα είναι τελικά αποτελεσματικές;
«Το υλικό και η διηθητική ικανότητα μιας μάσκας Ν95 ή άλλης παρεμφερούς, δεν φθίνει γρήγορα με τη σωστή χρήση», λέει στο CNN η Dr. Linsey Marr, καθηγήτρια Πολιτικής & Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Virginia Tech. «Εάν την τοποθετούμε και την αφαιρούμε προσεκτικά από τα λάστιχα, διατηρεί για αρκετές ημέρες την προστατευτική ικανότητά της».
Όπως εξηγεί, η ίδια χρησιμοποιεί τη δική της «για μία εβδομάδα. Ο κόσμος μιλά για 40 ώρες και νομίζω ότι είναι επαρκείς. Βέβαια θα λερωθούν από το σμήγμα του προσώπου και τα λάστιχα μπορεί να χαλαρώσουν. Θα διατηρούν ακόμα όμως την διηθητική ικανότητά τους».
Αν, όμως, ισχύουν αυτά, γιατί οι μάσκες Ν95, KN95 και FFP2 αναγράφουν ότι είναι «μιας χρήσεως»; «Διότι ταξινομούνται ως ιατρικές μάσκες», απαντά ο Dr. Erin Bromage, αναπληρωτής καθηγητής Λοιμώξεων & Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.
Όπως εξηγεί, στους υγειονομικούς χώρους οι εργαζόμενοι αλλάζουν μάσκες πιο συχνά, για να προστατεύσουν τους ασθενείς τους. Όταν όμως οι μάσκες αυτές χρησιμοποιούνται από τον γενικό πληθυσμό, γίνεται για να προστατεύσει κάθε χρήστης τον εαυτό του.
Επομένως, «εάν το κοινό χρησιμοποιεί με σωστό τρόπο τις μάσκες Ν95, μπορεί άνετα να τις χρησιμοποιεί για 2 ή και 3 ολόκληρες μέρες», προσθέτει.
Προσοχή στα παιδιά
Το πρώτο βήμα για σωστή χρήση των μασκών υψηλής προστασίας είναι κάθε μέλος της οικογένειας να φορά μάσκες κατάλληλες για το πρόσωπό του.
«Οι μάσκες Ν95 δεν κατασκευάζονται για τα παιδιά», τονίζει η Dr. Marr. «Στα μεγαλύτερα παιδιά, όμως, π.χ. στα 10χρονα, μπορεί να ταιριάζουν οι μάσκες N95 μικρού μεγέθους (small)».
Αν βρείτε μάσκες Ν95, KN95 ή KF94 για παιδιά, βεβαιωθείτε ότι προέρχονται από αξιόπιστη πηγή, συνιστά. «Υπάρχει πρόβλημα με πλαστές μάσκες, οι οποίες δεν παρέχουν την υψηλή προστασία που θα έπρεπε», προειδοποιεί.
Μπορεί να χρειασθεί να δοκιμάσετε αρκετές μάσκες υψηλής προστασίας έως ότου βρείτε κάποια που ταιριάζει στο πρόσωπό του παιδιού σας. Αν είναι πολύ μεγάλη, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε ένα κόμπο στα λάστιχα στήριξης. Σε κάθε περίπτωση, η μάσκα ταιριάζει καλά όταν δεν αφήνει κενά γύρω-γύρω για να μπαίνει αέρας.
Καλή προσαρμογή και πιθανώς μερικές δοκιμές θα χρειασθείτε έως ότου βρείτε μάσκα κατάλληλη και για εσάς τους ίδιους.
Ασφαλής χρήση
Επιπλέον, πρέπει να προσέχετε πολύ από πού πιάνετε τη μάσκα. Μην αγγίζετε το ύφασμά της, διότι η τριβή μπορεί να μειώσει την διηθητική ικανότητά της. Για να την τοποθετείτε και να την αφαιρείτε, να την πιάνετε από τα ακριανά τμήματα ή καλύτερα από τα λάστιχα στήριξης.
Εννοείται, εξ άλλου, ότι δεν θα ανοίξετε πρόσθετες τρύπες στο ύφασμα, πέραν αυτών που ήδη έχει, για να αναπνέετε καλύτερα. Εάν το κάνετε αυτό, έχετε μειώσει κατακόρυφα την προστατευτική δύναμη της μάσκας.
Πότε να την πετάξετε
Από τα προαναφερθέντα καθίσταται σαφές ότι μπορείτε να ξαναχρησιμοποιείτε με ασφάλεια τη μάσκα υψηλής προστασίας. Πρέπει, όμως, να το κάνετε; Και πότε πρέπει να το αποφύγετε;
Η Dr. Marr λέει πως η χρήση της σε χώρο με πολυκοσμία, όπως το μετρό, δεν συνιστά λόγο απόρριψής της. Αρκεί βεβαίως να την απολυμάνετε σωστά πριν την επόμενη χρήση.
Αν, όμως, την χρησιμοποιήσετε σε χώρο όπου αργότερα μάθετε ότι υπήρχε θετικό κρούσμα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, τότε καλό είναι να την πετάξετε αμέσως. «Η μάσκα προφανώς έκανε τη δουλειά της, εφ’ όσον δεν μολυνθήκατε και εσείς», εξηγεί ο Dr. Bromage. «Δεν χρειάζεται να την κρατήσετε άλλο, διακινδυνεύοντας να είναι μολυσμένη».
Αυτό βέβαια μπορεί να συμβεί εν αγνοία σας σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρείτε πάντοτε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από άλλα άτομα.
Όσον αφορά την απολύμανση, κάθε φορά που αφαιρείτε μια μάσκα υψηλής προστασίας, να την κλείνετε σε μια χάρτινη σακούλα. Να την αφήνετε εκεί για μια-δυο μέρες, σε ξηρό περιβάλλον. Αν έχετε τη δυνατότητα, κρεμάστε την σε σημείο όπου το βλέπει ο ήλιος.
Τυχόν μολυσμένα σταγονίδια πεθαίνουν μέσα σε λίγες ώρες από την επαφή τους με τον αέρα, λένε οι ειδικοί. Αυτό συμβαίνει ακόμα ταχύτερα όταν οι μάσκες εκτίθενται στον ήλιο. Επομένως, μετά από 48 ώρες, θα μπορείτε να τις ξαναχρησιμοποιήσετε με ασφάλεια.
Αν πάντως η μάσκα βραχεί, δείχνει βρώμικη, σκιστεί ή υποστεί οποιαδήποτε βλάβη, πετάξτε την αμέσως. Οι καταστάσεις αυτές μπορεί να μειώσουν την απορροφητικότητά της, καταλήγουν.
Πηγή: iatropedia.gr